ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 30 septembre 2011

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 30/09/2011



Το αναμενόμενο πόρισμα της Επιτροπής Πολυβίου για την έκρηξη στο Μαρί, οι εξελίξεις γύρω από τις γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες, η αύξηση της συμβολής της Κύπρου στον Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας και η χθεσινή εκδήλωση του ΑΚΕΛ για την κυπριακή Ανεξαρτησία είναι τα κυρίαρχα θέματα στο σημερινό Τύπο, καθημερινό και εβδομαδιαίο. Αναφέρονται επίσης στις χθεσινές πορείες διαμαρτυρίας μαθητών, την κατάσταση των εταιρειών λεωφορείων, τις εξελίξεις στην υπόθεση Φανιέρου κ.ά.


Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Δύο όροι με φόντο απειλές», αναφέρει ότι δυο όρους με φόντο ακραίες απειλές, διατυπώνει η Άγκυρα στο θέμα της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων συντηρώντας την ένταση και το κλίμα αντιπαράθεσης. Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου του «Φ» στην Άγκυρα, ανέφερε ότι «θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», υπογραμμίζοντας στη συνέχεια πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα», αν και όπως ανέφερε «η στρατιωτική αντιπαράθεση δεν είναι επιθυμητή».

Διαβάστε επίσης
Ουρές από τα ταμεία μέχρι το δρόμο: Από το πρωί χτες ξεκίνησε ο Γολγοθάς στα γραφεία του φόρου εισοδήματος.
Βουλιάζουν οι εταιρείες λεωφορείων: Καταρρέουν οικονομικά οι εταιρείες, φωνάζουν οι λεωφορειούχοι.
Από τη Βουλή: Ζητούν ονόματα για το φαγοπότι του ΡΙΚ.
Χωρίς μαθητές η μαθητική παρέλαση: Τα μέτρα των καθηγητών επηρεάζουν και την επέτειο του «Όχι».
Κατάγγειλαν υπόσκαψη Προέδρου Δημοκρατίας: Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κατάγγειλαν ενέργειες που υποσκάπτουν το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Χριστόφιας
Εξέδιδε τον 12χρονο γιο του σε συνάδελφο του: Συγκλονιστική κατάθεση από τον έφηβο που δεν άντεξε την τρίχρονη σεξουαλική εκμετάλλευση από τον Βούλγαρο πατέρα του. Και δεύτερη υπόθεση με θύματα 2χρονο αγοράκι και 5χρονο κοριτσάκι.
Σιακόλας: Τουριστικό ωράριο και το χειμώνα. Οφέλη για την οικονομία και παράλληλη μείωση της ανεργίας, θα επιφέρει μια επέκταση του ωραρίου, σημειώνει ο επιχειρηματίας Νίκος Σιακόλας.
Θρίλερ στον ΟΗΕ για την ένατη ψήφο: Την υποστήριξη οκτώ εκ των δεκαπέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας εξασφάλισαν μέχρι σήμερα οι Παλαιστίνιοι που διεκδικούν αναγνώριση του κράτους τους.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο ''Αντίστροφη μέτρηση για το πόρισμα'' γράφει ότι είμαστε δύο 24ωρα πριν από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Πολυβίου, η οποία θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι στη συνέντευξη Τύπου και την Τρίτη θα ακολουθήσουν οι ποινικές διώξεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο ΡΙΚ προσλήφθηκαν 25 συνεργάτες αορίστου χρόνου στα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ανοίξουν 22 θέσεις προαγωγής.

Η "Σημερίνη" υπό τον τίτλο "Δεν έχουν τον Αλλάχ τους" αναφέρεται στις δηλώσεις Αρίντς για την τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν - Παπανδρέου γράφει ότι οι Τούρκοι επιχειρούν να δημιουργήσουν σκιές στις σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας. Σε άλλο θέμα γράφει για νέο μαρτυρικό υλικό σε βάρος του Φανιέρου και πως δεν αποκλείεται να του απαγγελθούν επιπρόσθετες κατηγορίες.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο «Ενωμένοι στις προκλήσεις» αναφέρεται στη χθεσινή συγκέντρωση του ΑΚΕΛ δημοσιεύοντας φωτογραφίες σε ολόκληρη την πρώτη σελίδα και γράφει ότι η εκδήλωση για την Κυπριακή Ανεξαρτησία ήταν μαζικότατη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε χθες ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου δεν είναι υπό διαπραγμάτευση και δεν θα μείνουμε όμηροι της Τουρκίας.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο ''Εξοργισμένη η Ελλάδα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς'', αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου και γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός επέκρινε για παραπληροφόρηση την Αγκυρα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι με χαμόγελο εμφανίστηκε ο πρώην Διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν μετά από μια δίωρη συνάντηση με την Γαλλίδα Τριστάν Μπανόν, η οποία τον κατηγορεί για απόπειρα βιασμού της πριν από 8 χρόνια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», υπό τον τίτλο ''Παιχνίδια με τη φωτιά'', γράφει ότι οι λεονταρισμοί του Τούρκου Πρωθυπουργού έχουν να κάνουν και με την ισραηλινή αποφασιστικότητα. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του Δημάρχου της Πόλης Χρυσοχούς, ο οποίος επαναδιεκδικεί το αξίωμα στις εκλογές του Δεκεμβρίου, για τα έργα και την ανάπτυξη που έχει γίνει στην πόλη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Γνώμη», υπό τον τίτλο ''Παίρνουν γραμμή από την Αρχιεπισκοπή'', γράφει για τετ α τετ συνάντηση των ηγετών των αγανακτισμένων με τον προκαθήμενο της εκκλησίας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τρίτη ομάδα ''αγανακτισμένων'' καταγγέλλει τους εμφανιζόμενους ως ηγέτες για δικτατορικές νοοτροπίες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε μεθοδεύσεις για να κατέλθει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος στις Προεδρικές Εκλογές.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι», υπό τον τίτλο ''Διαβαθμισμένες ευθύνες σε όλους'', αναφέρεται στο πόρισμα του Πόλυ Πολυβίου της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί και πως αυτό θα ρίχνει ευθύνες σε όλους με διαβαθμισμένη ένταση και θα αποδοθεί έστω και σχετική ευθύνη στον Πρόεδρο Χριστόφια. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις χθεσινές διαμαρτυρίες μαθητών για το ίδιο θέμα.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Weekly», υπό τον τίτλο ''Βοήθεια για διάσωση'', γράφει ότι το κυπριακό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες την αύξηση της συμβολής της χώρας σ' ένα σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης που ονομάζεται Μηχανισμός Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας. Σε άλλο θέμα παρουσιάζει το χωριό Μιτσερό, ''ακολουθώντας τις γραμμές του χαλκού και της ιστορίας'', το οποίο έχει περιληφθεί στις πολιτιστικές ρίζες των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


Πηγή: www.philenews.com με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Δημοσιεύτηκε στις 30/09/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire