Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Λιβύη
Οι διαδηλωτές στη χώρα εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, δήλωσε ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι. Αδιευκρίνιστος ο αριθμός των νεκρών, μάχες σε όλη τη χώρα.
O Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι κατηγόρησε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν για την εξέγερση του λαού της Λιβύης εναντίον του, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ως Λίβυος ηγέτης έχει μόνον «ηθική εξουσία».
«Ο Μπιν Λάντεν. Αυτός είναι ο εχθρός που χειραγωγεί το λαό», δήλωσε ο Καντάφι, μιλώντας τηλεφωνικώς στη λιβυκή τηλεόραση. «Μην σας εξουσιάζει ο Μπιν Λάντεν», σημείωσε.
«Οι άνθρωποι αυτοί», προσέθεσε, αναφερόμενος στους διαδηλωτές, «δεν έχουν πραγματικές διεκδικήσεις, οι διεκδικήσεις τους είναι αυτές του Μπιν Λάντεν». Ο Καντάφι εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για αυτούς που σκοτώθηκαν στην αιματοχυσία και ζήτησε να επικρατήσει ηρεμία μεταξύ των ανθρώπων που πολεμούν, όπως είπε, μεταξύ τους και είναι υπό την επήρεια παραισθησιογόνων ναρκωτικών.
«Εγώ έχω μόνον ηθική εξουσία», προσέθεσε ο Καντάφι, ο οποίος συνηθίζει να παρουσιάζει εαυτόν ως επικεφαλής της επανάστασης της οποίας ηγείται ο λαός κι όχι ως αρχηγό κράτους. Αναφερόμενος στις βίαιες συγκρούσεις στην πόλη Ζαουίγια, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Τρίπολη, ο Καντάφι σημείωσε ότι «αυτό που συμβαίνει στη Ζαουίγια είναι μια φάρσα. Οι υγιείς διανοητικά άνθρωποι δεν μετέχουν σε τέτοιες φάρσες». Ο Καντάφι κάλεσε εξάλλου τους πολίτες να «επιτρέψουν στη χώρα να ηρεμήσει».
Παράλληλα, ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης Αμπντούλ-Ραχμάν αλ-Aμπαρ δήλωσε ότι παραιτήθηκε και προσχώρησε στην αντιπολίτευση που επιδιώκει την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.
«Ανακοινώνω σαφώς την υποβολή της παραίτησής μου από τη θέση του γενικού εισαγγελέα της Λιβύης και ανακοινώνω ότι προσχωρώ στις θελήσεις του λιβυκού λαού, όπως εκφράζονται από την επανάσταση της 17ης Φεβρουαρίου της νεολαίας», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι
Δυνάμεις ασφαλείας που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη επιτέθηκαν σε αντικυβερνητικές πολιτοφυλακές στην πόλη Μιζουράτα στη Λιβύη και σκότωσαν αρκετούς ανθρώπους, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας τηλεφωνικώς στο Reuters.
Ο αυτόπτης μάρτυρας που ονομάζεται Μοχάμεντ δήλωσε ότι μονάδα παραστρατιωτικής δύναμης που ελέγχεται από έναν από τους γιους του Καντάφι, τον Χάμις, επιτέθηκε στους αντικυβερνητικούς κοντά στο αεροδρόμιο της Μιζουράτα, η οποία βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.
Το αεροδρόμιο βρίσκεται σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από το κέντρο της Μιζουράτα, το οποίο έχει περάσει στον έλεγχο των αντικυβερνητικών εδώ και αρκετές ημέρες, διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι «στο κέντρο της πόλης δεν γίνεται τίποτε, επικρατεί ηρεμία».
Παράλληλα ο επικεφαλής της ασφάλειας στη Βεγγάζη, στη βορειοανατολική Λιβύη, παραιτήθηκε και ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, μετέδωσε το δίκτυο Αλ Αραμπίγια.
Ο Άλι Χουουέιντι παρουσιάζεται σε ερασιτεχνικό βίντεο στο οποίο ανακοινώνει την παραίτησή του και καταδικάζει τις επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας του Καντάφι κατά των διαδηλωτών στη Βεγγάζη, η οποία έχει περάσει πλέον στον έλεγχο των διαδηλωτών.
Στρατιωτικές δυνάμεις παίρνουν το μέρος των εξερμένων
Οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της Λιβύης στην ανατολική πόλη Ατζαμπίγια είπαν στο τηλεοπτικό δίκτυο Aλ Τζαζίρα ότι αποσύρθηκαν από τα στρατόπεδά τους και εντάχθηκαν στις τάξεις των εξεγερμένων που προσπαθούν να ανατρέψουν το Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
Εμείς στην αστυνομία ανακοινώνουμε ότι ενταχθήκαμε πλήρως στο λαό, στην ειρηνική επανάσταση της 17 Φεβρουαρίου', είπε ο Χάφεζ Άμπντουλ-Ραχίμ, αξιωματικός της αστυνομίας, σε απευθείας μετάδοση του αλ Τζαζίρα.
'Ανακοινώνουμε ότι θα θυσιάσουμε τις ζωές μας για αυτή την περιοχή και θα θέσουμε όλες μας τις δυνατότητες στην υπηρεσία [των εξεγερμένων] για μια ελεύθερη Λιβύη'.
Ο συνταγματάρχης Σουάιμπ Ιμπραχίμ αλ Ακούκι δήλωσε ότι και ο στρατός συνενώθηκε με τους εξεγερμένους.
Νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι οι λιβυκές υπηρεσίες ασφαλείας είναι 'απούσες' στη Ζαουίγια, μια πόλη περίπου 50 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας όπου μαίνονταν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και εξεγερμένους.
'Υπάρχουν σημεία ελέγχου του στρατού και της αστυνομίας γύρω από τη Ζαουίγια, αλλά δεν υπάρχει ουδεμία παρουσία τους μέσα (σ.σ. στην πόλη). Είδα μόνο λίγους άοπλους πολίτες', είπε ο Σαΐντ Μουστάφα, ο οποίος πέρασε με αυτοκίνητο μέσα από την πόλη σήμερα καθ' οδόν προς τα σύνορα με την Τυνησία.
Λίβυος πρώην υπουργός προειδοποιεί για χρήση χημικών όπλων
Λίβυος πρώην υπουργός προειδοποίησε πως ο Μουάμαρ Καντάφι μπορεί να χρησιμοποιήσει βιολογικά και χημικά όπλα, καθώς χάνει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της χώρας.
Σε δηλώσεις του στο Αλ Τζαζίρα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ τόνισε πως ο Καντάφι διαθέτει αυτά τα όπλα και δεν θα διστάσει να τα χρησιμοποιήσει εναντίον πολιτών.
«Τελικά, όταν πιέζεται πραγματικά μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Πιστεύω ότι ο Καντάφι θα κάψει όλα όσα έχει αφήσει πίσω του», είπε χαρακτηριστικά ο Τζαλίλ.
Το καθεστώς της Λιβύης διαθέτει σημαντικές ποσότητες αερίου μουστάρδας. Το 2003 ο Καντάφι συμφώνησε να τερματίσει το πρόγραμμα πυρηνικών και χημικών όπλων και κατέστρεψε περίπου το 50% των όπλων αυτών, αλλά πιστεύεται ότι έχει αποθηκεύσει 9,5 τόνους αερίου μουστάρδας.
Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ετοιμάζεται να επιβάλει η Ε.Ε. στη Λιβύη
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη, ώστε να απαγορευθούν οι πτήσεις λιβυκών πολεμικών αεροσκαφών, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δώσει το «πράσινο φως», δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.
Οι Ευρωπαίοι προετοιμάζουν «επείγοντα σχέδια» για τον έλεγχο του λιβυκού εναερίου χώρου, όμως «η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται κατ' αρχήν μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» που να επιτρέπει την επιβολή της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας των χωρών της Ε.Ε. στο Γκέντελε της Ουγγαρίας.
Επαφές Ομπάμα με Κάμερον, Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι για τη Λιβύη
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνικές επαφές την Τρίτη με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, με θέμα συζήτησης, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, το «φάσμα των επιλογών», που έχουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση στη Λιβύη.
Ο Ομπάμα μίλησε ξεχωριστά, με το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
«Οι ηγέτες συζήτησαν το φάσμα των επιλογών που έχουν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ, για να καταστήσουν την κυβέρνηση της Λιβύης υπεύθυνη για τις πράξεις της, αλλά και τις δυνατότητες πού υπάρχουν για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της χώρας της Β. Αφρικής» ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ενημερώνοντας για το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών.
Περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε η Αστον
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει «απαγορευτικά μέτρα» για να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν τις βιαιότητες στη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.
«Ήρθε η ώρα να εξετάσουμε τη λήψη απαγορευτικών μέτρων (με στόχο την ηγεσία της Λιβύης) και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ασκήσουμε έντονη πίεση και να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τις βιαιότητες στη Λιβύη ώστε να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει», τόνισε η Αστον από την Ουγγαρία, όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ.
Η Αστον διευκρίνισε πως λέγοντας «απαγορευτικά μέτρα» εννοεί κυρώσεις όπως «απαγόρευση των μετακινήσεων και πάγωμα καταθέσεων» για τους Λίβυους ηγέτες και πως «κανείς δεν έχει μιλήσει ως τώρα για στρατιωτική δράση» εναντίον της Λιβύης.
Η Γερμανία εξετάζει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Λιβύης για τις βιαιότητες εναντίον των διαδηλωτών, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε, λίγο πριν συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει ανάλογα μέτρα.
«Τώρα πλέον δεν υπάρχει θέμα διορίας, αλλά πράξεων», τόνισε ο Βέστερβέλε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. «Για το λόγο αυτό αποφάσισα ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα τώρα».
Ο Γερμανός υπουργός ζήτησε να απαγορευτούν τα ταξίδια για τα μέλη της οικογένειας του Μουάμαρ Καντάφι και να παγώσουν οι καταθέσεις τους στο εξωτερικό, αλλά απέρριψε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.
Επίσης επισήμανε πως η Γερμανία θα αρχίσει αμέσως συνομιλίες με τους διεθνείς εταίρους της, ανάμεσά τους και αυτούς της ΕΕ.
Αρνήθηκε την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία ο Λίβυος ΥΠΕΞ
Ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε, την Πέμπτη, την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία, ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, του ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι.
«Απαιτούμε από την Ελβετία να αποδείξει ότι ο αδελφός του ηγέτη μας έχει κεφάλαια η τραπεζικές καταθέσεις στις τράπεζές της ή σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στον κόσμο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Λίβυος υπουργός ο οποίος επιφυλάχθηκε των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας του απέναντι στην ελβετική κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για εχθρότητα απέναντι στη Λιβύη και τον ηγέτη της Μουάμαρ Καντάφι.
Νωρίτερα, η Ελβετία αποφάσισε να μπλοκάρει τα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσε να έχει στη συνομοσπονδία ο Λίβυος συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι και το περιβάλλον του, ανακοίνωσε η ελβετική κυβέρνηση.
«Για να αποφευχθεί ο η οποιαδήποτε κατάχρηση δημοσίου χρήματος (Λιβυκού), το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (κυβέρνηση) αποφάσισε να παγώσει, με άμεση ισχύ, όλα τα πιθανά περιουσιακά στοιχεία του Μουάμαρ Καντάφι και του περιβάλλοντός του στην Ελβετία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών.
Υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών οι τερματικοί σταθμοί πετρελαίου
Οι σημαντικοί τερματικοί σταθμοί του πετρελαίου και των προϊόντων του ανατολικά της πρωτεύουσας βρίσκονται στα χέρια των αντικαθεστωτικών που πήραν τον έλεγχό τους από τον Καντάφι, δήλωσαν σήμερα κάτοικοι της Βεγγάζης, οι οποίοι έχουν επαφή με ανθρώπους στην περιοχή.
Οι ίδιοι διευκρίνισαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι αυτήν τη στιγμή προστατεύονται οι τερματικοί σταθμοί πετρελαίου και προϊόντων του στη Ρας Λάνουφ και τη Μάρσα ελ Μπρέγκα.
Ο Σόλιμαν Καρίμ, κάτοικος που βοηθάει στη διοίκηση της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη, σημείωσε ότι οι εξαγωγές, ζωτική πηγή εισοδήματος για τη Λιβύη, συνεχίζονται. Άλλος κάτοικος της περιοχής άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι μπορεί να έχει επηρεαστεί η ροή του πετρελαίου.
Οι πληροφορίες αυτές δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν από αυτούς που χειρίζονται τους τερματικούς σταθμούς.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ |
|
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire