ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 5 août 2012

Κύπρος - Αρκεί να είναι πιστός στο κόμμα



Της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου
Φωτογραφία
Η Στάζι δεν υπάρχει πια. Ο σύζυγος μπορεί να κοιμάται ήσυχα χωρίς να φοβάται πως η σύζυγος θα τον καρφώσει για κάτι που έκανε, για κάτι που είπε και το οποίο είναι εκτός της γραμμής του κόμματος. Ο σύντροφος όμως καραδοκεί. Είναι εκεί και καταγράφει κάθε κουβέντα, προσέχει τις απουσίες, παίρνει σημειώσεις. Κι όταν του ζητηθεί, θα μαρτυρήσει. Προφανώς και τα υπόλοιπα κόμματα ανταλλάσσουν απόψεις για τον βίο και την πολιτεία ενός εκάστου που τους ενδιαφέρει.
Αυτό που τα διαφοροποιεί από το κυβερνών κόμμα είναι, ίσως, το ότι δεν διαθέτουν τους μηχανισμούς οργάνωσης κι ούτε έχουν την προπαίδεια, ώστε να κρατούν σημειώσεις για τα ρουσφέτια που κάνουν, τις διευκολύνσεις που ζητούν, για την αξιολόγηση που κάνουν στα μέλη τους και στους φιλικά προσκείμενους σ’ αυτούς. Για αυτό, κάθε τρεις και λίγο όλο και κάποια σημείωση ξεφεύγει από το Προεδρικό και το κυβερνών κόμμα αφήνοντάς τους εκτεθειμένους.
Το θέμα στην περίπτωση των μελών των διοικητικών συμβουλίων των διαφόρων οργανισμών δεν είναι η σημείωση δίπλα από το όνομα του Στάθη Κιττή «κεντροαριστερός, καλή σχέση» ή δίπλα από το όνομα του Αντρέα Δημητρίου «για ένα μεγάλο μέρος δεν έδειχνε ενδιαφέρον και δεν ερχόταν, αλλά όταν χρειαστεί ακολουθεί το κόμμα». Το θέμα δεν είναι αυτό, γιατί προφανώς όλα τα κομματικά επιτελεία όταν καθίσουν για να αποφασίσουν ποιους να αξιοποιήσουν, ποιους να βολέψουν, ποιους να εμπιστευτούν να κρατάνε τσίλιες εδώ και εκεί, θα συνδιαλλαγούν για το ποιος τους κάνει καλύτερα. Το θέμα είναι, πως όταν τα κόμματα κάνουν την αξιολόγησή τους, αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι αν ο άλλος κατέχει νόμπελ ή όσκαρ, ούτε αν είναι ιδιοφυία και πρέπει να αξιοποιηθεί, ούτε αν είναι ο καλύτερος επιστήμονας στον τομέα του και μπορεί να προσφέρει πολλά, ούτε αν είναι πολύ καλός στο αντικείμενό του κι όλα αυτά τα ανιαρά κι αδιάφορα για το κομματικό σύστημα. Ο καλύτερος δεν κερδίζει. Τα προσόντα δεν έχουν σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι αν ο υπό συζήτησιν ακολουθεί το κόμμα. Αν μπορεί το κόμμα να βασιστεί πάνω του. Το νέο σημείωμα του Προεδρικού αποδεικνύει αυτό που ξέραμε. Τα διοικητικά συμβούλια δεν εξυπηρετούν τίποτα, εκτός από το κομματικό συμφέρον.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 04/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire