ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 24 août 2012

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 24/08/2012



Τα επεισόδια μεταξύ αιγοπροβατοτρόφων και αστυνομικών, μελών της ΜΜΑΔ, χτες έξω από το Προεδρικό, τα τεκταινόμενα στις Κυπριακές Αερογραμμές σε σχέση και με το ενδεχόμενο εξαογοράς της εταιρείας από την Triple Five, οι εξελίξεις σε σχέση με την κινεζική επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας αλλά και την έρευνα σε σχέση με την ανάμειξη του Μάριου Ιερωνυμίδη, η σιγή ιχθύος που τηρεί το Λονδίνο σε σχέση με το διάβημα της Λευκωσίας για ενημέρωση σε ό,τι αφορά τα δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο που έκαναν λόγο για ανάμειξη των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο στη συριακή διένεξη, τα ευρήματα της έκθεσης Τσολάκκη σε σχέση με την αγορά της Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου και η καταδίκη σε φυλάκιση του Τ/κ Ασίλ Ναδίρ από βρετανικό δικαστήριο είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο ημερήσιος και εβδομαδιαίος Τύπος.


Ο «Φιλελεύθερος», στο κύριό του θέμα, υπό τον τίτλο «Περίεργη σιωπή Λονδίνου», γράφει ότι οι Βρετανοί αποφεύγουν ακόμη και μετά το διάβημα της Λευκωσίας να ενημερώσουν την Κυπριακή Δημοκρατία κατά πόσο χρησιμοποιούν τις Βάσεις στη συριακή διένεξη. Το κατώφλι του Φόρεϊν Όφις πέρασε χθες ο πρέσβης της Κύπρου στο Λονδίνο, Αλέκος Ζήνων. Ο Κύπριος διπλωμάτης ζήτησε εξηγήσεις σε σχέση με πρόσφατο δημοσίευμα λονδρέζικης εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο, οι Βρετανικές Βάσεις υποκλέπτουν πληροφορίες για τη δραστηριότητα των δυνάμεων του Άσαντ στη Συρία και τις διαβιβάζουν στους αντικαθεστωτικούς.

Διαβάστε επίσης:
Οικονομία: Έλεγχος και με΄τά την πώληση τηε Uniastrum
Κοινωνία: Ο υπουργός, το Twitter και οι βίζες Ουκρανών
Παιδεία: Η Νοσηλευτική του ΤΕΠΑΚ μετακόμισε στη Λεμεσό
Αστυνομία: Ενώπιον Βουλής οδηγούνται οι αξιολογήσεις και οι προαγωγές

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Κυβέρνηση της ΜΜΑΔ» φιλοξενεί στο κύριο της θέμα φωτογραφία από τα χτεσινά επεισόδια μεταξύ αιγοπροβατοτρόφων και αστυνομικών στο Προεδρικό, γράφοντας ότι «αντί να πληρώσουν τους αιγοπροβατοτρόφους τους ξυλοφόρτωσαν». Σε άλλο θέμα κάνει λόγο για «κυβερνητικές γελοιότητες με την κινεζική επένδυση», γράφοντας ότι η Κυβέρνηση μοιάζει να μην μπορεί να χειριστεί την υπόθεση αφού αντί για διερεύνηση υπονοιών για διαφθορά και διαπλοκή ο ερευνών λειτουργός που διορίστηκε χτες θα αναζητήσει πειθαρχικές ευθύνες του κ. Ιερωνυμίδη. Σε άλλο της θέμα η «Αλήθεια» κάνει λόγο για «κατασκοπεία και με την άδεια της Κυβέρνησης» αναφέροντας πως «πάνε κι έρχονται τα ξένα αεροσκάφη στην αεροπορική βάση ‘Ανδρέας Παπανδρέου’ – κατασκοπεύουν τις εξελίξεις στην περιοχή και ειδικά στη Συρία – το ξέρουμε αλλά κλείνουμε τα μάτια».


«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Περνούν από κόσκινο τις Κυπριακές Αερογραμμές» γράφει στο κύριο της θέμα ότι από κόσκινο περνούν στο Λονδίνο οι άνθρωποι της Triple Five τις Κυπριακές Αερογραμμές και συγκεκριμένα τη βιωσιμότητα της εταιρείας σε περίπτωση εξαγοράς της ώστε ο διεθνής κολοσσός ν’ αποφασίσει κατά πόσο θα προχωρήσει σε εξαγορά των ΚΑ. Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία από τα χτεσινά επεισόδια μεταξύ αιγοπροβατοτρόφων και Αστυνομίας στο Προεδρικό κάνοντας λόγο για άγριο ξύλο χτες στο προεδρικό το οποίο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι νέα υπόθεση βιασμού, την Τρίτη σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός, καλείται να διερευνήσει το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λεμεσού.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καίει Ορφανίδη και άλλους η έκθεση Τσολάκη», γράφει ότι «εκτεθειμένος μένει για πολλοστή φορά ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης με την υπόθεση Uniastrum» και επικαλείται κύκλους του τραπεζικού τομέα οι οποίοι τόνισαν ότι «προκύπτουν ορισμένα βασανιστικά ερωτήματα από την έκθεση Τσολάκη, όπως γιατί ο κ. Ορφανίδης ενέκρινε με τόση ευκολία την εξαγορά της Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου έναντι μάλιστα 447 εκ. ευρώ». Αλλού γράφει ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι θα πάρουν μόνο το 50% της κεφαλικής επιδότησης μετά και τη δήλωση του Υπουργού Γεωργίας ότι η απόφαση της Κυβέρνησης είναι οριστική και αμετάκλητη. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφτεί την Ιορδανία 5-7 Σεπτεμβρίου μετά από πρόσκληση του Βασιλιά Αμπντάλα Β’.

Με τίτλο «10 χρόνια για τον ‘άπληστο’ Ναδίρ» η αγγλόγλωσση εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Ασίλ Ναδίρ καταδικάστηκε από δικαστήριο του Λονδίνου σε 10ετή φυλάκιση με τον δικαστή μάλιστα να εξηγεί ότι έκλεψε εκατομμύρια από «καθαρή απληστία». Σε άλλο της θέμα και η “Cyprus Mail” φιλοξενεί φωτογραφία από τα χτεσινά επεισόδια στο Προεδρικό κάνοντας λόγο για πρόβατα, κατσίκες, αίματα και χάος έξω από το Προεδρικό. Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί τη δήλωση του προπονητή της ΑΕΛ Πάμπου Χριστοδούλου ότι η ΑΕΛ έχει καλές πιθανότητες να προκριθεί απέναντι στην Αντερλεχτ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδο της τον τίτλο «Ο μεσάζων πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ» κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο με τα δάνεια της Λαϊκής Τράπεζας σε Ιρανούς επιχειρηματίες για επενδύσεις ‘μαϊμού» και γράφοντας ότι το εν λόγω άτομο διαχειριζόταν με πληρεξούσιο τους λογαριασμούς των Ιρανών. Αλλού γράφει ότι «χέρι-χέρι με το κεφάλαιο και την πλουτοκρατία η Εκκλησία» και η Εκκλησία «συντονίζει τα βήματα της με τους νέους αποικιοκράτες και τους εντολοδόχους της νέας τάξης πραγμάτων ενάντια στους εργαζόμενους και το δημόσιο συμφέρον». Σε άλλο θέμα κάνει λόγο για ερωτηματικά που προκύπτουν από το ταξίδι «αστραπή» ανώτατου στελέχους του ΔΗΣΥ στο Τέξας αλλά και για επιχείρηση Αμερικανών και ΝΑΤΟ με στόχο τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής, γράφοντας παράλληλα ότι «οι Αμερικανοί σχεδιάζουν και η κυπριακή δεξιά εκτελεί».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» υπό τον τίτλο «Είναι δυνατόν;» αναδημοσιεύει στο κύριο της θέμα το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ο Ελληνικός Κήρυκας» σύμφωνα με το οποίο στο κενό έπεσε «προσφορά άτοκου δανείου στην Κύπρο από Ελληνοαμερικανούς» ύψους 11 δις δολαρίων ΗΠΑ αφού όπως γράφει, «τους δίνουν (στην Κυβέρνηση της Κύπρου 11 δις δολάρια και δεν τα παίρνουν». Αλλού η εφημερίδα ασχολείται με την προεκλογική τακτική των τριών υποψηφίων για τις Προεδρικές γράφοντας «Αναστασιάδης: Λεπτές ισορροπίες, Μαλάς: Ο ‘αντιμνημονιακός’ και Λιλλήκας: Στόχος οι ανένταχτοι». Σε άλλο θέμα στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα κάνει λόγο για σκιές και ερωτηματικά γύρω από τον Κινέζο επενδυτή γράφοντας ακόμη ότι νομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για προσπάθεια ώστε να σωθεί ο Μάριος Ιερωνυμίδης και να τη ‘βγάλει καθαρή’ η Κυβέρνηση με το όλο θέμα.

Τέλος η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα "The Cyprus Weekly" με τίτλο «Εκτός στόχων, η Κυβέρνηση χάνει τους στόχους σε σχέση με την οικονομία και το έλλειμμα», γράφει ότι «η Λευκωσία παραδέχτηκε χτες ότι η οικονομία θα βρεθεί σε βαθύτερη ύφεση απ’ ότι είχε αρχικά προβλεφθεί την ίδια ώρα που το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ, όπως ήταν ο αρχικός στόχος και θα φθάσει τα 4.5%. Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία από τη χτεσινή διαμαρτυρία των αιγοπροβατοτρόφων στο Προεδρικό γράφοντας ότι πέντε άτομα τραυματίστηκαν κατά τα επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ αιγοπροβατοτρόφων και Αστυνομίας. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία της χρυσής παραολυμπιονίκη του Πεκίνου και της Αθήνας Καρολίνας Πελενδρίτου γράφοντας ότι η κυπριακή παραολυμπιακή ομάδα γλυκοκοιτάζει το χρυσό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες που αρχίζουν σήμερα στο Λονδίνο.






Πηγή: www.philenews.com με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Δημοσιεύτηκε στις24/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire