ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 2 août 2012

Ελλάδα - Οδοιπορικό στις δημοτικές βιβλιοθήκες


Από τον Σταθμό Λαρίσης μέχρι το Κορωπί υπάρχουν 50 βιβλιοθήκες στην Αττική
Οδοιπορικό στις δημοτικές βιβλιοθήκες
Η πρόσφατα ανακαινισμένη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου




Λήδα Αγλαΐα Ασλανίδου 
Τα ράφια της βιβλιοθήκης κάποιου κρύβουν πολλά στοιχεία για την προσωπικότητα του, τα γούστα του, τα προβλήματα στα οποία αναζητά παρηγοριά, τις πεποιθήσεις του και τα στοιχεία που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του. Σε καιρούς δύσκολους για την χώρα μας, το βιβλίο λειτουργεί σαν φάρμακο του μυαλού, σαν μέσο διαφυγής από την πραγματικότητα αλλά συχνά σε βοηθάει να ερμηνεύσεις τα γεγονότα και να αντιμετωπίσεις καταστάσεις όταν βρίσκεσαι σε αδιέξοδο.

Στην Αττική λειτουργούν περίπου 50 δημοτικές βιβλιοθήκες στις οποίες έχουν πρόσβαση όλοι οι δημότες. Εμπλουτίζονται συνεχώς με υλικό, διαθέτουν υπολογιστές και διοργανώνουν ποικίλες εκδηλώσεις.

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων

Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων ιδρύθηκε το 1835, λειτουργεί από το 1936 και στεγάζεται στο κτήριο του παλιού βρεφοκομείου, από το 2002. Μια επίσκεψη στον χώρο είναι αρκετή για να προσελκύσει και τους λιγότερο «διαβαστερούς» ή εκείνους που προτιμούν το προσωπικό τους γραφείο, τον υπολογιστή τους και τους επιμελώς επιλεγμένους τίτλους βιβλίων που ανταποκρίνονται στο προσωπικό τους γούστο. Σε αυτόν τον χώρο είναι που θα «χαθείς» ανάμεσα στους χιλιάδες τόμους και θα ανακαλύψεις τις άλλες όψεις του νομίσματος.

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη που βρίσκεται απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης, είναι πολυχρηστική. Η απομονωμένη και «γκρίζα» τοποθεσία της, καθιστά δύσκολη την πρόσβαση στο ευρύ κοινό, γεγονός που εξηγεί και την κύρια χρήση της σαν χώρος δανεισμού, παρά σαν χώρος μελέτης. Το υλικό της καλύπτει όλο το φάσμα γνώσεων, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη βιβλιογραφία σε θέματα που αφορούν τη λογοτεχνία, την ιστορία, την «Αθήνα» και την ιστορία της και τις κοινωνικές επιστήμες.

 Όπως μας εξήγησε η Ράνια Μελλιανού, βιβλιοθηκονόμος και προϊστάμενη της βιβλιοθήκης, «σε μια δημοτική βιβλιοθήκη, το υλικό που αφορά τις επιστήμες όπως βιολογία και ιατρική, όπου παρατηρούνται συνεχώς νέες εξελίξεις, είναι πολύ βασικό. Περιορίζεται σε εγκυκλοπαίδειες και βασικούς τόμους ιατρικής». Στην βιβλιοθήκη υπάρχουν υπολογιστές αλλά προς το παρόν η χρήση τους περιορίζεται στην αναζήτηση υλικού στον κατάλογο της βιβλιοθήκης, και την χρήση του διαδικτύου για έρευνα, κατ'εξαίρεσην.

Μεταξύ άλλων, στους άμεσους στόχους των υπευθύνων, είναι η εγκατάσταση ασύρματου δικτύου ενώ το προσωπικό έχει πάρει ήδη πρωτοβουλίες για να μετατρέψει την βιβλιοθήκη σε πόλο έλξης. Στην κεντρική βιβλιοθήκη λαμβάνουν χώρα οι συναντήσεις και δράσεις του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ενώ συχνές είναι οι συνεργασίες με σχολεία στα πλαίσια του προγράμματος future library, το οποίο προωθεί την καινοτομία στις βιβλιοθήκες. Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Αθηναίων καθώς και των υπόλοιπων δήμων του λεκανοπεδίου Αττικής και για την χρήση της απαιτείται εγγραφή με την ένδειξη αστυνομικής ταυτότητας και ένας λογαριασμός σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας.

Info:
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 8846011
Διεύθυνση: Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης, 10440, Αθήνα
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9.00-19.00/ Τετάρτη: 9.00-15.00.

Βιβλιοθήκη Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Παρότι η βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου αφορά περισσότεο το κοινό του συγκεκριμένου Δήμου, το υλικό που παρέχει είναι εκτενές, οι πηγές πληροφόρησης συνεχώς αυξανόμενες και οι δραστηριότητες διευρυμένες προάγοντας, έτσι, την πολιτιστική ζωή της περιοχής. Η βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής είναι οργανωμένη σύμφωνα με τις σύγχρονες βιβλιοθηκονομικές προδιαγραφές. Οι χρήστες της έχουν πρόσβαση σε κατάλληλα διαμορφωμένα τμήματα ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Σήμερα, διαθέτει 27.600 τόμους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται σπάνιες εκδόσεις από όλο το φάσμα των επιστημών, 50 τίτλοι στο σύστημα Μπράιγ και πρόσβαση σε βιβλιογραφικές πηγές στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο μέσω του περιβάλλοντος πληροφόρησης «Αργώ». Σύμφωνα με τις μετρήσεις του περασμένου Μαΐου, τα μέλη της βιβλιοθήκης ανέρχονται στις 9.921, και για την χρήση της απαιτείται συμπλήρωση της σχετικής αίτησης που θα βρει κανείς στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης.

Info:
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 2826276
Διεύθυνση: Κουντουριώτου & Νεότητος 141 22, Ηράκλειο Αττικής
Ωράριο Λειτουργίας: Οκτώβριος-Μάιος, Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-15.00, Δευτέρα & Τετάρτη 17.00-20.00/ Ιούνιος-Αύγουστος, Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-15.00/ Σεπτέμβριος: κλειστά
Ιστοσελίδα: www.iraklio-library.gr

Βιβλιοθήκη Πνευματικού Κέντρου Δήμου Περιστερίου

Το 2010, με πρωτοβουλία του Δήμου Περιστερίου τις πόρτες της άνοιξε μια σύγχρονη δημοτική βιβλιοθήκη, που εξυπηρετεί τους ενδιαφερόμενους δημότες. Στεγασμένη στο παλαιό πέτρινο Δημοτικό Σχολείο και σεβόμενη απόλυτα την ιστορική αρχιτεκτονική μορφή του, η βιβλιοθήκη καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να ανακύψει κλασικούς έλληνες και ξένους συγγραφείς, να κάνει χρήση του πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού και να εξερευνήσει το ιστορικό αρχείο του Δήμου σε ένα ταξίδι στις «χαμένες πατρίδες» του Ελληνισμού.

Όπως μας πληροφόρησε η Λίλιαν Βλάχου, υπάλληλος της βιβλιοθήκης, «η βιβλιοθήκη έχει αναλάβει μια πληθώρα δραστηριοτήτων: οι παρουσιάσεις βιβλίων, οι βραδιές μουσικής και η αφήγηση παραμυθιού είναι μερικές από αυτές». Προς το παρόν, η κύρια χρήση της βιβλιοθήκης είναι δανειστική αλλά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προβλέπεται να ανοίξει για το κοινό, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για μαθητές και φοιτητές που κάνουν χρήση της βιβλιοθήκης για έρευνα και διάβασμα .

Info:
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-5716057, 210-5716069
Διεύθυνση: Πλατεία Δημοκρατίας 12431, Αθήνα
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 8.00-15.00 / Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή: 17.00-20.00/ Σάββατο: δραστηριότητες
Ιστοσελίδα: www.dvivlper.gr

Δημοτική Βιβλιοθήκη Βύρωνα

Από το 1989, στις υπηρεσίες του Δήμου Βύρωνα προστέθηκε Δημοτική Βιβλιοθήκη η οποία είναι ανοιχτή για όλους τους κατοίκους της περιοχής με την ένδειξη αστυνομικής ταυτότητας και λογαριασμού ΟΤΕ. Ευχάριστα τα νέα και για τους δημότες Βύρωνα, καθώς οι ενδιαφερόμενοι έχουν πρόσβαση σε 5.867 τίτλους βιβλίων που καλύπτουν θέματα: λογοτεχνίας (ελληνική & ξένη), φιλοσοφίας, τεχνών, ψυχολογίας, κοινωνιολογίας, ιστορίας, θεάτρου (αρχαίο, ελληνικό και ξένο), χρονογραφημάτων, δοκιμίων (ελληνικά και ξένα), κριτικών, ποίησης (ελληνική & ξένη), αρχιτεκτονικής, χειροτεχνίας, τεχνολογίας, ιατρικής, κινηματογράφου (ελληνικό & ξένο), ταξιδιωτικών, βιογραφιών (ελληνικές & ξένες), επιστημονικής φαντασίας, σπορ και εγκυκλοπαιδικών λεξικών.

Info:
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 7640072
Διεύθυνση: Καισαρείας και Κυδωνιών 122
Ιστοσελίδα: www.dimosbyrona.gr
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή: 8.00-14.00/ Τετάρτη, Πέμπτη 8.00-14.00 και 17.00 - 20.30/ Σάββατο 8.00-13.30

Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου

Σε ιδιόκτητο κτήριο επί του πεζόδρομου της Κεντρικής Πλατείας της πόλης, εντοπίσαμε την Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία στεγάζεται εκεί από το 2001. Πρόκειται για ακόμα μια πλούσια σε υλικό βιβλιοθήκη της Αττικής, καθώς στις εγκαταστάσεις της βρίσκονται περίπου 22.000 τίτλοι βιβλίων και περιοδικών, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και επιτραπέζια παιχνίδια. Στον χώρο της βιβλιοθήκης λειτουργεί επίσης διαμορφωμένο περιβάλλον αναγνωστηρίου και αίθουσα εκδηλώσεων χωρητικότητας 70 ατόμων.

Όπως μας ενημέρωσε η κυρία Μάρθα Παπαμικρούλη, βιβλιοθηκονόμος και εργαζόμενη της βιβλιοθήκης: «Δυνατότητα χρήσης της βιβλιοθήκης έχουν όλοι οι δημότες και υπολογίζεται η προσέλευση 70 με 100 ατόμων σε καθημερινή βάση. Τα εγγεγραμμένα μέλη ανέρχονται στους 3.100 και στον αριθμό συμπεριλαμβάνονται άτομα πολύ μικρής ηλικίας μέχρι και συνταξιούχους».

Info:
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6626295
Διεύθυνση: Παπασιδέρη 13 (Πεζόδρομος) - 194 00 Κορωπί
Ιστοσελίδα: www.koropilib.gr

Σήμερα, η ελληνική εκπαίδευση έχει ανάγκη από την λειτουργία οργανωμένων βιβλιοθηκών. Παρά την ύπαρξη βιβλιοθηκών, έντονη είναι η έλλειψη κατάλληλων εγκαταστάσεων που θα διευκολύνουν την χρήση του υλικού τους, θα ενσωματώσουν τον θεσμό της βιβλιοθήκης στην σχολική και πανεπιστημιακή πραγματικότητα και θα εκπαιδεύσουν τον Νεοέλληνα να «εκμεταλλεύεται» το υλικό που του παρέχεται. Όπως αποδεικνύει το πρότυπο του εξωτερικού, η βιβλιοθήκη διδάσκει στους μαθητές πως η γνώση είναι αποτέλεσμα διεξοδικής έρευνας σε διάφορες πηγές και πως το σωστό διάβασμα απαιτεί ένα κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι όσοι σέβονται τους κανόνες του χώρου. 
Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 02/08/2012



Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire