ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Και ούτω καθ΄ εξής
Του Άριστου Μιχαηλίδη
ΕΧΕΙ ΛΕΧΘΕΙ άπειρες φορές, το ξέρουν όλοι πια, δεν χρειάζεται ούτε ερμηνείες, ούτε επιχειρήματα: Σε κάθε συμφωνία, σε κάθε ανακοίνωση και σε κάθε διπλωματικό κείμενο, που αφορά στις συνομιλίες για το Κυπριακό, κάθε λέξη έχει σημασία και κάθε υποσημείωση μπορεί στην πράξη να μην είναι υποσημείωση αλλά κεφαλαιώδες μήνυμα. Με αυτό το δεδομένο μας κάνουν εντύπωση οι αντιδράσεις της κυβερνητικής πλευράς γύρω από τη νέα έκθεση του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών και προπάντων η πρώτη αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος βιάστηκε να προλάβει τις ερμηνείες από κόμματα, πολιτικούς, δημοσιογράφους, που προτού εκδηλωθούν ήταν σίγουρος ότι θα είναι αρνητικές: «Η έκθεση δεν είναι άσχημη, κατά τη δική μου την εκτίμηση, εκτός και αν θα προσπαθήσουμε να βρούμε πολλά κενά και αδυναμίες και ούτω καθ΄ εξής», ήταν η δήλωση του. Δεν εξήγησε γιατί δεν βρήκε την έκθεση άσχημη, αλλά η δήλωση του δεν έγινε για να μιλήσει για τις ομορφιές της έκθεσης αλλά για να προετοιμάσει την κοινή γνώμη ότι οι άλλοι, οι κακοί, θα βρουν κενά και αδυναμίες. Το ζήτημα όμως δεν έχει σχέση με ομορφιές και ασχήμιες και ούτω καθ΄ εξής. Ούτε είναι λογικό, η προτεραιότητα της ηγεσίας μας να είναι οι αγωνίες της για το τι θα πει το «εσωτερικό μέτωπο», ενώ θα έπρεπε να ανησυχεί για τη σημασία των όρων που χρησιμοποιεί ο Γ.Γ. και των τετελεσμένων, που δημιουργεί κάθε φορά με τις ενέργειες ή τις ανακοινώσεις του.
Αυτή η έκθεση, που «δεν είναι άσχημη», ήταν μια από τις χειρότερες που έχουν εκδοθεί και είναι πολύ επικίνδυνο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος δεν ανησυχεί και δεν αντιδρά. Παρότι έχουν ήδη γίνει πολλά σχόλια, θα επισημάνουμε μόνο ένα στοιχείο, που την κάνει απαράδεκτη και γι΄ αυτό θα έπρεπε να αντιδράσει έντονα ο Πρόεδρος:
Όταν ο Γ.Γ. σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις «προχώρησαν στη βάση των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», είναι φανερό ότι υιοθέτησε πλήρως τις τουρκικές αξιώσεις. Παράμετροι των Η.Ε, είναι η ορολογία που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για να παραπέμπει σε πρόνοιες του σχεδίου Ανάν και με «τα σχετικά ψηφίσματα» αναφέρεται σε αυτά που αφορούν αυτές τις παραμέτρους. Φτάνει να πούμε ότι πριν από ένα χρόνο όταν ο Μπαν Κι Μουν έκανε αναφορά στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αντέδρασε η Άγκυρα και τον ανάγκασε να κάνει διορθωτική δήλωση, προσθέτοντας «τα σχετικά» και όχι όλα τα ψηφίσματα. Από τότε αυτός ο όρος καθιερώθηκε και τώρα ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας θεωρεί ότι δεν είναι άσχημος! Δηλαδή, αποδέχτηκε ότι η βάση των συνομιλιών είναι οι παράμετροι των Η.Ε. και τα σχετικά ψηφίσματα; Αυτά δηλαδή που έχουν σχέση με τις παραμέτρους και αποδέχεται η Άγκυρα και όχι αυτά που προνοούν αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, αποκήρυξη του ψευδοκράτους κ.λπ. Μία λέξη δηλαδή ανατρέπει όλη τη φιλοσοφία της διαπραγμάτευσης και της λύσης, αλλά και την απαράδεκτη προσέγγιση του ΟΗΕ, που εν αδίκω θέλει να εγκλωβίσει την ελληνοκυπριακή πλευρά στις τουρκικές διαθέσεις, αλλά εμείς πρέπει να σιωπούμε γιατί δεν είναι σωστό να βρίσκουμε «πολλά κενά και αδυναμίες και ούτω καθ΄ εξής».
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire