ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 1 avril 2011

Τιμούμε σήμερα τον αγώνα της ΕΟΚΑ

ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ
Από ιδανικά, στα δανεικά…
Του Ανδρέα Πιμπίσιη
Φωτογραφία
ΤΙΜΟΥΜΕ τον αγώνα της ΕΟΚΑ και όλους εκείνους τους γνωστούς και άγνωστους που, είτε θυσιάστηκαν είτε έζησαν, τόλμησαν να πετύχουν το ακατόρθωτο και να τα βάλουν με μιαν αυτοκρατορία διεκδικώντας το δίκαιό τους. Βεβαίως, αυτό που έπρεπε να κάνουμε σήμερα δεν είναι απλώς να τιμούμε - με τον τρόπο που το κάνουμε - τους ήρωες εκείνου του όμορφου αγώνα. Γιατί εμείς οι νεότεροί τους δεν καταφέραμε όχι μόνο να προστατέψουμε τον αγώνα τους και αυτά που πρόσφεραν στην πατρίδα τους, αλλά προσπαθούμε καθημερινά να τα μειώσουμε με πράξεις μας. Από τα ιδανικά των αγωνιστών των Ελλήνων της Κύπρου του 1955 οι οποίοι φρόντιζαν να διδάσκουν τα παιδιά τους για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, έχουμε καταντήσει να ζούμε με τα δανεικά, όποιας μορφής κι αν είναι αυτά, είτε χρηματικά είτε άλλως πώς.
Από τα μαθήματα για την αγάπη προς την Ελλάδα και το ότι αυτοί που κατοικούν σ’ αυτό το νησί είναι επίσης Έλληνες, φτάσαμε στο απαράδεκτο σημείο κάποιοι να επιχειρούν να μας πείσουν ότι απλώς είμαστε ελληνόφωνοι κάτοικοι ενός νησιού. Ότι τάχατες δεν είμαστε Έλληνες και δεν έχουμε καν το δικαίωμα να μιλάμε γι’ αυτό.
Η επιχείρηση προώθησης της κυπριακής ταυτότητας γίνεται με έναν παράδοξο και προκλητικό τρόπο. Γιατί όπως και τότε έτσι και σήμερα οι ίδιοι κάτοικοι υπάρχουν σ’ αυτό το νησί. Αυτό που άλλαξε όλα αυτά τα χρόνια είναι η πίστη προς την πατρίδα και τα ιδανικά. Πλέον, πατρίδα είναι τα χρήματα και ιδανικά το πρόσκαιρο κέρδος. Κι επειδή αυτά δεν αντέχουν στον χρόνο σύντομα φεύγουν και χάνονται και κάποιοι ξεκινούν μια καλή μέρα και διερωτώνται τι τους συνέβη. Αναζητούν τρόπους να ξεπουλήσουν ακόμα και την ίδια τους την πατρίδα για ακόμα μια χούφτα ευρώ μέχρι πιο κάτω. Λίγο τους νοιάζει γιατί ζουν στα δανεικά. Γι’ αυτό και στα παιδιά τους δεν έχουν να πουν τίποτε, είτε για τη σημερινή επέτειο είτε για οποιονδήποτε άλλο αγώνα του έθνους.
Ας αναλογιστούμε πως ο Αυξεντίου, ο Μάτσης, ο Καραολής και όλοι οι άλλοι ήρωες της ΕΟΚΑ θα μπορούσαν να ήταν σήμερα ζωντανοί αν επέλεγαν την εύκολη λύση. Δεν το έπραξαν αυτό, ενσυνείδητα. Και μας έδωσαν εμάς το δικαίωμα να ζούμε χωρίς συνείδηση.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire