ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 31 août 2012

Κύπρος - Βρετανικές βάσεις - Το μήνυμα από τη Μόσχα

Το θέμα που προέκυψε με την κατασκοπευτική δράση των Βρετανών μέσω Βάσεων αναφορικά με τη συριακή διένεξη, επιχειρήθηκε από πλευράς του Λονδίνου να πέσει στα μαλακά. Η κυπριακή αντίδραση, τα διαβήματα, αντιμετώπισαν το τείχος σιωπής των Βρετανών, που εξαρχής επαναλάμβαναν και επαναλαμβάνουν την ίδια θέση: Δεν σχολιάζουμε θέματα που αφορούν πληροφορίες, εννοώντας προφανώς τον απόρρητο και εμπιστευτικό χαρακτήρα τους. Δεν αναμέναμε και διαφορετική αντιμετώπιση από τους γνωστούς κύκλους του Φόρεϊν Όφις και του υπουργείου Άμυνας. Η γνωστή τακτική της αλαζονείας και η επιμονή να μην ενημερώνουν την Κυπριακή Δημοκρατία, ως οφείλουν, επαναλαμβάνεται.

Ωστόσο,υπήρξε και μια άλλη αντίδραση, από μια μεγάλη χώρα, η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη από τους Βρετανούς. Υπήρξε επίσημη αντίδραση της Μόσχας επί του θέματος. Σε σχόλιο στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, γίνεται μια αξιολόγηση των δημοσιογραφικών πληροφοριών και η Μόσχα στέλνει σαφέστατο μήνυμα προς το Λονδίνο. Η ρωσική προειδοποίηση ουσιαστικά παραπέμπει στην ανάγκη να τηρηθούν κατά γράμμα οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αλλά και στην ανάγκη οι όποιες κινήσεις γίνονται, να μην επηρεάζουν τις προσπάθειες ειρήνευσης, που αναπτύσσονται από τα Ηνωμένα Έθνη. Η Μόσχα υπέδειξε και τούτο ήταν μήνυμα με πολλούς αποδέκτες «ότι η παροχή βοήθειας με οικονομικούς πόρους, τεχνικά μέσα και εξοπλισμό, με στρατιωτική ή πληροφορική υποστήριξη, προς μια από τις πλευρές της ένοπλης διαμάχης, εγκυμονεί την περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στη Συρία».
Η παρέμβαση αυτή ουσιαστικά στέλνει και ένα άλλο μήνυμα: Με τη δράση των Βρετανών, μέσω των Βάσεων στην Κύπρο, δεν ενοχλούνται μόνο οι ενίοτε «παραπονιάρηδες» Κύπριοι αλλά και τρίτες χώρες. Χώρες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκακιέρα και στη δική μας περιοχή εν γένει. Συνεπώς να μη θεωρούν οι Βρετανοί, πως τα θέματα και οι αντιδράσεις προκαλούνται επειδή πάντα υπάρχουν οι Ελληνοκύπριοι που θέλουν να ενοχλούν το Λονδίνο. Το πρόβλημα, όπως επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά, είναι η δράση των Βρετανών, οι οποίοι επιμένουν να αγνοούν την Κυπριακή Δημοκρατία, ως να μην υπάρχει, υπονομεύοντάς την σε διάφορα επίπεδα.
Για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία με το Λονδίνο. Αυτή η συνεργασία, ωστόσο, θα πρέπει να στηρίζεται πρωτίστως στον αλληλοσεβασμό. Αυτό σήμερα δεν υπάρχει και δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση η Λευκωσία.



 Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 31/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire