ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 30 septembre 2011

Απαγόρευση δηλώσεων επέβαλε ξανά η Πραξούλα στον Κασίνη. Ενοχλεί η παρουσία του

Νέα αντιπαράθεση στο Εμπορίου

| ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Απαγόρευση δηλώσεων επέβαλε ξανά η Πραξούλα στον Κασίνη
Αντιδράσεις από ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ για τις συνεχείς επιθέσεις της Υπουργού Εμπορίου στο Διευθυντή Υπηρεσίας Ενέργειας, με τους Προέδρους των δύο κομμάτων να γέρνουν ξεκάθαρα την πλάστιγγα υπέρ του κ. Κασίνη.

Νέα περιθωριοποίηση του Σόλωνα Κασίνη επιχειρεί η Πραξούλα Αντωνιάδου. Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ, στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση καλούσαν την Κύπρο να μην καθυστερήσει την έναρξη των ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι το οικόπεδο Λεβιάθαν του Ισραήλ, που βρίσκεται κοντά στην Κύπρο, διαθέτει 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και σε περίπου δυόμισι μήνες θα υπάρχει εικόνα για το μέγεθος του κοιτάσματος στο οικόπεδο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ενοχλήθηκε
Οι πιο πάνω αποκαλύψεις δεν φαίνεται να άρεσαν στην Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η οποία, όπως έχει κατά κόρον αναφερθεί τις προηγούμενες εβδομάδες, επιχειρεί τον παραμερισμό του κ. Κασίνη και ει δυνατόν τον παντελή αποκλεισμό του από τα ΜΜΕ, αφού η ίδια, ως πολιτική προϊστάμενη, θέλει να ελέγχει τη ροή πληροφοριών. Έτσι, με νέα επιστολή, ζήτησε από το Διευθυντή Υπηρεσίας Ενέργειας να μην προβαίνει σε δηλώσεις για το θέμα των γεωτρήσεων και ως αποτέλεσμα «έκοψε» την προγραμματισμένη παρουσία του κ. Κασίνη σε άλλη τηλεοπτική εκπομπή.
Μια χαρά τα πάει ο Κασίνης
Το ζήτημα που προέκυψε σχολίασαν χθες Γιαννάκης Ομήρου και Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση ΕΔΕΚ - ΔΗΣΥ για τις δημοτικές εκλογές, με τους δύο αξιωματούχους να κλίνουν υπέρ του Διευθυντή Ενέργειας και να κακίζουν τη στάση της υπουργού.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «αυτές οι νοοτροπίες δεν είναι οι πλέον ωφέλιμες. Βεβαίως, όμως, θα μπορούσε να γίνονται οι όποιες δηλώσεις σε συνεννόηση και με την πολιτική ηγεσία». «Δεν νομίζω ότι μέχρι στιγμής ο κ. Κασίνης έχει εκφύγει, εκτός από κάποιες δηλώσεις πολιτικής που κατεγράφησαν», είπε, και πρόσθεσε ότι «κατά τα άλλα περιορίζεται στα τεχνοκρατικά του καθήκοντα». Ως εκ τούτου, συνέχισε, «αντί να στέλλουν εγκυκλίους φίμωσης, καλό θα ήταν να υπήρχε μια συνεργασία μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και τεχνοκρατών, έτσι ώστε να δίδεται η προς τα έξω εικόνα, όχι μόνο της διαφάνειας που θα έπρεπε να εκφράζεται από τους πολιτικούς προϊσταμένους του κ. Κασίνη, αλλά να υπάρχει και ένας συντονισμός ως προς τα πόσα και τι πρέπει να λεχθεί».
Ο κ. Ομήρου είπε από πλευράς του ότι ο κ. Κασίνης «είναι ένας δημόσιος λειτουργός ο οποίος έχει καταξιωθεί μέσα στην κοινή γνώμη για την επιστημονική του επάρκεια και την αποτελεσματικότητά του. Δεν χρειάζεται να το υπογραμμίσω ή να το αναδείξω εγώ αυτό το στοιχείο και αυτή την πραγματικότητα». Από εκεί και πέρα, σημείωσε, «εγώ δεν είμαι εναντίον τού να μην τηρούνται οι κανονισμοί και οι νόμοι σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα· εννοώ το δικαίωμα λόγου οποιουδήποτε δημόσιου λειτουργού σε συνεννόηση με τον οποιοδήποτε υπουργό».
Τόνισε ότι υπάρχουν κανονισμοί, υπάρχουν νομοθεσίες, όμως πιστεύω ότι το αντίθετο θα έπρεπε να είχε συμβεί, δηλαδή να εξουσιοδοτηθεί ο κ. Κασίνης να ενημερώνει την κοινή γνώμη για εκείνα τα οποία θα πρέπει να ενημερώνεται η κοινή γνώμη και οι πολιτικές δυνάμεις. Συνεπώς, ανέφερε, «ο κατ' εξοχήν ειδήμων για τα θέματα της ενέργειας δεν νομίζω ότι είναι ορθό να αποστερείται αυτού του δικαιώματος».
Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι «εδώ δεν ενημερώνονται οι πολιτικές ηγεσίες από τους πολιτικούς προϊσταμένους του κ. Κασίνη, πώς θα ήταν δυνατόν να επιτρέπουν στον κ. Κασίνη να ενημερώνει και το λαό;».
Στη Βουλή η συμφωνία
Ο Πρόεδρος της Βουλής γνωστοποίησε, ακολούθως, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού έχει διαβιβάσει το συμβόλαιο με τη Noble Energy. Κατά τη σύσκεψη των αρχηγών, χθες το πρωί, οι εκπρόσωποι των κομμάτων ενημερώθηκαν για την εξέλιξη, όπως επίσης και για το γεγονός πως η συμφωνία θα βρίσκεται στο Γραφείο του Γενικού Διευθυντή της Βουλής, όπου οι αρχηγοί ή και εξουσιοδοτημένοι από τους αρχηγούς εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, και μόνο, θα μπορούν να τη διεξέλθουν.
<a href='http://www1.sigmalive.com/adserver/www/delivery/ck.php?n=aa83452b&cb=48415848' target='_blank'><img src='http://www1.sigmalive.com/adserver/www/delivery/avw.php?zoneid=31&cb=48415848&n=aa83452b' border='0' alt='' /></a>

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire