ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 22 juin 2011

Η Μέρκελ μας αντιμετωπίζει με όρους «εγκλήματος και τιμωρίας»


ZEZA ZHKOY
Είναι, όντως, τραγικό, την ώρα που η χώρα μας προσπαθεί να αποφύγει την πτώχευση και η κυβέρνηση Παπανδρέου βυθίζεται στον τετραγωνισμό του ψεύδους, η Γερμανίδα καγκελάριος να μας προειδοποιεί ότι χρειάζονται περισσότερα(!) μέτρα λιτότητας για να διορθώσει η Ελλάδα τα δημοσιονομικά της. Οφείλει να αποδείξει η χώρα μας ότι είναι σε θέση να επιστρέψει στον δρόμο της ενάρετης ανάπτυξης, επισημαίνει με δηλώσεις της από τη Βαρσοβία.
«Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας πρέπει να αυξηθεί, το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί, η κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να προωθήσει τις ορθές αποφάσεις στο Κοινοβούλιο», δήλωσε η Μέρκελ, έχοντας δίπλα της τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ. Πικρή η αλήθεια, αλλά με αυτή την κυβέρνηση η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στο οικονομικό τέλμα.
Συγκεκριμένα, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε, επίσης, χθες ότι αισιοδοξεί πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαχειριστεί την κρίση χρέους της Ελλάδας, αλλά πρόσθεσε πως η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες περιστολής των δαπανών και να εφαρμόσει περισσότερα μέτρα λιτότητας. Μιλώντας από τη Βαρσοβία, η Μέρκελ επανέλαβε την άποψη του Βερολίνου ότι και ιδιώτες επενδυτές -δηλαδή οι τράπεζες- πρέπει να λάβουν μέρος στο επόμενο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας.

«Πιστεύουμε ότι κάποια βάρη θα πρέπει να μην τα επωμιστούν μόνο οι φορολογούμενοι, αλλά να συμμετάσχουν και οι τράπεζες στον δανεισμό. Είμαι αισιόδοξη ότι θα επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα διότι είναι προς το συμφέρον των τραπεζών και των χωρών το ευρώ να είναι σταθερό», είπε η Μέρκελ. «Αυτά τα τρία συστατικά –τα καθήκοντα της Ελλάδας, η αλληλεγγύη της Ε.Ε. και η εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών– είναι η λύση. Είμαι αισιόδοξη ότι θα βαδίσουμε με επιτυχία στον δρόμο αυτό», είπε η Μέρκελ. «Δεν πρόκειται μόνο για μια χώρα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη». Κενά λόγια...
Η Πολωνία, η οποία δεν ανήκει στην Ευρωζώνη, αναλαμβάνει την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε. την 1η Ιουλίου και θα διοργανώσει τα συμβούλια υπουργών –Eurogroup και Ecofin– το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ο Τουσκ, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του οποίου θέλει η Πολωνία να ενταχθεί στην Ευρωζώνη εγκαταλείποντας το ζλότι αργότερα εντός της δεκαετίας αυτής, δηλώνει ότι είναι προς το συμφέρον της Βαρσοβίας να στηρίξει τις προσπάθειες για να επιλυθεί η κρίση.
Αξίζει να επισημανθεί πως στην Πολωνία ειδικότερα, τη μοναδική χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Eνωσης που δεν διολίσθησε σε ύφεση το ζοφερό 2009, οι αντιρρήσεις κατά της ένταξης της χώρας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ δεν προέρχονται μόνον από την κεντρική τράπεζα. Ο πολιτικός κόσμος της χώρας είναι διχασμένος επί του θέματος, ενώ από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η ελληνική κρίση χρέους, το ποσοστό των πολιτών της που εξακολουθούσαν να υποστηρίζουν την ένταξη της χώρας τους στο ευρώ υποχώρησε ραγδαία. Πριν από την κρίση, ήταν οι πλέον ενθουσιώδεις.
Οταν, σε παλαιότερο άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, ο Γκι Φερχόφσταντ, επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έθιγε θέμα αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Eνωσης προς τις χώρες-μέλη της από την ανατολική Ευρώπη που βρίσκονται εκτός Eυρωζώνης, υποστηρίζοντας πως «η άνεση την οποία παρέχει η συμμετοχή στην Eυρωζώνη θα προσέφερε σταθερότητα σε εποχές κρίσης, καθώς οι χρηματαγορές δεν θα μπορούν πια να ασκήσουν πιέσεις στις οικονομίες αυτές μέσω των νομισμάτων», η άποψη αυτή έχει ξεπεραστεί. Μετά την πλήρη ανατροπή που επέφερε η κρίση χρέους της Eυρωζώνης, ακούγεται πολύ πιο ρεαλιστική η δήλωση στην οποία προέβη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας, Μάρεκ Μπέλκα: «Είναι πιο επικίνδυνο να είσαι στο εσωτερικό της Eυρωζώνης παρά έξω από αυτήν». Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που υπογράφοντας το 2004 την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Eνωση ανέλαβαν και τη δέσμευση να ενταχθούν κάποτε στο ευρώ –και βέβαια να εφαρμόσουν τις πολιτικές που προϋποθέτει κάτι τέτοιο– παρακολουθούν με προβληματισμό την τύχη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, αλλά και της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire