ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 15 août 2012

Επιθέσεις κατά αλλοδαπών σε πολλές πόλεις της Ελλάδας




Της Λινας Γιανναρου
Ποιος μπορεί να ζήσει με αυτόν τον φόβο; Με τον πανικό που δημιουργεί η διαρκής, αόρατη απειλή; Πώς είναι να αποφεύγεις τη νύχτα, να φροντίζεις να μη μένεις ποτέ μόνος; Πώς είναι να ζεις με το ίδιο δέρμα που σε καταδίδει;
Η Ελλάδα βιώνει σήμερα μια πρωτοφανή έξαρση ρατσιστικής βίας. Δεν είναι (μόνο) ο μετανάστης ή ο παράνομα εισερχόμενος στη χώρα αλλοδαπός που τελεί υπό διωγμό: είναι ο κάθε ξένος, ο κάθε μη Ελληνας. Σύμφωνα με στοιχεία που διατηρεί η Ενωση Μεταναστών Εργατών, τα περιστατικά επιθέσεων με λοστάρια, μαχαίρια και σιδερογροθιές που έχουν καταγραφεί το τελευταίο εξάμηνο στη χώρα ξεπερνούν τα 500.
Από την επίθεση εναντίον Αιγυπτίων ψαράδων στο Πέραμα στις 12 Ιουνίου μέχρι τον θανάσιμο τραυματισμό του Ιρακινού προχθές στο κέντρο της Αθήνας, το πογκρόμ εναντίον των μεταναστών είναι συνεχές και ανελέητο.
Μόλις χθες τα ξημερώματα, όπως κατήγγειλε έντρομος 43χρονος Μπαγκλαντεσιανός που ζει στο Ηράκλειο της Κρήτης, δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανάκια πέρασαν έξω από το σπίτι του, στο κέντρο της πόλης, και πέταξαν στην αυλή αναμμένο βεγγαλικό, ενώ ομάδα περίπου 10 ατόμων προσπαθούσαν να εισβάλουν στον χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού Τύπου (cretalive.gr), είχε προηγηθεί καταδίωξη δύο αλλοδαπών από αγνώστους οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο στο σπίτι του 43χρονου. Σκηνικό τρόμου το βράδυ της Κυριακής και στη Βόνιτσα, όπου δύο Πακιστανοί έπεσαν θύματα άγριου ξυλοδαρμού με καδρόνια, από αγνώστους που εισέβαλαν στο σπίτι τους.
Το περασμένο Σάββατο, πάλι στο Ηράκλειο της Κρήτης, ομάδα νεαρών είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον Πακιστανών στη συμβολή των οδών Καστρινάκη και Σμπώκου, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του ενός στο κεφάλι. Είχε χτυπηθεί με σιδερολοστό. Η αστυνομία συνέλαβε τον δράστη, αλλά και τον τραυματισμένο αλλοδαπό «επειδή δεν είχε χαρτιά». Στην Αθήνα, την περασμένη Πέμπτη, ομάδα 15 ατόμων έριξαν καπνογόνα στο εσωτερικό λατρευτικού χώρου στον Πειραιά την ώρα που εκεί βρίσκονταν περίπου 20 Πακιστανοί. Ανάλογες επιθέσεις έγιναν τις προηγούμενες ημέρες σε τζαμιά του Ρέντη και της Νίκαιας, όπου επίσης προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στο Σκαφάκι Ρεθύμνου την μήνιν των ακροδεξιών στοιχείων δέχθηκε μια παρέα Ινδών ενώ περίμεναν σε στάση λεωφορείου. Τέσσερις άγνωστοι που επέβαιναν σε αγροτικό σταμάτησαν μπροστά στη στάση και τους επιτέθηκαν με μαχαίρια. Πρόσφατη ήταν και η επίθεση ομάδας κρανιοφόρων μοτοσικλετιστών σε αλλοδαπούς στη Λυκόβρυση, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα ένας 17χρονος να νοσηλεύεται στο ΚΑΤ με σοβαρά τραύματα στο σώμα.
«Σε επιφυλακή»«Είμαστε διαρκώς σε επιφυλακή» λέει στην «Κ» ο κ. Εlias Ahmet που εκπροσωπεί την Ενωση Εργαζομένων Μεταναστών Μπαγκλαντές. «Η έξαρση των επιθέσεων μετά τις εκλογές μάς έχει τρομοκρατήσει. Δεν κυκλοφορούμε όπως πριν στον δρόμο. Ομως το πρόβλημα δεν είναι σημερινό. Εχει καλλιεργηθεί και από τις δύο κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας με την έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής».
Οι μετανάστες κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο που έχει στόχο τη δημιουργία γενικευμένης σύρραξης. «Ομως σήμερα είναι οι μετανάστες, αύριο θα είναι οι Ελληνες», σημειώνει ο ίδιος. «Οι φασίστες που κάνουν τις επιθέσεις είναι εργαλεία του ίδιου συστήματος, που θέλει να δείξει ότι για την κρίση φταίνε οι μετανάστες. Ομως κανένας μετανάστης δεν κυβέρνησε ποτέ αυτή τη χώρα». Οπως αναφέρει, όλοι συγκλονίστηκαν με το στυγερό έγκλημα της Πάρου.
«Το καταδικάζουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ομως πριν από δύο μήνες, δύο άλλοι Πακιστανοί έδωσαν τη ζωή τους για να σώσουν έναν άλλο άνθρωπο. Αυτό γιατί δεν το λέμε; Σε κάθε φυλή υπάρχουν κακοποιοί».
Η έξαρση του ρατσισμού στη χώρα μας διαφαίνεται και από την «απενοχοποίηση» σχολίων που στηρίζουν αυτές τις επιθέσεις. Καθημερινά, στα κοινωνικά δίκτυα καταγράφονται ακραία ρατσιστικά σχόλια, που επισυνάπτονται στο κύμα του μίσους που αναπτύσσεται στην κοινωνία. Μόλις χθες τον γύρο του ελληνικού Ιντερνετ έκανε δήθεν «χιουμοριστική» ανάρτηση γνωστού τραγουδιστή στο facebook για γεύμα «με Πακιστανούς γεμιστούς με κυμά (sic) και μπέικον και μπόλικο σκόρδο». Τα likes έπεσαν βροχή.



Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 14/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire