Σε κάθε γωνιά της χώρας παράγεται κι ένα ξεχωριστό τυρί. Κάποια από αυτά έχουν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) κι άλλα όχι. Εσείς γιατί να προτιμήσετε τα εισαγόμενα;
φέτα |
Βάλια Κανελλοπούλου
vkanel@clickatlife.gr
Σίγουρα, η χάρη της ιταλικής παρμεζάνας, των γαλλικών ροκφόρ και Camembert ή του ελβετικού emendal είναι πολύ μεγάλη, η Ελλάδα όμως, στο τομέα της τυροκομικών έχει να προβάλλει μια γερή και μεγάλη παράδοση.
Από χωριό σε χωριό, από νησί σε νησί κι από πόλη σε πόλη, νόστιμα κι εκλεκτά ελληνικά τυριά εμφανίζονται για να προκαλέσουν τον ουρανίσκο μας. Από τη Μανούρα Σίφνου, το Καλαθάκι Λήμνου, το συριανό Σαν Μιχάλης και το Χλωρό Σαντορίνης, ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Ούτε και η απόλαυση…
Ας ξεκινήσουμε ένα γευστικό τυροκομικό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα αναφέροντας τα γνωστότερα και νοστιμότερα τοπικά ελληνικά τυριά. Ξεκινώντας από την Κεντρική Ελλάδα, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το Κατίκι Δομοκού, ένα σχετικά κρεμώδες τυρί με κατσικίσιο γάλα και ελαφριά γεύση. Η σκληρή Κεφαλογραβιέρα με Π.Ο.Π., συναντάται και στην Αιτωλοακαρνανία, εκτός από την Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο. Ο Παρνασσός έχει να κοκορεύεται για την εξαιρετική του Φορμαέλα, ένα σκληρό κυλινδρικό τυρί με αλμυρούτσικη γεύση που γίνεται έξοχο σαγανάκι. Παράλληλα, στην περιοχή συναντάμε τον λευκό μαλακό Τελεμέ και το αγρινιώτικο τσαλαφούτι που η υφή του μοιάζει με γιαούρτι.
Προχωρώντας προς τα Νότια και την Πελοπόννησο, η Σφέλα ξεχωρίζει στη Δυτική Πελοπόννησο που μοιάζει αρκετά με τη φέτα και τρώγεται φρέσκια ή πιο ώριμη για σαγανάκι. Τα Καλάβρυτα έχουν τη δική τους Φορμαέλα και το Λεωνίδιο το τσακώνικο τυρί Σιμπουκουκίρα, που βγαίνει από την κρέμα γάλακτος αφού αφαιρεθεί το βούτυρό της.
γραβιέρα Κρήτης |
Συνεχίζουμε στα Δωδεκάνησα και παρουσιάζουμε την Ελαϊκή, ένα μαλακό τυρί, ευρέως διαδεδομένο στα Δωδεκάνησα, από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Το Κρασοτύρι θα το βρείτε στην Κω. Έχει το σχήμα κορμού ξύλου, μπαστουνιού και κόβεται σε κομμάτια τα οποία ωριμάζουν για μερικές μέρες μέσα σε κατακάθι από κρασί. Παρόμοια τυριά βρίσκουμε στη Νίσυρο και τη Λέρο.
κεφαλοτύρι |
Στο Βόρειο Αιγαίο, τα νησιά έχουν μεγάλη παράδοση στα τυριά, με προεξάρχουσα τη Λήμνο. Εκτός από το Π.Ο.Π. Καλαθάκι Λήμνου, με το χαρακτηριστικό σχήμα και την εξαιρετική αλμύρα του, ξεχωρίζει και το Κασέρι (Π.Ο.Π.). Ημίσκληρο με πολύ κίτρινο χρώμα, το Κασέρι δεν έχει πολύ έντονη γεύση. Το Λαδοτύρι Μυτιλήνης είναι από τα ωραιότερα τυριά της χώρας μας (Π.Ο.Π.). Πικάντικο, ωριμάζει μέσα σε λάδι και γίνεται σχετικά σκληρό με έντονο άρωμα. Το μαλακό τυρί Μαστέλο Χίου είναι ένα πολύ γνωστό τυρί που παρασκευάζεται στη Χίο αποκλειστικά απο την εταιρεία του κυρίου Κώστα Τομάζου κι έχει ήδη διαγράψει μια λαμπρή πορεία ως εμπορικό σήμα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Προτιμάται μαγειρεμένο ή τηγανισμένο σαν σαγανάκι.
γαλοτύρι |
Η Θεσσαλία φημίζεται για το Γαλοτύρι της (Π.Ο.Π.). Φτιάχνεται μέσα σε δοχεία και μοιάζει με αλμυρό γιαούρτι. Η Γραβιέρα Αγράφων επίσης, (Π.Ο.Π.) φτιάχνεται στο ορεινό χωριό κι έχει ξεχωριστά αρώματα. Ο Μπάτζος (Π.Ο.Π.) είναι ένα άπαχο σκληρούτσικο τυρί που καλό είναι να ψηθεί. Στη Θεσσαλία θα βρείτε επίσης, κασέρι, μυζήθρα, κεφαλοτύρι, και ανθότυρο.
μετσοβόνε, φωτογραφία metsovo.gr |
Τέλος, τα Επτάνησα έχουν κι αυτά σημαντικά τυριά να παρουσιάσουν. Το Μητάτο Κυθήρων είναι ένα εξαιρετικό λαδοτύρι, το Κορφού της Κέρκυρας είναι ένα είδος σκληρού κεφαλοτυριού και η λαδογραβιέρα Ζακύνθου είναι σπάνια και συναντάται πολύ αραιά.
Για το τέλος κρατήσαμε τα χαρακτηριστικότερα ίσως, τυριά της Ελλάδας. Την «βασίλισσα» Φέτα, αλλά και τη μυζήθρα και το ανθότυρο που φτιάχνονται σε όλη σχεδόν την επικράτεια με εξαιρετικά αποτελέσματα και νόστιμες παραλλαγές.
Δείτε εδώ όλα τα ελληνικά τυριά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.
Πηγή: www.clickatilfe.com
Δημοσιεύτηκε στις 23/08/2012
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire