ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 23 septembre 2011

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 23/09/2011



Οι συνεχιζόμενες τουρκικές αντιδράσεις-προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη γεώτρηση στο κυπριακό οικόπεδο 12, υπό το φως και της «υπογραφής για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας» μεταξύ Αγκυρας και ψευδοκράτους, είναι από τα βασικά θέματα στο σημερινό Τύπο. Προβάλλεται, επίσης, η χθεσινή προσφώνηση του Προέδρου Χριστόφια στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το δεύτερο πακέτο μέτρων για την οικονομία, τα νεότερα σχετικά με το πόρισμα για το Μαρί αλλά και οι εξελίξεις αναφορικά με τις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.


Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Θα στήσουν και πλατφόρμα», γράφει πρωτοσέλιδα ότι οι Τούρκοι επιχειρούν να επιβάλουν νέα τετελεσμένα στην περιοχή και φαίνεται ότι θα στήσουν πλατφόρμα δυτικά της Κύπρου αφού βορείως δεν φαίνεται να υπάρχουν αρκετά κοιτάσματα.

Διαβάστε επίσης:
Κοινωνία: Παραλύει την Τρίτη η δημόσια παιδεία
Υγεία: Πάρτυ χρυσοδάκτυλων στο Νοσοκομείο
Ελληνικά πανεπιστήμια: Επανάσταση πρυτάνεων στα ελληνικά ΑΑΕΙ
Κόσμος: Πρόστιμο για την ισλαμική μαντίλα

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Βγάζουν το ‘Πίρι-Ρέϊς’» γράφει ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ‘Πίρι-Ρεϊς’ ξεκινά σήμερα για να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στα ανοικτά της Αττάλειας και στο βόρειο θαλάσσιο τμήμα της Κύπρου, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην χθεσινή ομιλία του Προέδρου Χριστόφια στα ΗΕ και την αναφορά του ότι οι Τ/κ θα επωφεληθούν από το φυσικό αέριο και πριν από τη λύση.

«Πετρέλαια…Γιοκ στην περιοχή Μερσίνας-Κερύνειας» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Σημερινή». Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δηλώσεις καθηγητών στην Τουρκία, οι οποίοι χαρακτηρίζουν γελοία τη λεγόμενη συμφωνία Αγκυρας – ψευδοκράτους, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ίχνος πετρελαίου μεταξύ Μερσίνας-Κερύνειας. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρεται στις συνεχιζόμενες εργασίες γεώτρησης από τη Noble Energy στην ΑΟΖ της Κύπρου και σε δηλώσεις του Σόλωνα Κασίνη ότι υπάρχουν πιο πλούσια οικόπεδα από το «12».

«Στηλίτευσε την παρανομία» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η «Χαραυγή». Αναφέρεται στη χθεσινή ομιλία του Προέδρου Χριστόφια ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ στην οποία κατήγγειλε την «υπογραφή συμφωνίας» μεταξύ Τουρκίας-ψευδοκράτους και υποστήριξε λύση το συντομότερο δυνατό. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται στις χθεσινές επαφές στην Κύπρο του Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ και στην αναφορά του ότι η ΕΕ θα στείλει ‘καθαρά μηνύματα’ σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Θα μοιραστούμε τα έσοδα από το φυσικό αέριο πριν από τη λύση», αναφέρεται στο χθεσινό μήνυμα που έστειλε στους Τ/κ ο Πρόεδρος Χριστόφιας από τη Νέα Υόρκη ότι θα επωφεληθούν από τον φυσικό πλούτο ακόμη και αν δεν εξευρεθεί λύση. Αλλού αναφέρεται στην υπόθεση προσγείωσης αεροπλάνου σε λάθος διάδρομο, στο αεροδρόμιο Πάφου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», υπό τον τίτλο «Ανοίγουν ένα-ένα τα χαρτιά τους» γράφει ότι τα κόμματα ανοίγουν τα χαρτιά τους για τις Δημοτικές με φόντο και τις Προεδρικές του 2013 και ήδη έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα στους μεγάλους Δήμους. Γράφει ακόμη ότι το τοπίο ξεκαθαρίζει πλήρως σε 15 μέρες. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρει ότι η Γαλλία αποφάσισε να απαγορεύσει την προσευχή των Μουσουλμάνων στους δρόμους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Γνώμη», υπό τον τίτλο «Πολιτική μαγκιά Χριστόφια» γράφει ότι ο Πρόεδρος κατάφερε το μεγαλύτερο άθλο από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την έναρξη γεωτρήσεων και την υπογραφή μεταξύ άλλων συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ με γειτονικά κράτη και ότι η Κυβέρνηση χειρίστηκε με μαεστρία την υπόθεση ‘φυσικό αέριο’. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις από πλευράς ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για την ΑΤΑ και τον 13ο μισθό.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι», υπό τον τίτλο «Ετοιμάζουν Αντι-διαδηλώσεις» γράφει ότι ΑΚΕΛ και Πρόεδρος ετοιμάζουν εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις ημέρες που αναμένεται το πόρισμα για το Μαρί. Αλλού αναφέρεται σε διάλυση της ΚΥΠ από την Κυβέρνηση, σε αναξιοκρατία και αλλαγή ρόλου.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Weekly», υπό τον τίτλο «Ενεργειακές διαμάχες» αναφέρεται στις εξελίξεις με την έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12, τις αντιδράσεις της Αγκυρας και την «συμφωνία» με το ψευδοκράτος. Κάνει επίσης αναφορά στην καταγγελία της λεγόμενης συμφωνίας από το βήμα των ΗΕ, στη διάρκεια της προσφώνησης του Προέδρου Χριστόφια στη Γενική Συνέλευση. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη μεταφορά των τριών μαϊμούδων από τον κήπο του Μετοχίου Κύκκου στην Ολλανδία.

Πηγή: www.philenews.com με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Δημοσιεύτηκε στις 23/09/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire