ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 30 septembre 2011

Προβλέψεις των επενδυτών για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη


Κάρης Κ.
Η δημοσκόπηση του Blooberg (απάντησαν 1.031, προφανώς μεγάλοι, επενδυτές απ' όλο το κόσμο) δεν επιβεβαιώνει μόνο τη συντριπτική εικόνα για την προοπτική της Ελλάδας, αλλά και τις δυσμενείς προβλέψεις για την Ευρωζώνη.
Οι προβλέψεις των επενδυτών μπορεί τελικά να μη γίνουν πραγματικότητα, ή έστω μέρος αυτών, ή όχι ακριβώς όπως τα λένε σήμερα. Το βέβαιο είναι ότι αποτυπώνουν βασικές παραμέτρους των επενδυτικών αποφάσεων και λόγω του ρόλου των ερωτηθέντων οι προβλέψεις τους ισχυροποιούνται, καθιερώνονται, γίνονται μοχλός ώθησης των εξελίξεων.

Επομένως, το 93% που θεωρεί βέβαιη την πτώχευση της Ελλάδας σημαίνει καθαρά ότι αντί ξένων επενδύσεων στη χώρα (εκτός από τους αεριτζήδες...), θα έχουμε το επόμενο διάστημα τάσεις απο-επένδυσης. Να το πούμε αλλιώς: τα όποια μέτρα πρόσκλησης επενδύσεων πρέπει πρωτίστως να αφορούν τη σταθερότητα της επένδυσης, παρά τα μεγαλύτερα κέρδη. Και πάλι θα είναι αμφίβολη η επίδρασή τους.
Η πρόβλεψη του 53% ότι η κρίση χρέους θα διαχυθεί στον τραπεζικό τομέα ο οποίος κατέχει τα κρατικά ομόλογα, προφανώς ειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση (και τις άλλες) καθώς και τις διοικήσεις των τραπεζών να μην αδρανούν. Η αχρήστευση του χρηματιστηρίου ως μηχανισμού χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, η αδυναμία των τραπεζών να στηρίξουν τις πληττόμενες από την ύφεση επιχειρήσεις καθιστούν τη δραστική παρέμβαση του κράτους επείγουσα.
Το ότι το 75% των επενδυτών απαντούν ότι η Ευρωζώνη θα μπει σε ύφεση στους επόμενους 12 μήνες θα έπρεπε να συνεγείρει τα αναβλητικά ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Η ασφαλέστερη κατεύθυνση δράσης είναι η ενοποίηση της δημοσιονομικής και φορολογικής ευθύνης στην Ευρωζώνη, ώστε ούτε μόνον ο Γερμανός φορολογούμενος να πληρώσει, ούτε όμως να συμπιεστούν στη μεγάλη ύφεση ολόκληρες χώρες - περιοχές, τραβώντας προς τα κάτω και τους άλλους.
Συγχρόνως, η προειδοποίηση για μια ευρω-ύφεση είναι έκτακτο μήνυμα προς την Ελλάδα να σπεύσει, γιατί σε 6 μήνες ή έναν χρόνο τα περιθώρια θα είναι πολύ στενότερα.

Πηγή: Η Αυγή
Δημοσιεύτηκε στις 30/09/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire