ΔΙΑΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Δώδεκα νεκροί και 100 τραυματίες από τις τετραήμερες συγκρούσεις μεταξύ
σουνιτών και αλεβιτών στην Τρίπολη. «Ο Λίβανος κινδυνεύει»,
προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας και απηύθυνε έκκληση να
σταματήσει αυτή η παράλογη μάχη
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
Με ανησυχία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τη διάχυση της συριακής κρίσης στον γειτονικό Λίβανο, που γνωρίζει τις χειρότερες συγκρούσεις μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990. Ο τραγικός απολογισμός των συγκρούσεων μεταξύ σουνιτών και αλεβιτών (θρησκευτική μειονότητα στην οποία ανήκει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ) στην Τρίπολη σκαρφάλωσε χθες σε 12 νεκρούς και 100 τραυματίες.
«Ανήσυχο για τα επεισόδια βίας» στον βόρειο Λίβανο και «την αλυσιδωτή αντίδραση που ξεκίνησε από τη Συρία» δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ το Κε ντ'Ορσέ προειδοποίησε για την «εισαγωγή» της συριακής κρίσης στο έδαφος της χώρας.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κάλεσε τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας να «κάνουν ό,τι είναι δυνατό, για να σταματήσει αυτή η παράλογη μάχη» και δήλωσε θορυβημένος από τον κίνδυνο «να συρθεί ο Λίβανος μέσα στη σύγκρουση στη Συρία», κρίνοντας ότι, αν και αυτό «το είχαμε αποφύγει σε πολλές περιπτώσεις» στο παρελθόν, πλέον «ο Λίβανος κινδυνεύει».
Οι συγκρούσεις, που διαρκούν τέσσερις ημέρες, ξέσπασαν κατά μήκος της νοητής διαχωριστικής γραμμής που χωρίζει τη σουνιτική συνοικία Μπαμπ αλ Τάμπανεχ και την αλεβιτική Τζέμπελ Μόχσεν στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.
Εν τω μεταξύ ο ΟΗΕ κατηγόρησε χθες την Τεχεράνη για παροχή όπλων στο καθεστώς Ασαντ, την ώρα που η Συρία βιώνει μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο. Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους 1,2 εκατ. εκτοπισμένοι, έχουν άμεση ανάγκη για βοήθεια, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Δραματικά έχει αυξηθεί ο αριθμός των Σύρων προσφύγων σε τουρκικό έδαφος, όπου ακόμα μία έκρηξη έπληξε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή στα νοτιοανατολικά της χώρας, και μόνο το τελευταίο 24ωρο εισήλθαν στη χώρα 2.500 άνθρωποι.
Ανθρωπιστική κρίση
Χθες σε συνοικία της Δαμασκού έχασαν τη ζωή τους 42 άνθρωποι, ενώ ο τραγικός απολογισμός από την αρχή της εξέγερσης τον Μάρτιο του 2011 ανέρχεται σε 23.000. Την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα επιτείνει η κατάσταση στο Χαλέπι, όπου παρασκευάζεται το μεγαλύτερο ποσοστό φαρμάκων και όπου σημειώνονται οι σφοδρότερες συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλη έλλειψη σε κοινά φάρμακα, όπως παυσίπονα, αντιβιοτικά και εμβόλια.
Την αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία δήλωσε χθες ότι επιθυμεί ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν - Μακ Ερό, ενώ η ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ ανέφερε ότι η Δαμασκός δεν έχει πρόθεση να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.
Πηγή: www.ethnos.gr
Δημοσιεύτηκε στις 23/08/2012
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire