ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 29 septembre 2011

Για τον περιορισμό του κράτους


Αρης Ραβανός   
ΝΔ: «Μπορούμε να μειώσουμε το κράτος με άλλο τρόπο»
«Το σχέδιο εξοικονομεί 2,3 δις επιπλέον, χωρίς απολύσεις», τόνισε ο κ. Χρ. Λαζαρίδης
ΝΔ: «Μπορούμε να μειώσουμε το κράτος με άλλο τρόπο»
Το δικό της πρόγραμμα για τον περιορισμό του κρατικού τομά παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία


Την ανάγκη για λιγότερο κράτος και μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα κατά 230.000 άτομα σε βάθος πενταετίας, προβάλλει η Νέα Δημοκρατία με βάσει το δικό της σχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία, το οποίο κατά την ηγεσία της είναι λιγότερο οδυνηρό για την κοινωνία και με τις λιγότερες επιπτώσεις από αυτό που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση.


Η αξιωματική αντιπολίτευση παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης μια εκτενή συνέντευξη στα γραφεία του κόμματος, όπου κυρίως ο σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά, ο κ. Χρ. Λαζαρίδης εξήγησε την «γαλάζια» πρόταση και έδωσε αναλυτικές απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων για το δημοσιονομικό της όφελος.

Στην αρχή, ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης, δίνοντας το πολιτικό στίγμα της συνέντευξης και αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντέστρεψε την σκοπιμότητα της πρότασης και την κακοποίησε, ξεκαθάρισε ότι η Ν.Δ. δεν προτείνει απολύσεις.

Μειώνεται σημαντικά το έλλειμμα
Σύμφωνα με το σχέδιο της Ν.Δ., το οποίο ο κ. Λαζαρίδης το παρουσίασε με εκτενή παραδείγματα, θα υπάρξει συνολική μείωση του ελλείμματος κατά 11,5 δισ. ευρώ εν αντιθέσει με το κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει μείωση 9,2 δισ. ευρώ, δηλ. 2,3 δις περισσότερο.

Παράλληλα η Ν.Δ. υπεραμύνεται της άποψης, ότι με τη δική της πρόταση θα επέλθει πιο γρήγορα και πιο ομαλά ο περιορισμός του κράτους, εξασφαλίζοντας τη μείωση των δημοσίων δαπανών και του προσωπικού, ενώ αποτρέπονται οι απολύσεις.

«Η εφεδρεία που προωθεί η κυβέρνηση είναι πιο ακριβή από αυτή της Ν.Δ.» τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, που εμφανίστηκε θετικός να επαναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση ως κυβέρνηση τους εργαζομένους που θα βρεθούν εκτός δημοσίου σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας με έμφαση στην εκπαίδευσή τους, ώστε να ενταχθούν εκ νέου στην αγορά εργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, δίνεται έμφαση στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας μόλις γίνει κυβέρνηση, ενώ τονίζει ότι εάν προχωρήσει το σχέδιό της, ο δημόσιος τομέας θα μειώνεται κάθε χρόνο.

«Αν τη θέλουν να την πάρουν να την εφαρμόσουν» τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, απευθύνοντας ουσιαστικά πρόσκληση στην κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση της Ν.Δ.

Η «γαλάζια» εφεδρεία
Συγκεκριμένα με την πρόταση της Ν.Δ., όπως αυτή παρουσιάστηκε με πίνακες και αναλυτικά στοιχεία, σε συνδυασμό με το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο για τρία χρόνια, μπορεί σε ένα χρόνο να επιτευχθεί καθαρή μείωση του ελλείμματος κατά 853 εκατ. ευρώ, έναντι 614 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για την πρόταση της κυβέρνησης.
Στα πέντε χρόνια για τα οποία έγινε ο σχεδιασμός της Ν.Δ. θα έχει επιτευχθεί, όπως αναφέρουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, μείωση του ελλείμματος σχεδόν τέσσερα δισ. ετησίως, αλλά και μείωση του κράτους κατά 230 χιλ. εργαζόμενους.

Στη συνέντευξη επισημάνθηκε και πάλι, όπως και στις 5 Ιουλίου 2011, ότι η πρόταση της Ν.Δ. για την εργασιακή εφεδρεία έχει τις εξής τρεις κατηγορίες, για όσους:

*είναι πάνω από τα 50 έτη, εφεδρεία με το βασικό μισθό ως τη σύνταξη, εκτός κι αν βρει δουλειά αλλού.

*για όσους είναι από τα 40-50 έτη, εφεδρεία για δυο τριετίες και

*από τα 30-40 έτη, εφαρμογή για μια τριετία

Για τις δυο τελευταίες κατηγορίες, τα όρια εφεδρείας ισχύουν εφόσον στο μεταξύ υπάρχει ανάκαμψη, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και μπορούν να τις διεκδικήσουν. Σε αντίθετη περίπτωση τα όρια εφεδρείας παρατείνονται.

Αρνείται τις απολύσεις
Η αξιωματική αντιπολίτευση αρνείται τις απολύσεις, με το επιχείρημα, ότι δεν αντέχει τις αποζημιώσεις απολύσεων ο δημόσιος προϋπολογισμός, αφού θα κληθεί να τις πληρώσει τον επόμενο χρόνο. Κατά τη Ν.Δ. ξεπερνούν τα 158 εκατ. ευρώ για 30.000 εφέδρους, υπό απόλυση, κατά τους μετριοπαθείς υπολογισμούς.

Ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε πως με τη μορφή εφεδρείας που προτείνει η Ν.Δ. οι συνολικές καθαρές οικονομίες κάθε χρόνο για το δημόσιο ταμείο είναι μεγαλύτερες από εκείνες της εφεδρείας που προτείνει η κυβέρνηση και από εκείνες του επιδόματος ανεργίας.

Μάλιστα, η Ν.Δ. δίνει το εξής παράδειγμα:
Για μέση περίπτωση εργαζομένου με βασικό μισθό 1.100 ευρώ, η πρόταση της Ν.Δ. έχει μείωση συνολικού κόστους για το δημόσιο -άρα και μείωση ελλείμματος- κατά 260 ευρώ το μήνα. Η αντίστοιχη μείωση για την κυβερνητική πρόταση, σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο, είναι μόλις 166 ευρώ το μήνα για τον πρώτο χρόνο και 208 ευρώ το δεύτερο χρόνο.
«Τα δυο πρώτα κρίσιμα χρόνια η δική μας πρόταση επιφέρει μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος. Ακόμα κι αν δεν λάβουμε υπ' όψιν τις αποζημιώσεις απολύσεων» ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης.

Αντικρούοντας το επιχείρημα, γιατί η Ν.Δ. προκρίνει διακριτική μεταχείριση για τους απασχολούμενους στο δημόσιο τομέα, η απάντηση είναι πως αυτό δεν το προωθεί η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά υπάρχει ήδη.

«Επί πλέον, μαζικές απολύσεις από το δημόσιο θα έχουν ως αποτέλεσμα μείωση της κατανάλωσης, μεγαλύτερη ύφεση και κατά συνέπεια θα οδηγήσουν σε πρόσθετα λουκέτα κι επομένως σε μαζικές απολύσεις και από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν το θέλει κανείς» υπογράμμισε ο κ. Λαζαρίδης.

Η πρόταση της Ν.Δ. αναλύθηκε με το υποθετικό σενάριο ότι θα τεθούν σε εφεδρεία 60.000 (εν αντιθέσει με τις 30.000 της κυβέρνησης) και πάγωμα προσλήψεων (αντιστοιχεί σε περίπου 30.000 άτομα).

Επίθεση στην κυβέρνηση
Πριν από την επεξήγηση της πρότασης, ο κ. Μιχελάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τις παλινωδίες στο μέτρο των αποδείξεων (μίλησε για γονατογραφία), αλλά και τις χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου κ. Θ. Πάγκαλου.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. χαρακτήρισε την κυβέρνηση «μπουλούκι ατάκτων» που βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, αναφέρθηκε στις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες και συγκρούσεις, αναφέρθηκε στην αλληλοϋπονόμευση και έστρεψε τα πυρά του τόσο στον κ. Πάγκαλο, όσο και στον έτερο αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, λέγοντας ότι αλληλοϋποβλέπονται.

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Πάγκαλος για το τέλος στα κίνητα και πως δεν έχει να πληρώσει, ο κ. Μιχελάκης, σημείωσε: «Ήταν μία σύγκρουση καπετάνιων στο μπουλούκι των ατάκτων, ήταν υποκίνηση ανταρσίας ή ήταν ειρωνεία στους πολίτες που δοκιμάζονται σκληρά;».

Παράλληλα κλιμακώθηκε η επίθεση στον κ. Βενιζέλο και αφού έγινε και πάλι αναφορά στη συμφωνία -φιάσκο κατά τη Ν.Δ.- με την Φινλανδία, ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι είναι ο υπουργός που είπε ψέματα στην Θεσσαλονίκη, είναι ο υπουργός του "είπα ξείπα" για το αν μπορούν να χρησιμοποιούνται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ σαν φοροεισπτακτικοί μηχανισμοί, είναι ο υπουργός που άλλα λέει για τις αποδείξεις το πρωί και άλλα το βράδυ.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire