ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 28 septembre 2011

Θα θυσίαζαν τη γεώτρηση χάρη των συνομιλιών...

ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΤΣΟΥΡΟΥΛΛΗ

Το προχθεσινό δημοσίευμα της «Σ», σύμφωνα με το οποίο η Κυβέρνηση προσανατολιζόταν μέχρι και την τελευταία στιγμή σε αναβολή της έναρξης των γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, επιβεβαίωσε με χθεσινές του δηλώσεις ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας μας, την περασμένη Κυριακή, σ’ έκτακτη σύσκεψη που κάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο ίδιος ο Πρόεδρος μαζί με την υπουργό Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, υποστήριξαν πως οι διεργασίες στο «Οικόπεδο 12» θα έπρεπε να ματαιωθούν, ώστε να μην τιναχθούν, όπως επιχειρηματολόγησαν, οι συνομιλίες για το Κυπριακό στον αέρα.
Άποψη έναντι της οποίας αντέδρασε έντονα ο κ. Κασίνης, «προειδοποιώντας» πως αν λαμβανόταν μια τέτοια απόφαση και αναβαλλόταν η έναρξη της γεώτρησης, θα παραχωρούσε διάσκεψη Τύπου, όπου θ’ αποκάλυπτε τα… πάντα. Η αντίδραση του Σόλωνα Κασίνη είχε ως αποτέλεσμα το Προεδρικό να κάνει πίσω, υπό το βάρος, προφανώς, των αντιδράσεων που θα δημιουργούσε μια τέτοια αποκάλυψη.
Ως προς το σκεπτικό, δηλαδή, γι’ αναβολή της έναρξης της γεώτρησης.
Μελετήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα
Χθες, ο Σόλων Κασίνης επιβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση προσανατολιζόταν σε λήψη απόφασης για αναβολή. «Στα πλαίσια των διερευνήσεων από την πολιτική ηγεσία μελετήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα. Είναι γεγονός ότι ήταν δύσκολη η απόφαση ενόψει και των πολιτικών θεμάτων, τα της Τουρκίας και των συνομιλιών. Αυτό που μετρά, είναι ότι προχωρήσαμε, ότι η Κύπρος έχει τη δική της εθνική αξιοπρέπεια και προχωρεί βασιζόμενη στο διεθνές δίκαιο και χωρίς ν’ απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ανέφερε.
Ερωτηθείς για το ρόλο που ο ίδιος διαδραμάτισε, ώστε να μην υπάρξει αναβολή, ο Σόλων Κασίνης σημείωσε: «Ήμουν πάντοτε υπερασπιστής της άποψης ότι πρέπει να προχωρήσουμε. Διερευνήθηκε το ενδεχόμενο τι γίνεται σε περίπτωση αναβολής, ποιες αποζημιώσεις θα πληρώσουμε κτλ. Εγώ δεν αποτέλεσα μέρος αυτών των συζητήσεων, αυτές έγιναν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Συζητήθηκε και στο υπουργείο με την αρμόδια υπουργό, αλλά ο χώρος όπου συζητήθηκε το θέμα για να ληφθεί τελική απόφαση ήταν το Υπουργικό Συμβούλιο. Είπα πως δεν θα ήταν σωστό ν’ αναβάλλαμε, γιατί, αν αναβάλλαμε αυτήν τη στιγμή, δεν θα κάναμε ποτέ γεώτρηση. Αυτά συνέβησαν τρεις ημέρες προτού ανακοινώσει ο Πρόεδρος ότι θα κάναμε τη γεώτρηση», κατέληξε.
Αντιφατικές δηλώσεις
Από πλευράς Κυβέρνησης, η υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου έκανε λόγο για μυθοπλασίες και χαρακτήρισε ως λυπηρό να λέγονται τέτοια πράγματα, κατά την έκφρασή της, τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί σε ένα τέτοιο σημαντικό βήμα. «Όλες οι προσπάθειες έγιναν πολύ συντονισμένα και αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα η διαδικασία της διερευνητικής γεώτρησης να αρχίσει δύο ουσιαστικά εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν», ανέφερε.
Άξιο αναφοράς, ωστόσο, είναι το γεγονός πως την ώρα που η κ. Αντωνιάδου διέψευδε πως υπήρξε έντονα η σκέψη γι’ αναβολή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωνε ότι «η Κυβέρνηση, σταθμίζοντας τα δεδομένα, αποφάσισε να προχωρήσει η διαδικασία της ερευνητικής γεώτρησης και τώρα βρισκόμαστε στη διενέργεια της γεώτρησης». Μια δήλωση, δηλαδή, που επίσης επιβεβαιώνει ότι τέθηκε στο τραπέζι θέμα αναβολής της διαδικασίας.
Ο «ξεροκέφαλος» Κασίνης
ΤΙΣ πληροφορίες που αποκάλυψε προχθές η «Σ» γύρω από το… παιχνίδι που παίχθηκε γύρω από τη λήψη ή όχι απόφασης για έναρξη ή μη της γεώτρησης, αναπαρήγε η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», σημειώνοντας ότι, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ήθελε ν’ αναβληθούν οι διαδικασίες γεώτρησης στο «Οικόπεδο 12» ενόσω διαρκούν οι συνομιλίες, τελικά ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του «ξεροκέφαλου», όπως τον χαρακτηρίζουν, Σόλωνα Κασίνη. Όπως προκύπτει από τα σχόλια της τουρκικής εφημερίδας, εάν τελικά ματαιώνονταν οι διεργασίες στο «Οικόπεδο 12», η Άγκυρα ίσως να πανηγύριζε σήμερα, καθότι φαίνεται ξεκάθαρα πως η τελική εξέλιξη των πραγμάτων μετά την παρέμβαση Κασίνη δυσαρέστησε τους Τούρκους.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire