ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 27 août 2012

Ο Τζούλιαν Ασάνζ και εμείς


Η αδιαφάνεια και ανευθυνοδοσία 
των κάθε μορφής εξουσιών και εξουσιαστών
 
 

Φωτογραφία
 
 
Του Μάριου Ευρυβιάδη
Αρκετοί από εμάς παρακολουθούμε, εάν παρακολουθούμε καν, με σχετική αδιαφορία το εδώ και σχεδόν δύο χρόνια κυνηγητό του Αυστραλού ιδρυτή των Wikileaks, του Τζούλιαν Ασάνζ από την αυτοαποκαλούμενη διεθνή κοινότητα, γνωστή και ως ΙΝΤCΟΜ (Ιnternational Community).
Αν και κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό, εντούτοις δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι αυτό που διακυβεύεται, εάν ο Τζούλιαν Ασάνζ καταλήξει σε μια σουηδική φυλακή ή, χειρότερα, σε μια αμερικανική, δεν είναι μόνο η διεθνής ευθυνοδοσία και διαφάνεια. Είναι και η δική μας ύπαρξη που επηρεάζεται καταλυτικά από την αδιαφάνεια και ανευθυνοδοσία των δικών μας κυβερνήσεων, των δικών μας ταγών και του κάθε λογής και μορφής εξουσιαστή ή μέλους οποιουδήποτε θεσμού ή οργανισμού. Αναφέρομαι σε όλους αυτούς που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, παρά το γεγονός ότι ευθύνονται διά νόμου να λογοδοτούν και να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Είναι οι κυβερνήσεις, είναι τα μέλη των δημοσίων και ημικρατικών οργανισμών, είναι οι συνδικαλιστές και οι εργατοπατέρες, είναι τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, είναι οι πολιτικοί κομματάρχες, είναι οι διοικούντες στις συνεργατικές τράπεζες και είναι οι τραπεζίτες -ίσως το πιο διεφθαρμένο κομμάτι κάθε κοινωνίας που αποδεικνύεται πανηγυρικά κάθε μέρα ότι βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας του ιερατείου της διαφθοράς και συναλλαγής σε κάθε οργανωμένο πολιτικό σύνολο.
Γιατί η διεθνή κοινότητα ΙΝΤCΟΜ, με επικεφαλής τους παράγοντες διεθνούς ηθικής -τους Εγγλέζους, τους Σουηδούς και τους Αμερικανούς- κυνηγούν ανελέητα έναν άνθρωπο; Ποιο το αμάρτημά του; Ποιο το πολιτικό του έγκλημα; Είναι η κατηγορία δυο γυναικών ότι, συναινετικά, κοιμήθηκε μαζί τους (διότι και οι δυο συναίνεσαν) σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά ότι μεταξύ των περιπτύξεων δεν φόρεσε προφυλατικό; Έτσι προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών οι Εγγλέζοι, οι Σουηδοί, και οι Αμερικανοί;
Τον Τζούλιαν Ασάνζ τον κυνηγούν διότι πρέπει να του κλείσουν το στόμα και να παραδειγματίσουν. Ως ιδρυτής των Wikileaksθεωρείται υπεύθυνος για τη διαρροή του μεγαλύτερου όγκου κρατικών μυστικών των ΗΠΑ στην Ιστορία, μετά απο αυτή τών γνωστών ως Ρentagon Ρapers, τη δεκαετία του 1970,μέσω των οποίων ο αμερικανικός λαός έμαθε την αλήθεια για τον αμερικανικό πόλεμο στο Βιετνάμ και τα ψέματα που οι κυβερνήσεις της Ουάσινγκτον του σέρβιραν για χρόνια.
Από τα Wikileaksοι Αμερικανοί και ο υπόλοιπος κόσμος πληροφορήθηκε πώς λειτουργούν αυτοκρατορίες όπως οι ΗΠΑ και οι νεροκουβαλητές τους, όπως η Βρετανία, η Σουηδία, η ΕΕ κλπ - και όλα τα κράτη που αυτοπροβάλλονται ως… διεθνής κοινότητα ή αλλιώς ΙΝΤCΟΜ.
Οι αποκαλύψεις των Wikileaks απέδειξαν το μεγάλο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις αυτών που καθημερινά και με ύφος δημοδιδασκάλου μας διδάσκουν δημοκρατικές πρακτικές, μας διδάσκουν διαφάνεια και ευθυνοδοσία, αυτών που θέλουν να μας εκδημοκρατικοποιήσουν και να μας εκπολιτίσουν. Μιλάμε για εκπροσώπους της Βρετανίας, όπως τον υπουργό Ουίλιαμ Χέιγκ, τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ, που κατά τα Wikileaksπρακτόρευε την Ουάσιγκτον στο παρελθόν, μιλάμε για την κυρία Χίλαρι Κλίντον, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις των Wikileaks«επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας» (“attackon the internationalcommunity”).
Η όποια αυθεντική και όχι υποκριτική διεθνής κοινότητα, που υπάρχει αναφορικά με το κυνηγητό του Τζούλιαν Ασάνζ, είναι αυτή που εκπροσωπεί η μικρή χώρα του Ισημερινού, στην Πρεσβεία της οποίας ο Τζούλιαν Ασάνζ κατέφυγε για προστασία. Και ο κατευθυνόμενος απο τα δυτικά κέντρα εξουσία διεθνής Τύπος, αλλά και οργανώσεις που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου, όπως η Ηuman RightsWatch και η Committee to ΡrotectJournalists, αντί να υπερασπίζονται τον Ισημερινό και τον Τζούλιαν Ασάνζ, επιτίθενται εναντίον και των δυο με ανοίκειους χαρακτηρισμούς και απύθμενη εμπάθεια, δείγμα του πώς λειτουργεί η αιμομικτική σχέση ανάμεσα στην εξουσία και τα σοβαροφάνη ΜΜΕ. Το κατάντημα της Βρετανίας είναι τέτοιο που απειλεί ακόμα να καταπατήσει την ιερότητα του ασύλου με εισβολή στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Αυτό είναι το αυθεντικό πρόσωπο της ΙΝΤCΟΜ!
Αυτό που ο μέσος πολίτης δεν γνωρίζει είναι ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν κατηγορείται για τίποτα. Δεν υπάρχει επίσημη κατηγορία εναντίον του, από τη Σουηδία για παράδειγμα.
Το μόνο που ζητά η Σουηδία είναι να πάρει κατάθεση από τον Τζούλιαν Ασάνζ αναφορικά με τους ισχυρισμούς περί «βιασμού». Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στη Βρετανία. Αλλά η Σουηδία αρνείται να το πράξει. Τον θέλει στο έδαφός της ώστε να τον εκδώσει στη συνέχεια στις ΗΠΑ. Μιλάμε για τη Σουηδία του Καρλ Μπιλτ, που μόλις πρόσφατα συνεργαζόταν με τις ΗΠΑ για τις παράνομες απαγωγές Αράβων που αυθαίρετα έστελναν στις φυλακές της Αιγύπτου για βασανιστήρια και για τις οποίες η Σουηδία, ειδικά, καταδικάστηκε και πλήρωσε αποζημιώσεις σε δυο τουλάχιστον περιπτώσεις. Παρόμοιος κίνδυνος έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπου κατ’ αποκαλύψεις άλλων μυστικών εγγράφων εκκρεμεί μυστικό ένταλμα σύλληψής του, υφίσταται και στη Βρετανία, που παράμενει ο κατ’ εξοχήν σφογγοκωλάριος των ΗΠΑ στον κόσμο. Και ακριβώς για τους δυο αυτούς λόγους ο μικρός Ισημερινός ύψωσε το ανάστημά του προσφέροντας προστασία σε ένα μαχητή κατά της διεθνούς αδιαφάνειας και αυθαίρεσιας και της διεθνούς διαφθοράς. Σ’ ενα μαχητή και της δικής μας ελευθερίας.
ΕΚΔΙΚΗΣΗ Για το δυτικό δημοσιογραφικό κατεστημένο ο Τζούλιαν Ασάνζ και οι συνεργάτες του έχουν ήδη πάρει την απόλυτη εκδίκηση. Οι αποκαλύψεις των Wikileaksείναι τέτoιου όγκου, βάθους και βαρύτητας, που όλοι μαζί χίλια χρόνια τούρκικα να εργάζονται δεν πρόκειται να δουν τη σκόνη τους.


Πηγή:  Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 26/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire