Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι στη Λιβύη Οι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν τη Βεγγάζη και άλλες πόλεις. Έντονες οι διεθνείς πιέσεις. Μάχες κοντά στην Τρίπολη.
Δυνάμεις ασφαλείας που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι επιτέθηκαν σήμερα σε αντικυβερνητικές πολιτοφυλακές στην πόλη Μιζουράτα στη Λιβύη και σκότωσαν αρκετούς ανθρώπους, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς.
Ο αυτόπτης μάρτυρας που ονομάζεται Μοχάμεντ δήλωσε ότι μονάδα παραστρατιωτικής δύναμης που ελέγχεται από έναν από τους γιους του Καντάφι, τον Χάμις, επιτέθηκε στους αντικυβερνητικούς κοντά στο αεροδρόμιο της Μιζουράτα, η οποία βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.
«Το απόσπασμα του Χάμις εξαπέλυσε μια βίαιη επίθεση σε διαδηλωτές κοντά στο αεροδρόμιο σήμερα το πρωί γύρω στις 10:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος). Το απόσπασμα αυτό κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την περιοχή, αλλά εξακολουθούμε να προσπαθούμε να το απωθήσουμε», προσέθεσε.
«Αυτήν τη στιγμή εξακολουθούν να υπάρχουν συγκρούσεις», σημείωσε ο ίδιος, ο οποίος προσέθεσε ότι αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει πόσοι.
Το αεροδρόμιο βρίσκεται σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από το κέντρο της Μιζουράτα, το οποίο έχει περάσει στον έλεγχο των αντικυβερνητικών εδώ και αρκετές ημέρες, διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι «στο κέντρο της πόλης δεν γίνεται τίποτε, επικρατεί ηρεμία».
Παράλληλα ο επικεφαλής της ασφάλειας στη Βεγγάζη, στη βορειοανατολική Λιβύη, παραιτήθηκε σήμερα και ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, μετέδωσε το δίκτυο Αλ Αραμπίγια.
Ο Άλι Χουουέιντι παρουσιάζεται σε ερασιτεχνικό βίντεο στο οποίο ανακοινώνει την παραίτησή του και καταδικάζει τις επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας του Καντάφι κατά των διαδηλωτών στη Βεγγάζη, η οποία έχει περάσει πλέον στον έλεγχο των διαδηλωτών.
Μάχες με πυροβόλα όπλα σημειώνονται ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και σε αντιπάλους του στην πόλη Ζαουίγια, 50 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, έγινε σήμερα γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες.
Δύο άνθρωποι που πέρασαν στην Τυνησία αφού ταξίδεψαν μέσω της Ζαουίγια, είπαν ότι άνθρωποι με πολιτικά τρέχουν στους δρόμους κρατώντας όπλα, ενώ ακούγονται κρότοι από πυρά βαρέων όπλων.
Αρκετές μονάδες των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, ο οποίος παραιτήθηκε, έχουν στραφεί κατά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και έχουν ταχθεί στο πλευρό των διαδηλωτών.
Η Επιτροπή του Λιβυκού Λαού για τη Γενική Ασφάλεια κάλεσε σήμερα τους διαδηλωτές να παραδώσουν τα όπλα τους και προσέφερε αμοιβές σε όσους δώσουν πληροφορίες για τους ηγέτες της εξέγερσης, σε ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από τη λιβυκή τηλεόραση.
«Όποιος παραδώσει το όπλο του και δείξει μεταμέλεια θα εξαιρεθεί από δικαστικές διώξεις. Η επιτροπή καλεί τους πολίτες να συνεργασθούν και να δώσουν πληροφορίες για τα πρόσωπα που ηγήθηκαν της νεολαίας, τούς προμήθευσαν με όπλα, χρήματα, τοξικές ουσίες και παραισθησιογόνα χάπια».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, όποιος συνεργασθεί θα λάβει αμοιβή.
Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι έχει κατά τα φαινόμενα απωλέσει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών του ανατολικού τμήματος της χώρας, πλούσιων σε πετρέλαιο, αλλά παραμένει αποφασισμένος να καταπνίξει την εξέγερση με οποιοδήποτε κόστος, σε πείσμα της κατακραυγής της διεθνούς κοινότητας, η οποία ετοιμάζει μαζική έξοδο ξένων υπηκόων από τη Λιβύη.
Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών φαίνεται ότι ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της χώρας, από τα σύνορα με την Αίγυπτο μέχρι την κοινότητα Αζνταμπίγια, ζώνη που περιλαμβάνει το Τομπρούκ, τη Ντέρνα και τη Βεγγάζη, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων και κατοίκων.
Δημοσιογράφοι είδαν ένοπλους αντικαθεστωτικούς στον παραλιακό δρόμο μέχρι τη Ντέρνα όπου οι κάτοικοι δηλώνουν ότι οι στρατιώτες προσχώρησαν στην εξέγερση και διαψεύδουν τις επίσημες δηλώσεις για την εγκαθίδρυση ισλαμικού εμιράτου.
Στην ανατολική περιοχή, οι άνθρωποι κάνουν το σήμα της νίκης και κρατούν τις σημαίες της εποχής της μοναρχίας του βασιλιά Ιντρίς που ανατράπηκε από τον Καντάφι το 1969 και η οποία έχει γίνει το σύμβολο της εξέγερσης.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ωστόσο, στη Μουσράτα, την τρίτη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης, που βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης, στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στο καθεστώς επετέθησαν εναντίον των διαδηλωτών με πολυβόλα και αντιαρματικές ρουκέτες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί νεκροί.
Για πρώτη φορά από την έναρξη της εξέγερσης στη Λιβύη, στις 15 Φεβρουαρίου, ο Μπαράκ Ομπάμα εκφράσθηκε δημοσίως καταγγέλλοντας ως «σκανδαλώδες» το λουτρό αίματος στη Λιβύη και δήλωσε ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για την διαρκή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε «της βαθειά του ανησυχία» και ζήτησε την ανάληψη διεθνούς δράσης. «Είναι επιτακτικό η διεθνής κοινότητας να διατηρήσει την ενότητά της και να αντιδράσει συντονισμένα για τη διασφάλιση μία ταχείας και ειρηνικής μετάβασης», είπε.
Από την πλευρά της η Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi) δεσμεύθηκε «να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει» τους εξεγερμένους, αφού ο αγώνας τους «είναι αγώνας κάθε μουσουλμάνου που αγαπά τον Αλλάχ και τον προφήτη του», αναφέρεται σε μήνυμα της οργάνωσης, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστότοπων (SITE).
Έπειτα από διστακτική στάση πολλών ημερών, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν ότι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος Καντάφι, το οποίο βρίσκεται όλο και περισσότερο απομονωμένο, αφού εγκαταλείφθηκε από τους Άραβες εταίρους του και πολλούς Λίβυους διπλωμάτες στο εξωτερικό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής και αποτίμησε τις ανάγκες που θα προκύψουν σε περίπτωση εξόδου του λιβυκού πληθυσμού, τη στιγμή που η απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων ξένων πολιτών συνεχίζεται από θαλάσσης και αέρος σε δύσκολες συνθήκες.
Η Λιβύη διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική και η τιμή του μαύρου χρυσού συνεχίζει να ανεβαίνει στις αγορές, φθάνοντας σε ύψη ρεκόρ εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.
Πολλές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η γαλλική Total, η ιταλική Eni και η ισπανική Repsol έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους και απομάκρυναν από τη Λιβύη το προσωπικό τους.
Ο Μουάμαρ Καντάφι, ο μακροβιότερος ηγέτης του αραβικού κόσμου, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και πάνω από 40 χρόνια, κάλεσε την αστυνομία και τους υποστηρικτές του να καταστείλουν την εξέγερση, απειλώντας με σφαγές και με εκκαθαρίσεις σπίτι-σπίτι.
«Πιάστε τα ποντίκια», είπε κατά την προχθεσινή του ομιλία που μεταδόθηκε από τη λιβυκή τηλεόραση.
Από τις 15 Φεβρουαρίου, 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, οι περισσότεροι στην Βεγγάζη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας. Ωστόσο, η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) έκανε λόγο για τουλάχιστον 640 νεκρούς, 275 στην Τρίπολη και 230 στη Βεγγάζη, ενώ ο Γάλλος γιατρός Ζεράρ Μπιφέ, που μόλις εγκατέλειψε τη Βεγγάζη, έκανε λόγο για «περισσότερους από 2.000 νεκρούς» μόνο στην πόλη της Βεγγάζης.
Στην Τρίπολη, παρά τις εκκλήσεις του Καντάφι, μόνο μερικές δεκάδες υποστηρικτές του καθεστώτος του παρήλασαν υπό τα όμματα λίγων αστυνομικών και ανδρών οπλισμένων με Καλάσνικοφ. Τα περισσότερα καταστήματα παρέμειναν κλειστά, αλλά μεγάλες ουρές σχηματίσθηκαν μπροστά από φούρνους και πρατήρια καυσίμων, ενώ όλες οι οικονομικές δραστηριότητες έχουν παραλύσει.
Η τυνησιακή Ερυθρά Ημισέληνος προειδοποίησε για τον καταστροφικό κίνδυνο μαζικής εξόδου, ενώ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι δήλωσε ότι φοβάται «βιβλική έξοδο» μεταναστών. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι χιλιάδες Λίβυοι κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Αίγυπτο και την Τυνησία.
Πολλές χώρες έχουν αρχίσει επιχειρήσεις απομάκρυνσης των ξένων υπηκόων από τη Λιβύη. Ασιατικές χώρες προετοιμάζουν τεράστιες επιχειρήσεις απομάκρυνσης 100.000 Ασιατών εργαζομένων εν μέσω χάους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν «ευρύ φάσμα» μέτρων, ανάμεσά τους και την επιβολή κυρώσεων. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιφορτίσει τους ειδικούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο παγώματος περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευσης εισόδου στις ευρωπαϊκές χώρες και δίωξης στελεχών του λιβυκού καθεστώτος. Η Αφρικανική Ένωση αντέδρασε τελικά καταδικάζοντας «τη χρήση δυσανάλογης βίας κατά πολιτών» και απευθύνοντας έκκληση για διάλογο.
Ο Καντάφι θα μιλήσει σε λίγο στη Ζαουίγια
Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι θα απευθυνθεί σε λίγο στους κατοίκους της πόλης Ζαουίγια, δυτικά της Τρίπολης, ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα σήμερα η επίσημη λιβυκή τηλεόραση, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Στο μεταξύ, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πως ισχυρές δυνάμεις του λιβυκού στρατού έχουν αναπτυχθεί στην Ζαουίγια, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας, πάνω στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο ανατολής-δύσης.
«Υπάρχει πολύ ισχυρή στρατιωτική παρουσία. Έχουν στήσει σημεία ελέγχου και ελέγχουν τους πάντες. Είδα περίπου 40 στρατιωτικά τζιπ στην πόλη», είπε ο Τάρεκ Σαϊίντι, ένας 45χρονος Τυνήσιος ηλεκτρολόγος μηχανικός που πέρασε σήμερα από την Ζαουίγια επιστρέφοντας στην πατρίδα του, την Τυνησία.
Παράλληλα, στρατεύματα πιστά στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι επιτέθηκαν σήμερα εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο πως η πόλη έχει μετατραπεί σε «σφαγείο» και πως είναι δύσκολο να πει κανείς πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί.
Σκηνές χάους στο αεροδρόμιο της Τρίπολης και σε άλλες περιοχές
Πυρά πυροβολικού στα προάστια, φόβος, πείνα και φήμες στην πρωτεύουσα: αυτή την εικόνα περιγράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ από την Τρίπολη της Λιβύης, σε ρεπορτάζ του που δημοσιεύεται σήμερα στην Ιντιπέντεντ.
Όπως γράφει, 15.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά πολιόρκησαν χθες το βράδυ το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης σε μια προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ένα μαγικό εισιτήριο που θα τους επέτρεπε να φύγουν από τη χώρα. Πολλοί προσπάθησαν να δωροδοκήσουν Λίβυους αστυνομικούς για να φτάσουν στα εκδοτήρια, ενώ δεν έλειψαν και οι άγριοι ξυλοδαρμοί απελπισμένων ανδρών που έσπρωχναν για να φτάσουν πρώτοι.
Ανάμεσά τους ήταν πολλοί Αιγύπτιοι που βρίσκονταν τις δύο τελευταίες ημέρες στο αεροδρόμιο χωρίς φαγητό και φάρμακα. Ο τόπος μύριζε παντού ούρα, κόπρανα και φόβο.
Στην ίδια την Τρίπολη υπάρχουν λιγοστές ενδείξεις αντίστασης στον Μεγάλο Ηγέτη, γράφει ο απεσταλμένος της Ιντιπέντεντ. Ομάδες νεαρών ανδρών με Καλάσνικοφ στέκονται δίπλα σε οδοφράγματα φτιαγμένα από αναποδογυρισμένες καρέκλες και ξύλινες πόρτες, στα οποία έχουν καρφιτσώσει φωτογραφίες του Πράσινου Βιβλίου. Είναι τα μέλη των φιλο-κανταφικών επιτροπών επαγρύπνησης και θυμίζουν τους «φρουρούς των γειτονιών» που είχε δει ο δημοσιογράφος στην Αίγυπτο πριν από ένα μήνα.
Τα τρόφιμα στην Τρίπολη είναι λιγοστά και η Πράσινη Πλατεία ήταν χθες το βράδυ άδεια. Δεν υπήρχαν άρματα μάχης ούτε θωρακισμένα οχήματα, στρατιώτες ή μαχητικά αεροπλάνα στον αέρα. Μόνο μερικοί αστυνομικοί και κάποιοι ηλικιωμένοι άνθρωποι που περπατούσαν. Δυστυχώς για τη Δύση και για τους κατοίκους της ελεύθερης Βεγγάζης, η πρωτεύουσα της Λιβύης έμοιαζε όσο ήσυχη θα ήθελε οποιοσδήποτε δικτάτορας.
Η εικόνα αυτή, όμως, είναι παραπλανητική. Οι τιμές της βενζίνης και των τροφίμων έχουν τριπλασιαστεί και ολόκληρες πόλεις έχουν καταρρεύσει από τις μάχες μεταξύ φιλοκανταφικών και αντικανταφικών δυνάμεων. Στα περίχωρα της πόλης, ιδιαίτερα στο Νουφρίν, οι πρώτες έχουν επικρατήσει ύστερα από άγριες μάχες με πολυβόλα και πιστόλια.
Αυτό που φαίνεται ότι μπορεί να ρίξει το καθεστώς, όμως, είναι η έξοδος των ξένων εργατών.
Για την κατάσταση του στρατού δεν είναι πολλά πράγματα γνωστά, εκτός από το ότι στις αρχές της εβδομάδας τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό ο διοικητής του στρατού και υπουργός Αμύνης Αμπού-Μπακρ Γιουνίς Τζαμπέρ.
Αντι-κυβερνητικοί πολιτοφύλακες ελέγχουν τη Ζουάρα
Αντι-κυβερνητικοί πολιτοφύλακες έχουν τον έλεγχο της λιβυκής πόλης Ζουάρα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας, δήλωσαν σήμερα στο Ρόιτερς αιγύπτιοι εργάτες, οι οποίοι πέρασαν στη γειτονική Τυνησία.
Οι εργάτες, οι οποίοι είπαν ότι εργάζονταν σε ένα εργοτάξιο στη Ζουάρα μέχρι που εγκατέλειψαν τη χώρα, πρόσθεσαν ότι δεν υπήρχε παρουσία αστυνομικών ή στρατιωτών και ότι η πόλη ελέγχεται από «λαϊκές επιτροπές» οπλισμένες με αυτόματα όπλα.
«Οι πολίτες έχουν τον έλεγχο. Τα αστυνομικά τμήματα κάηκαν και δεν είδαμε καθόλου αστυνομικούς ή στρατιώτες τις τελευταίες λίγες μέρες», είπε ο Αιγύπτιος εργάτης Αχμεντ Οσμάν αφού έφυγε από την πόλη και πέρασε στην Τυνησία.
Οι δυνάμεις που είναι πιστές στο Λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, έχασαν την περασμένη εβδομάδα τον έλεγχο της επαρχίας της Κυρηναϊκής μετά τη λαϊκή εξέγερση που ξέσπασε εκεί και υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Καντάφι καταγράφει απώλεια δυνάμεων και στα δυτικά της χώρας.
Πλησιάζουν τους 1.000 οι νεκροί
Ο πρώην επικεφαλής του πρωτοκόλλου του Μουαμάρ Καντάφι, Νούρι Ελ-Μισμάρι δήλωσε χθες Τετάρτη ότι τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες δέκα ημέρες στη Λιβύη, οι 600 από αυτούς στην Τρίπολη.
Η εξέγερση προκάλεσε «περισσότερους από χίλιους νεκρούς στη Λιβύη», τόνισε ο Ελ-Μισμάρι, ο οποίος από το φθινόπωρο βρίσκεται στη Γαλλία, για λόγους υγείας, και του οποίου οι λιβυκές αρχές ζητούν την έκδοση στην Τρίπολη.
«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Οι Λίβυοι δεν θα σταματήσουν. Ο Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται κοντά στο τέλος. Έχει χάσει τα πάντα. Η ομιλία του την Τρίτη ήταν η ομιλία κάποιου που έχει χάσει. Είναι μόνος του», επισήμανε ο Ελ-Μισμάρι και πρόσθεσε πως στην διάρκεια της ομιλίας αυτής ο Καντάφι φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και ειδικό προστατευτικό για το κεφάλι.
«Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν έχει ούτε το 5% της χώρας στο πλευρό του. Κοντά του έχει μόνο την κλίκα του, τα μέλη της οποίας δεν πολεμούν για εκείνον αλλά για τους εαυτούς τους», είπε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχουν μισθοφόροι. Είναι έτοιμοι να σκοτώσουν κόσμο. Πυροβολούν στα τυφλά. Η Πολεμική Αεροπορία δεν ήθελε να βομβαρδίσει πολίτες», συμπλήρωσε.
«Θα πέσει. Θα ήταν τυχερός αν σκοτωνόταν, αλλιώς ο κόσμος θα θελήσει να τον δικάσει όπως τον Σαντάμ Χουσέιν», εκτίμησε ο Ελ-Μισμάρι, ο οποίος δήλωσε πως τρία από τα παιδιά του και οκτώ εγγόνια του βρίσκονται στη Λιβύη.
Η Τρίπολη κατηγορεί τον Ελ-Μισμάρι για «υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος» και έχει ζητήσει από τις γαλλικές αρχές την έκδοσή του. Ο πρώην επικεφαλής του πρωτοκόλλου του Καντάφι συνελήφθη στην Γαλλία στις 29 Νοεμβρίου 2010, αλλά αφέθηκε ελεύθερος δεκαπέντε ημέρες αργότερα.
Στο πλευρό των διαδηλωτών η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρεμπ
Την πλήρη υποστήριξή της στους Λίβυους διαδηλωτές εξέφρασε η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ (Aqmi) και υποσχέθηκε «να κάνει τα πάντα για να βοηθήσει» την εξέγερση κατά του συνταγματάρχη Καντάφι, ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό κέντρο ελέγχου των ισλαμικών ιστοσελίδων.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να σάς βοηθήσουμε, με τη βοήθεια του Αλλάχ, γιατί η μάχη σας είναι μάχη κάθε μουσουλμάνου που αγαπάει τον Αλλάχ», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Aqmi σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο.
Ο Λίβυος ηγέτης φαίνεται ότι έχει χάσει τον έλεγχο τεράστιων πλούσιων σε πετρέλαιο περιοχών της ανατολικής χώρας, αλλά παραμένει αποφασισμένος να καταστείλει την εξέγερση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλές εκατοντάδες ανθρώπους.
Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί κύμα προσφύγων από τη Β. Αφρική, δήλωσε η Επίτροπος της ΕΕ Γκεοργκίεβα
Από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής μπορούν να καταφύγουν στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Ωστόσο, σ' αυτή τη φάση μπορούν να γίνουν μόνον υποθέσεις για τα πραγματικά μεγέθη ενδεχόμενου προσφυγικού κύματος, τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για τα θέματα διεθνούς συνεργασίας, ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε σημερινή συνέντευξή της σε τηλεοπτικό κανάλι της Βουλγαρίας.
Σύμφωνα με τη Βουλγάρα Επίτροπο της ΕΕ, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εργάζονται εντατικά «ώστε να μη φανούμε ανέτοιμοι να δεχτούμε τους πρόσφυγες».
Στελέχη των αρμοδίων ευρωπαϊκών υπηρεσιών έχουν σταλεί στα σύνορα των γειτονικών κρατών της Λιβύης, ώστε να διερευνήσουν τις ανάγκες των προσφύγων σε ανθρωπιστική βοήθεια στην ίδια τη Λιβύη.
Μέχρι στιγμής, τα θύματα των συμπλοκών έχουν ξεπεράσει τα 1.000, όπως ανακοίνωσε η κα Γκεοργκίεβα, επικαλούμενη στοιχεία αρμόδιων πηγών της Μάλτας, που διατηρούν στενές επαφές με τη Λιβύη.
Σύμφωνα με την Επίτροπο της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφαρμόζει, επίσης, σχέδιο συντονισμού για ασφαλή εκκένωση των Ευρωπαίων πολιτών από τη Λιβύη.
Πέρα από τα μέτρα άμεσης αντιμετώπισης της κρίσιμης κατάστασης, είναι πολύ σημαντικό να αναλυθούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κρίσης, που μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, ιδιαίτερα για τους φτωχούς στον κόσμο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γκεοργκίεβα στο BTV.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ |
|
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire