ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 24 août 2012

Ελλάδα - Υπεγράφη ο συμβιβασμός με τη Siemens


Τ. Τελλογλου
Την υπογραφή της συμφωνίας συμβιβασμού ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τη Siemens από τον υπουργό κ. Γ. Στουρνάρα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το κείμενο επρόκειτο να υπογραφεί τις επόμενες μέρες, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς ζήτησε την επίσπευση λόγω της σημερινής του συνάντησης με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Το κείμενο, που υπέγραψε ο κ. Στουρνάρας, είναι απολύτως ταυτόσημο με εκείνο που ενέκρινε η Βουλή τον περασμένο Απρίλιο με το άρ. 324 του ν. 4072 του υπουργείου Ανάπτυξης.
Το σχετικό κείμενο είχε υπερψηφισθεί από 164 βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΔΗΜΑΡ το είχε καταψηφίσει. Εξαιτίας των εκλογικών αναμετρήσεων, όπως είχε κάνει γνωστό ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς απαντώντας σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, η σχετική συμφωνία δεν υπεγράφετο επί μήνες αν και η Βουλή είχε παράσχει τη σχετική εξουσιοδότησή της.
Μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει ότι θα ζητούσε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση. Η συμφωνία, για την οποία είχαν εργαστεί επί πολλούς μήνες το ελληνικό κράτος και η αντιπροσωπεία της γερμανικής εταιρείας, προβλέπει αποζημιώσεις στην Ελλάδα αξίας ύψους 170 εκατ. ευρώ για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» (1997-2004), το οποίο δεν έχει εκκαθαρισθεί ακόμα δικαστικά στην Ελλάδα, 6 χρόνια μετά την έναρξη των ερευνών στη Γερμανία, ως εξής: Από αυτά, τα 80 εκατ. αφορούν συμψηφισμό απαιτήσεων της Siemens για παλαιότερες οφειλές του ελληνικού Δημοσίου για τις οποίες το ελληνικό κράτος δεν ήτταν συνεπές. Οι οφειλές αφορούν συμβάσεις της ΕΡΓΟΣΕ, νοσοκομείων και έργων πληροφορικής. Ενενήντα εκατ. ευρώ για μία περίοδο 5 ετών αφορούν:
- Τη χρηματοδότηση φορέων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και έχουν σαν σκοπό τους την καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος του χρήματος.
- Την υποστήριξη πανεπιστημιακών και επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων σε τομείς που δραστηριοποιείται η Siemens.
- Τη χρηματοδότηση 100 υποτροφιών στους ίδιους τομείς (ενέργεια, υγεία, βιομηχανία, υποδομές πόλεων).
- Την αγορά ιατρικού εξοπλισμού.
Η γερμανική εταιρεία δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε επένδυση 60 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου με εξαγωγικό προσανατολισμό στην περιοχή της Αττικής, ενώ η μητρική εταιρεία κατέβαλε 10 εκατ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει τη θυγατρική της εταιρεία στην Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά πρέπει τώρα σε τριάντα μέρες από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να ορίσει 4 μέλη σε 7μελές όργανο για την εξέταση των προτάσεων από διάφορους φορείς με τις οποίες θα υλοποιηθεί η συμφωνία.



Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 24/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire