Το φημισμένο λουκούμι, από οικογενειακή επιχείρηση ενός
και πλέον αιώνα, πανευρωπαϊκό κατοχυρωμένο σήμα
Της ΝΤΟΡΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Η ιστορία τους, χάνεται στο μακρινό 1895, όταν ο πρόγονος των σημερινών κατασκευαστών συνάντησε και γεύτηκε το λουκούμι σε ένα ταξίδι του προς την Ευρώπη. Επιστρέφοντας στη Γεροσκήπου άρχισε με τη σύζυγο του να παρασκευάζει το γλυκό αυτό έδεσμα, που εκατό και πλέον χρόνια μετά αποτελεί ένα διεθνές “brand name” για τη Γεροσκήπου και ολόκληρη την Κύπρο.
Ο δεύτερος πληθυσμιακά Δήμος της επαρχίας Πάφου είναι σήμερα γνωστός ανά την Ευρώπη όχι μόνο για τη διασύνδεση του με τους “Ιερούς Κήπους” της Αφροδίτης, αλλά και για τους γευστικούς του πειρασμούς. Δύο εκ των οποίων αποτελούν ήδη τα πρώτα προϊόντα της Κύπρου που έχουν κερδίσει την κατοχύρωση «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το φημισμένο λουκούμι, η κουφέτα αμυγδάλου και η παφίτικη πίσσα που ακολουθεί, έχουν πλέον μπει στους γευστικούς οδηγούς και στις τουριστικές αναφορές για την Κύπρο.
Τα λουκούμια της Κύπρου εξακολουθούν να παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνονταν 100 και πλέον χρόνια πριν, αλλά χρησιμοποιούνται πια νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση της ποιότητας, τη μείωση του κόστους και τη διατήρηση των προτύπων υγιεινής.
Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται εξακολουθούν να είναι λίγα, αλλά είναι απλά και φυσικά, αναμειγνύονται για να δημιουργήσουν ένα γλυκό με απαλή υφή. Γενικά, τα συστατικά που χρησιμοποιούνται είναι ζάχαρη, αλεύρι καλαμποκιού, άμυλο, νερό, αμύγδαλα και διάφορα αρώματα φρούτων.
Το λουκούμι Γεροσκήπου είναι το πρώτο παραδοσιακό προϊόν της Κύπρου που εγκρίνεται ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ανοίγει νέα σύνορα για το προϊόν και διασφαλίζει το γεγονός ότι κανένας άλλος παραγωγός δεν θα μπορεί να προωθήσει ένα προϊόν με την ονομασία «λουκούμι» ούτε με ελληνικούς ούτε με λατινικούς χαρακτήρες. Αυτή η πιστοποίηση διακρίνει επίσης όλους τους αυθεντικούς παραγωγούς «Λουκουμιών Γεροσκήπου» και θα προλαμβάνει την παραγωγή προϊόντων απομίμησης κατώτερης ποιότητας.
Ο δεύτερος πληθυσμιακά Δήμος της επαρχίας Πάφου είναι σήμερα γνωστός ανά την Ευρώπη όχι μόνο για τη διασύνδεση του με τους “Ιερούς Κήπους” της Αφροδίτης, αλλά και για τους γευστικούς του πειρασμούς. Δύο εκ των οποίων αποτελούν ήδη τα πρώτα προϊόντα της Κύπρου που έχουν κερδίσει την κατοχύρωση «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το φημισμένο λουκούμι, η κουφέτα αμυγδάλου και η παφίτικη πίσσα που ακολουθεί, έχουν πλέον μπει στους γευστικούς οδηγούς και στις τουριστικές αναφορές για την Κύπρο.
Τα λουκούμια της Κύπρου εξακολουθούν να παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνονταν 100 και πλέον χρόνια πριν, αλλά χρησιμοποιούνται πια νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση της ποιότητας, τη μείωση του κόστους και τη διατήρηση των προτύπων υγιεινής.
Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται εξακολουθούν να είναι λίγα, αλλά είναι απλά και φυσικά, αναμειγνύονται για να δημιουργήσουν ένα γλυκό με απαλή υφή. Γενικά, τα συστατικά που χρησιμοποιούνται είναι ζάχαρη, αλεύρι καλαμποκιού, άμυλο, νερό, αμύγδαλα και διάφορα αρώματα φρούτων.
Το λουκούμι Γεροσκήπου είναι το πρώτο παραδοσιακό προϊόν της Κύπρου που εγκρίνεται ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ανοίγει νέα σύνορα για το προϊόν και διασφαλίζει το γεγονός ότι κανένας άλλος παραγωγός δεν θα μπορεί να προωθήσει ένα προϊόν με την ονομασία «λουκούμι» ούτε με ελληνικούς ούτε με λατινικούς χαρακτήρες. Αυτή η πιστοποίηση διακρίνει επίσης όλους τους αυθεντικούς παραγωγούς «Λουκουμιών Γεροσκήπου» και θα προλαμβάνει την παραγωγή προϊόντων απομίμησης κατώτερης ποιότητας.
ΗΜΕΡΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙΟΥ
Εκτός του ότι είναι το πρώτο παραδοσιακό προϊόν της Κύπρου που έχει πιστοποιηθεί ως επίσημο εθνικό προϊόν, το λουκούμι έχει κατακτήσει και ένα άλλο παγκόσμιο ρεκόρ, το Παγκόσμιο Ρεκόρ Guinnessτου μεγαλύτερου λουκουμιού που παρασκευάστηκε ποτέ. Αυτό επετεύχθη την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2004, με την παρουσία αντιπροσώπων από το Παγκόσμιο Ρεκόρ Guinness. Η μέρα αυτή ανακηρύχθηκε “Ημέρα του Λουκουμιού” από τον Δήμο Γεροσκήπου. Η παρασκευή του τεράστιου λουκουμιού που έγινε από την εταιρεία Αphrodite Delights σε συνεργασία με άλλους ζαχαροπλάστες ξεκίνησε δύο μέρες νωρίτερα. Οι μάγειρες δούλευαν επί τρεις μέρες και κατάφεραν να παρασκευάσουν ένα λουκούμι 2.543 κιλών, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που έγινε το 1997, το οποίο ήταν 2.349 κιλά.
Η παρασκευή
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 25/02/2012
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire