ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 23 septembre 2011

Ο Μαχμούτ Αμπάς αιτήθηκε την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Η επίδοση του αιτήματος έγινε κατά τη συνάντησή του με τον Μπαν Γκι-Μουν
Ο Μαχμούτ Αμπάς αιτήθηκε την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης έχει συγκεντρωθεί ένα μεγάλο πλήθος 
που μέσα σε εορταστικό κλίμα περιμένει την ομιλία του Αμπάς όπου θα 
ανακοινωθεί και επίσημα η κατάθεση του αιτήματος.


Όπως είχαν προαναγγείλει από καιρό και παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και μέρους της διεθνούς κοινότητας, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κατέθεσε το απόγευμα της Παρασκευής αίτημα στον Γενικό Γραμματέα για αναγνώριση της Αρχής από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.


Η επίδοση του αιτήματος έγινε κατά τη συνάντηση του Μαχμούντ Αμπάς με τον Γενικό Γραμματέα Μπαν Γκι-Μουν.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν με βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που πρακτικά ακυρώνει το αίτημα. Ωστόσο οι Παλαιστίνιοι θα προωθήσουν το αίτημα και στη Γενική Συνέλευση.

Την ίδια ώρα, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης έχει συγκεντρωθεί ένα μεγάλο πλήθος που μέσα σε εορταστικό κλίμα περιμένει την ομιλία του Αμπάς όπου θα ανακοινωθεί και επίσημα η κατάθεση του αιτήματος.

Πάντως οι συγκεντρώσεις σε κάποια σημεία πήραν αιματηρή τροπή καθώς ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν στα βόρεια της Δυτικής Όχθης από πυρά του ισραηλινού στρατού, λίγο αφότου ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους χωρικούς και σε Ισραηλινούς εποίκους.

Η διαδικασία

Μετά την κατάθεση του αιτήματος στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αυτός θα το επιδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο θα συστήσει μία επιτροπή για να το εξετάσει. Η έγκριση του αιτήματος από το Συμβούλιο χρειάζεται τις ψήφους 9 από τα 15 μέλη του αλλά κανένα βέτο, οπότε με δεδομένο το βέτο των ΗΠΑ (και την πιθανή αποχή της Βρετανίας και της Γαλλίας) δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος σε αυτό το μέτωπο.

Οι Παλαιστίνιοι θα καταθέσουν, όπως έχουν πει, το αίτημα και στη Γενική Συνέλευση που θα κληθεί να εγκρίνει το σχετικό ψήφισμα. Θεωρητικά αυτό μπορεί να συμβεί σε 48 ώρες αλλά μάλλον θα καθυστερήσει για το τέλος Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου, εκτιμά το BBC.

Στη Γενική Συνέλευση το αίτημα για να εγκριθεί χρειάζεται την απλή πλειοψηφία των παρόντων. Οι Παλαιστίνιοι υπολογίζουν σε περισσότερους από 120 ψήφους που αρκούν για την έγκριση του αιτήματος.

Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 23/09/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire