ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 31 août 2012

Ελλάδα - Περιπέτειες στα Χανιά


Το διαμάντι της Κρήτης δεν προσφέρεται για μια ρακή στο πόδι, αλλά για διακοπές δίχως τέλος
Περιπέτειες στα Χανιά



 
Κατερίνα Καλού
«Οσος κι αν είναι ο σεβντάς που ’χω μες στην καρδιά μου, δεν θα ξεχάσω ούτε στιγμή τα όμορφα Χανιά μου». Η ομορφιά τους έχει γίνει αιτία να γραφτούν οι πιο ξακουστές μαντινάδες. Δεν τα αποκαλούν άλλωστε τυχαία «Βενετία της Ανατολής». Το αεράκι φυσά διακριτικά στο λιμάνι, ο βενετσιάνικος φάρος – σήμα κατατεθέν – στέκει αγέρωχος φρουρός και ο κόσμος περιπλανιέται στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, ακολουθώντας τα βήματα των Αράβων, των Ενετών και των Τούρκων. Τα Χανιά έχουν να υπερηφανεύονται για παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, για μελένιες γεύσεις αλλά και για την πιο ξεχωριστή φιλοξενία.

Τούρκικο χαμάμ
Το σούρουπο η βόλτα ξεκινά από το περίφημο Κουμ Καπί στα ανατολικά του λιμανιού και το «εθιμοτυπικό» πέρασμα-νυφοπάζαρο από τον πεζόδρομο με τις καφετέριες και τα μπαράκια δίπλα στην παραλία επιβάλλεται. Αν αποφασίσετε να καθήσετε κάπου, επιλέξτε το Μικρό Καφέ, αλλά μην ξεχαστείτε εδώ, αφού λίγα μόλις μέτρα πιο κάτω σάς περιμένει η Παλιά Πόλη. Χτισμένη στα ερείπια της μινωικής Κυδωνιάς, περιτριγυρίζεται από το βυζαντινό και το ενετικό τείχος, βρέχεται από τη θάλασσα και μαγεύει τους πάντες.
Οταν πια τα πόδια σας αρχίσουν να διαμαρτύρονται από τις ατελείωτες περιπλανήσεις στα στενάκια, κατευθυνθείτε προς το παλιό λιμάνι για να επισκεφθείτε ένα τουρκικό χαμάμ του 17ου αιώνα, που φιλοξενεί το πιο γνωστό μεζεδοπωλείο της πόλης. Το Ταμάμ θα σας ξεναγήσει στην πολίτικη κουζίνα και θα σας μυήσει στις κρητικές γεύσεις, με τα μυζηθρένια καλτσούνια να παίζουν εκτός συναγωνισμού.
Χαιρέτα μου τον πλάτανο
Το φως της ημέρας έχει πια χαθεί και το Παλλάς, απέναντι από τον φάρο, σας δελεάζει με τα πολύχρωμα κοκτέιλ του. Οι πιο ψαγμένοι μην ενδώσετε στον πειρασμό, αναζητήστε την πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο, για να δείτε από κοντά το μέρος όπου χτυπά η καρδιά των Χανίων. Η συνοικία Σπλάντζια αποτελεί το αγαπημένο εναλλακτικό στέκι των ντόπιων, που επιλέγουν να πιουν το ποτό τους στο Μοναστήρι του Καρόλου – παλιά ήταν κομμωτήριο με πελάτες από όλον τον κόσμο – και στο Κλειδί. Ακολουθήστε τους. Στη συνέχεια, οι νεότεροι κατευθυνθείτε στα κλαμπ του Πλατανιά και της Αγίας Μαρίνας, για να παρακολουθήσετε εντατικά μαθήματα νυχτερινής διασκέδασης.
Καλά κρυμμένα μυστικά
Κανείς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι επισκέφθηκε τον νομό αν δεν βρέξει τις ευτυχισμένες πατούσες του στα ροζ νερά του Ελαφονησίου, αν δεν λιαστεί στον επίγειο παράδεισο του Μπάλου και αν δεν δροσιστεί στα Φαλάσαρνα. Εκτός όμως από τα «κοινά μυστικά», τα Χανιά κρύβουν καλά τις υπόλοιπες μαγικές γωνιές τους. Η μικρή παραλία Σεϊτάν Λιμάνια, δίπλα στο χωριό Χορδάκι, απαιτεί κατάβαση ενός δύσβατου μονοπατιού, αλλά αποζημιώνει τους πιο τολμηρούς με τα βοτσαλάκια και τα καταγάλανα νερά της. Εναλλακτικά, το Λουτρό στα Σφακιά αποτελεί το κατάλληλο ορμητήριο για την περιπλάνηση στα ερείπια της αρχαίας Αράδαινας.
Γλυκές αμαρτίες
Με το αλάτι ακόμη στα μαλλιά και την πόλη να απλώνεται στα πόδια σας, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να ενδώσετε στην πιο γλυκιά αμαρτία της Κρήτης. Το γνωστό ζουμερό κέικ της Κουκουβάγιας, στο ύψωμα του Ακρωτηρίου, επάνω από τους τάφους των Βενιζέλων, αποτελεί τον πιο δελεαστικό πειρασμό για τουρίστες και μη. Αν όμως θέλετε και εδώ να κάνετε τη διαφορά, οι Νύμφες βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα μακριά, σερβίρουν εξίσου νόστιμες λιχουδιές και χαίρουν της ίδιας μαγευτικής θέας.


Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 01/06/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire