Μικαέλλα Λοίζου
Σε πλήρη άρνηση βρίσκεται ο Πρόεδρος Χριστόφιας σ’ ό,τι αφορά την τραγωδία - Παρουσίασε τον εαυτό του ως θύμα «εξοντωτικού πολέμου», τονίζοντας ότι αναγνωρίζει κατά κύριο λόγο το πόρισμα της Αστυνομίας και αναλαμβάνει μόνο ηθική ευθύνη για τη φονική έκρηξηΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ανέφερε ότι, σε μεταγενέστερο στάδιο, θα πει τα πράγματα «έξω απ’ τα δόντια»
Οι χιλιάδες αγανακτισμένοι στους δρόμους, ο πόνος και ο σπαραγμός των συγγενών των θυμάτων, οι υλικές ζημιές, το κόστος των οποίων βαραίνει τον Κύπριο πολίτη επί καθημερινής βάσεως, δεν στάθηκαν δυνατά να αναστρέψουν την πλήρη άρνηση στην οποία βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένα σχεδόν χρόνο, μετά τη φονική έκρηξη στο Μαρί.
Αναφερόμενος στα γεγονότα του περσινού καλοκαιριού, που στοίχισαν τη ζωή σε 13 συμπατριώτες μας και άφησαν το νησί μας σε κατάσταση ενεργειακής ανεπάρκειας, στο έλεος του ρεύματος του κατακτητή, ο Δημήτρης Χριστόφιας επανέλαβε, χθες, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου του, πως δεν νιώθει ένοχος για το Μαρί. Αντίθετη γνώμη είχαν, βεβαίως, οι Κύπριοι πολίτες που κατέκλυζαν τους δρόμους γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο επί εβδομάδες, ζητώντας δικαίωση, όπως επίσης και ο Πόλυς Πολυβίου, που διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για να διερευνήσει την τραγωδία. Η γνώμη αυτών δεν φαίνεται να μετρά, όμως, αφού διαφορετική άποψη διατηρούν οι συντάκτες του πορίσματος της Αστυνομίας, την οποία και προτιμά να υιοθετεί ο Δημήτρης Χριστόφιας, όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με τα αμείλικτα ερωτήματα για την καταστροφή του περσινού Ιούλη.
Έχει ήσυχη τη συνείδησή του…
Σε αντίθεση με τα ανήσυχα βράδια, που περνούν όσοι έχασαν τους ανθρώπους τους κατά την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν φαίνεται να αισθάνεται καμία ανησυχία, αφού δήλωσε πως έχει ήσυχη τη συνείδησή του, σε σχέση με την τραγωδία. Η ησυχία αυτή προκύπτει, βεβαίως, εν μέρει και από το γεγονός πως συνεχίζει να χαίρει της προεδρικής ασυλίας, κάτι που σημαίνει ότι έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να κατηγορηθεί και ενώπιον του Δικαστηρίου να αποδείξει την αθωότητά του, διαψεύδοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον κ. Πολυβίου και το μεγάλο μέρος των Κυπρίων πολιτών, που του αποδίδουν ευθύνη για τη φονική έκρηξη. Δεν θεωρείται, άλλωστε, τυχαία η αναφορά του στον Γενικό Εισαγγελέα, αφού με έμφαση επεσήμανε ότι ο Πέτρος Κληρίδης δήλωσε πως «καμιά ποινική ευθύνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν φέρει».
Το πόρισμα της Αστυνομίας
Η πολύ μικρή σημασία που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πόρισμα Πολυβίου και η δυσανάλογα μεγάλη που εναπόθεσε στο πόρισμα της Αστυνομίας, καταδεικνύουν ότι, ακόμη και σχεδόν ένα χρόνο μετά, δυσκολεύεται να σταθεί ενώπιον του κυπριακού λαού και να μιλήσει καθαρά για το ζήτημα. Ερωτηθείς αν, μετά την έκρηξη στο Μαρί και το πόρισμα της διερευνητικής επιτροπής που ο ίδιος είχε διορίσει, νιώθει ότι έπρεπε να κάνει διαφορετικούς χειρισμούς πριν ή μετά την έκρηξη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αφού επανέλαβε ότι λυπάται πραγματικά για την απώλεια ζωών, είπε ότι επιθυμεί να πει με παρρησία ότι δεν είναι δική του ευθύνη η απώλεια ζωών.
«Δίπλα στο πόρισμα Πολυβίου υπάρχουν και τα πορίσματα της Αστυνομίας, τα οποία στηρίζονται σε καταθέσεις ανθρώπων που ήταν παρόντες για να μην πω ότι ήταν και συμπρωταγωνιστές ή κομπάρσοι σε αυτήν την υπόθεση της έκρηξης στο Μαρί», είπε, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία που δίνει η Αστυνομία είναι εντελώς, μα εντελώς, διαφορετικά για τις ευθύνες που αφορούν την έκρηξη και τον θάνατο των ανθρώπων. Η αναφορά του Προέδρου σε συμπρωταγωνιστές και κομπάρσους, όμως, δημιουργεί, αναπόφευκτα, το ερώτημα: Μήπως ο Πόλυς Πολυβίου πήρε καταθέσεις από… εξωγήινους;
Θα μιλήσει μετά για το δυστύχημα
«Την ηθική ευθύνη την έχω αναλάβει, διότι όταν γίνεται κάτι σε μια χώρα, εκείνος ο οποίος είναι υπεύθυνος να κυβερνήσει, που έχει τον πρώτο λόγο, σίγουρα άμεσα ή έμμεσα φέρει ευθύνη», ανέφερε ο Πρόεδρος, εξαντλώντας την ευθύνη που θεωρεί ότι του αναλογεί στο αυστηρώς ηθικό επίπεδο, παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις του πορίσματος Πολυβίου. Υποστήριξε ότι έχουν γίνει πολλά δυστυχήματα σε πάρα πολλές χώρες και τέτοιος πόλεμος εξοντωτικός, όπως τον χαρακτήρισε, δεν ξεσηκώθηκε ενάντια σε κανέναν Πρωθυπουργό και σε κανέναν Πρόεδρο. Παρέλειψε, βεβαίως, να αναφέρει ότι το εν λόγω «δυστύχημα» δεν ήταν οποιοδήποτε δυστύχημα αλλά η μεγαλύτερη συμβατική έκρηξη στον πλανήτη.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας προειδοποίησε, μάλιστα, ότι θα ανοίξει το στόμα του σε μεταγενέστερο στάδιο. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιες προειδοποιήσεις δίδονταν από το κυβερνών κόμμα και σε ό,τι αφορούσε το πόρισμα Πολυβίου και όταν μίλησαν, ήταν για να αφήσουν να νοηθεί πως δεν το αναγνωρίζουν. «Θέλω να μείνω ως εδώ. Είπα δεν μίλησα ακόμα, θα έλθει η ώρα που θα τα πω κι εγώ έξω απ' τα δόντια, διότι έχω επιδείξει ιώβεια υπομονή πραγματικά», είπε ο Πρόεδρος. Παραπονέθηκε, δε, ότι έχει υβριστεί, έχει λοιδορηθεί, προπηλακιστεί, έχει ακούσει και δει «πράγματα, τα οποία δεν αρμόζουν σε μια πολιτισμένη κοινωνία να απευθύνονται σε εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
«Μένω ως εδώ, με πολύ σεβασμό στους ανθρώπους που έφυγαν αλλά την ίδια ώρα δεν νιώθω ένοχος», επανέλαβε. «Αυτά προς το παρόν, επαναλαμβάνω, επιφυλάσσομαι. Δεν θα εξαντληθεί εύκολα η υπομονή μου και είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου, θέλω αυτό να το τονίσω ό,τι και να ακούσω αύριο (σ.σ. σήμερα), διότι θα δεχθώ επίθεση αύριο ενόψει της ερώτησης και της απάντησης, όπως γίνεται συνήθως», κατέληξε, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως θύμα αντιπολιτευτικού μένους.
Άσχετη με την τραγωδία η «αφυπηρέτηση»
Ερωτηθείς, πάντως, αν η τραγωδία ήταν μέσα στους λόγους για τους οποίους δεν επαναδιεκδικεί την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε η απόφασή του να μη επαναδιεκδικήσει την Προεδρία δεν έχει καμία σχέση με αυτό το τραγικό γεγονός. Ανέφερε ότι και στη διάσκεψη του Μαρτίου είχε πει πως αν δεν υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού δεν θα ξαναδιεκδικήσει την προεδρία. «Είμαι συνεπής σε αυτά τα οποία έχω διακηρύξει», δήλωσε, και απέρριψε τα περί φοβίας του να επαναδιεκδικήσει την Προεδρία λόγω της έκρηξης στο Μαρί. «Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», ανέφερε.
Το σημαντικότερο, θετικό γεγονός
Κατά την εισαγωγική του ομιλία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στην ανεύρεση κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, χαρακτηρίζοντάς την «το σημαντικότερο, θετικό γεγονός στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας». Δήλωσε πως η ανεύρεση υδρογονανθράκων διανοίγει νέους, πρωτόγνωρους για τη χώρα μας ορίζοντες ανάπτυξης, σε μια σειρά από τομείς, που πολλοί από αυτούς ξεφεύγουν των γνωστών αναγνωρισμένων πλαισίων και του μέχρι σήμερα παραδοσιακού μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας μας. Χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή «αποτέλεσμα των προσεκτικά σχεδιασμένων, ορθά μεθοδευμένων και συγκροτημένων προσπαθειών», οι οποίες, όπως είπε, άρχισαν εδώ και αρκετά χρόνια με τις οριοθετήσεις της ΑΟΖ με τους γείτονές μας και είχαν ως αποκορύφωμα την υπογραφή της συμφωνίας με τη Noble Energy International και την απόφαση για την ερευνητική γεώτρηση που κατέληξε σε θετικό αποτέλεσμα.
«Η πολιτική που εφάρμοσε η Κυβέρνηση αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και αντιδράσεων και έφερε σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας», υποστήριξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με τον ίδιο προσεκτικό τρόπο, την ίδια στοχευμένη και σοβαρή πολιτική, μακριά από μεγαλόστομες διακηρύξεις και δηλώσεις, προχωρούμε με το Β’ Γύρο Αδειοδότησης, πρόσθεσε. Η Κυβέρνηση, σημείωσε, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαμόρφωσης και καθορισμού ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού, που θα περιλαμβάνει όλες τις πτυχές και όλους τους τομείς του κεφαλαίου ενέργεια.
Έντονα επικριτικός ο ΔΗΣΥ
«Τα όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στη διάσκεψή του, επιβεβαιώνουν την απόσταση που χωρίζει τον ίδιο και την κυβέρνησή του από τα προβλήματα και τις προκλήσεις που ο τόπος αντιμετωπίζει», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΗΣΥ, λίγο μετά το πέρας της διάσκεψης. Σημειώνεται, επίσης, ότι επί ημερών του Δημήτρη Χριστόφια η ανεργία έχει τριπλασιαστεί, η ύφεση βαθαίνει και η Κύπρος βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. «Παρ’ όλα αυτά ο κ. Χριστόφιας βλέπει τη δικαίωση της πολιτικής του. Την πολιτική δηλαδή του ΑΚΕΛ», επισημαίνεται. Περαιτέρω στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι «ο κ. Χριστόφιας μίλησε προσβλητικά για τον πρώην Πρόεδρο Βασιλείου, άδειασε και πάλι τον σημερινό αλλά και τον προηγούμενο Υπουργό Οικονομικών και χαρακτήρισε τους τεχνοκράτες της δημόσιας υπηρεσίας ως μανδαρίνους». Ο κ. Χριστόφιας παρουσιάστηκε ως ένας Πρόεδρος που αδυνατεί να κυβερνήσει, που δεν θέλει να λάβει αποφάσεις και που απλώς περιμένει την ολοκλήρωση της θητείας του, καταλήγει η ανακοίνωση.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire