Εμφανίστηκε μαχητικός, θεληματικός, αποφασισμένος να αντικρούσει όλες τις κατηγορίες στις οποίες εμπλέκεται. Ο τέως πρόεδρος παρουσιάστηκε ως «θύμα» καταδίωξης και δήλωσε ότι δεν εγκαταλείπει τα πολιτικά του σχέδια. Το 52% των Γάλλων δεν πείστηκαν από την επιχειρηματολογία του.
Tης Ηρας Φελουκατζή
Οι δικαστικές περιπέτειες που αντιμετωπίζει ο Νικολά Σαρκοζί και η παραπομπή του σε επίσημη δικαστική έρευνα για «διαφθορά», «άσκηση αθέμιτης επιρροής», «παραβίαση του απόρρητου δικαστικής έρευνας» προκάλεσαν σφοδρή αντεπίθεση και καταγγελίες του για «πολιτικό χειρισμό» της Δικαιοσύνης από τη σοσιαλιστική εξουσία και από αριστερής ιδεολογίας δικαστές.
Ο Νικολά Σαρκοζί παρουσιάστηκε ως «θύμα» καταδίωξης. Απευθύνθηκε στους Γάλλους για να καταγγείλει μια «ειδική μεταχείρισή» του σε ολονύχτια σχεδόν ανάκριση και στην αντιπαράθεσή του «με δύο κυρίες» δικαστές μέσα σε συνθήκες που εκτιμά ότι είχαν στόχο την «ταπείνωσή του». Δήλωσε ότι θα αντιπαρατεθεί σε αμφιλεγόμενες δικαστικές μεθόδους και ότι δεν εγκαταλείπει τα πολιτικά του σχέδια. Μετά την τηλεοπτική του «περφόρμανς» δείπνησε σε γνωστό εστιατόριο περιστοιχισμένος από την οικογένειά του. Στην έξοδο είχαν συγκεντρωθεί οπαδοί του που τον αποχαιρέτησαν με θερμές εκδηλώσεις.
Απόπειρα αποσταθεροποίησης
Πολυάριθμες προσωπικότητες του δικαστικού κλάδου απέρριψαν τις καταγγελίες του Σαρκοζί ο οποίος έθεσε υπό κρίση τη δικαστή Κλέρ Τεπό για μεροληψία επειδή είναι μέλος συνδικάτου της Αριστεράς. Το συνδικάτο αυτό «Ενωση δικαστών (SM)» θεωρεί ότι ο Σαρκοζί «επιχειρεί να δυσφημήσει τους δικαστές των οποίων ο ρόλος είναι να αναζητήσουν την αλήθεια και μπερδεύει συνδικαλισμό με αμεροληψία. Γιατί ένας δικαστής, ακόμα κι αν είναι μέλος συνδικάτου, μπορεί να κρίνει αμερόληπτα μια υπόθεση». Ο Κριστόφ Ρεγνάρντ, πρόεδρος του μεγαλύτερου γαλλικού συνδικάτου «Συνδικαλιστική Ενωση Δικαστών (USM)», εκφράζει τη λύπη του «για τις οδυνηρές παρεκκλίσεις» κατά δικαστών. «Η αμφισβήτηση ενός δικαστή συνιστά απόπειρα αποσταθεροποίησης και επιτρέπει να αποφύγει ο κατηγορούμενος να γίνεται λόγος επί της ουσίας μιας υπόθεσης», τονίζει. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, δήλωσε: «Δεν επιτρέπεται σε κάποιον που πολιορκείται από δικαστικές υποθέσεις να προσπαθεί να αποστρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης, βρίζοντας με τέτοιο τρόπο τους δικαστές, την κυβέρνηση, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, καταγγέλλοντας πολιτικούς ή συνωμοσίες». Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, Πιερ Λοράν, τόνισε ότι ο Σαρκοζί δεν έδωσε καμιά απάντηση σε ερωτήματα για δικαστικές του υποθέσεις και εξαπέλυσε βίαιες επιθέσεις στους δικαστές, όπως έκανε όταν ήταν πρόεδρος προσπαθώντας να παρουσιαστεί ως μάρτυρας.
Στη Δεξιά, οι οπαδοί του Σαρκοζί χαιρέτισαν την «πυγμή» και την «αποφασιστικότητά» του να αντιπαρέλθει το σίριαλ της δικαστικής τροχοπέδης στις προεδρικές του φιλοδοξίες. Ωστόσο δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Harris Interactive έδειξε ότι 52% των Γάλλων δεν πείστηκαν από την επιχειρηματολογία του Σαρκοζί. Σχετικά με τους ισχυρισμούς του για έλλειψη ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης 51% δεν τον πιστεύουν έναντι 45% που επικροτούν. Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ΒVA δείχνει πως 63% των Γάλλων θεωρούν ότι η Δικαιοσύνη τον μεταχειρίστηκε όπως οποιονδήποτε κατηγορούμενο. Σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου CSA, πλειοψηφία 65% των Γάλλων δεν επιθυμούν να επανέλθει ο Σαρκοζί στην πολιτική. Ομως τα μέλη του δεξιού Κόμματος UMP τάσσονται με ποσοστό 72% υπέρ της επιστροφής του.
Αναλυτές των ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο Σαρκοζί ακολούθησε το ρητό «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Επισημαίνουν ότι έκανε μια «παταγώδη επανεμφάνιση» ως «πολιτικό θηρίο», ενορχηστρώνοντας μια βίαιη αντεπίθεση, για να αντικρούσει τις εναντίον του κατηγορίες και να δείξει ότι είναι αποφασισμένος να αντιπαρέλθει τις όποιες εξελίξεις του δικαστικού θρίλερ που θα επισκιάσει την κούρσα του για την προεδρία.
www.ira-feloukatzi.fr
Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δημοσιεύτηκε στις 04/07/2014
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire