ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 25 février 2011

Η ομορφιά που κρύβεται κάτω από την μπούργκα

ΕΦΗΜΕΡΑ
Τι κρύβεται κάτω από την μπούργκα;
Της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου
Φωτογραφία
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ αναρωτιούνται: Είναι όμορφη η γυναίκα που θα μας στείλει νύφη το Κατάρ για να τις δώσουμε προίκα εκατομμυρίων; Είναι άσχημη αλλά έχει άλλα προσόντα; Είναι καταρχήν γένους θηλυκού ή αρσενικού; Κι η κυβέρνηση απαντά στο λογοπαίγνιο πως ναι μεν μπορεί να μοιάζει ετεροβαρής υπέρ του Κατάρ η συμφωνία ανάπτυξης του φιλέτου απέναντι από το Χίλτον, αλλά αν καταφέρουμε και πουλήσουμε σε πιο υψηλή τιμή από την προβλεπόμενη τα διαμερίσματα, τα καταστήματα, τα υποστατικά τέλος πάντων που θα γίνουν εκεί, τότε τα επιπλέον λεφτά δικά μας.
Όπως τους παλιούς πραματευτάδες. Έπαιρναν απ’ τους εμπόρους διάφορα, γύριζαν τα χωριά και τα πωλούσαν ανεβάζοντας την αρχική τιμή για να έχουν ένα κέρδος. «Κιάρι» το ονόμαζαν αυτό το επιπλέον κέρδος. Το «κιάρι» λοιπόν δικό μας. Επιστρέφουμε στις μεθόδους του παλιού καιρού. Τι πτυχία Χάρβαρντ, τι Νόμπελ; Τα πετάμε όλα και καταφεύγουμε σε εμπειρικές δοκιμασμένες μεθόδους.
Μόνο που δεν καταλάβαμε πώς ακριβώς θα λειτουργεί το σύστημα.
Θα καθορίσει το Κατάρ μια τιμή (ή θα την καθορίσουμε από κοινού) αλλά θα πουλούμε σε όποια τιμή θέλουμε;
Δεν θέλουμε να είμαστε απαισιόδοξοι, ούτε να αμφισβητήσουμε την ομορφιά που κρύβεται κάτω από την μπούργκα, αλλά αφού όλα μέχρι σήμερα αποδεικνύονται τζίφος, γιατί να βασιστούμε στο ΑΝ πουλήσουμε κι ΑΝ κερδίσουμε πιο πολλά κι ΑΝ όλα πάνε καλά κι ΑΝ η γιαγιά μου είχε αυτό…;
Δεν υπάρχουν λίγο πολύ καθορισμένες τιμές στην αγορά; Κι αν μας μείνουν απούλητα; Ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα; Κι άντε τώρα και έρχεται ένας πλούσιος Άραβας ή ένας πλούσιος Ρώσος με την επιθυμία να αποκτήσει ένα διαμέρισμα στο πολυτελές συγκρότημα που θα οικοδομηθεί.
Του λέμε την τιμή. Θα τη δεχτεί αδιαμαρτύρητα; Δεν θα κάνει το σχετικό παζάρι; Στον αραβικό κόσμο, αγοραπωλησίες χωρίς παζάρεμα δεν γίνονται. Δεν θα έχει ήδη ακούσει πως οι τιμές είναι λάστιχο και τις ανοίγουμε και τις κλείνουμε ανάλογα;

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire