ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 24 août 2012

Κύπρος - Δραστηριότητες των βρετανικών βάσεων

Ανακαλύπτοντας τον τροχό 

 
Του Ανδρέα Πιμπίσιη
Φωτογραφία
Η Κύπρος είναι ενδεχομένως η μόνη χώρα όπου ανακαλύπτεται συνεχώς ο τροχός. Δεν εξηγείται διαφορετικά ο τρόπος που οι εκάστοτε κυβερνώντες και τα κόμματα παρουσιάζονται έκπληκτοι από τη δράση και τις δραστηριότητες των Βρετανών και των συμμάχων τους, κυρίως Αμερικανών εντός των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Από τότε που δημιουργήθηκαν οι Βάσεις στο Ακρωτήρι δεν είναι τίποτε άλλο από ένας στρατηγικός χώρος προώθησης στρατιωτικής δράσης από πλευράς Βρετανών και Αμερικανών. Όλες σχεδόν οι δραστηριότητές τους στην περιοχή εγγύτερα ή ευρύτερα έχουν ως σημείο αναφοράς ή συγκέντρωσης τις Βάσεις των Βρετανών στην Κύπρο.

Στο βιβλίο τους «ShadowWarriors» οι Τομ Κλάνσι και Καρλ Στίνερ καταγράφουν σε δέκα ξεχωριστές σελίδες το πώς οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν τις Βάσεις κατά τη δεκαετία του ‘80.
Οι παλαιότεροι θα θυμούνται την πειρατεία στο «Ακίλε Λάουρο» τον Οκτώβρη του 1985. Λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση του περιστατικού ισχυρή δύναμη Αμερικανών βρέθηκε στο Ακρωτήρι έτοιμη για δράση. Όπως οι δύο συγγραφείς σημειώνουν, όλες οι δραστηριότητες των Αμερικανών γίνονταν στη διάρκεια της νύχτας ώστε να μην εντοπιστούν από τους σοβιετικούς δορυφόρους που παρακολουθούσαν στενά την περιοχή. Δεν ήθελαν να προκαλέσουν, όπως λένε, οποιαδήποτε πολιτικά ή διπλωματικά ζητήματα.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει από τη μια τη στρατηγική σημασία που έχουν οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, τόσο για τους Βρετανούς όσο και για τους Αμερικανούς συμμάχους τους. Την ίδια ώρα, όμως, αποδεικνύεται και σε ποιους κινδύνους εκτίθεται διαχρονικά η Κύπρος λόγω αυτής της δράσης. Κίνδυνοι οι οποίοι δημιουργούνται από άλλους και τη φέρνουν στο στόχαστρο φιλικών χωρών. Δεν είναι άγνωστο το πώς η Σοβιετική Ένωση στο παρελθόν και η Ρωσία εν συνεχεία είχαν υπό στενή παρακολούθηση τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Ούτε και μπορεί να είναι άγνωστο το ότι λόγω της δράσης των Βρετανών στη Μέση Ανατολή υπάρχει συνεχώς ο κίνδυνος μτρομοκρατικής ενέργειας, είτε στο Ακρωτήρι είτε στην Επισκοπή ή τη Δεκέλεια.
Αυτό συνέβαινε πάντα και τη δεκαετία του ‘60 και του ‘70 και του ‘80 αλλά και σήμερα. Δηλαδή, στη διάρκεια όλων ανεξαιρέτως των κυπριακών κυβερνήσεων. Σε καμιά περίπτωση δεν τόλμησε κανένας να εγείρει οποιοδήποτε θέμα. Απλώς, όταν οι ίδιοι οι Βρετανοί δημοσίευαν πληροφορίες για τις δραστηριότητες στις Βάσεις τότε θυμούνταν και τα πολιτικά κόμματα να αντιδράσουν, χωρίς ποτέ να αγγίζουν την ουσία που είναι αυτή καθ’ αυτή η ύπαρξη των Βάσεων.



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 24/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire