ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 3 août 2012

Ελλάδα - "Ο δεκάλογος" της ανάπτυξης

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης παρουσίασε τις προτεραιότητες από το νέο του πόστο, που περιλαμβάνουν επίσης την επιτάχυνση της απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τις ιδιωτικοποιήσεις με προεξάρχουσα την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, την κατάρτιση εθνικής εξαγωγικής στρατηγικής, αλλά και το «άνοιγμα» των υπεραστικών οδικών μεταφορών

Τα οδικά έργα θα δημιουργήσουν 60.000 θέσεις εργασίας - απελευθέρωση των ΚΤΕΛ

Τα οδικά έργα θα δημιουργήσουν 60.000 θέσεις εργασίας - απελευθέρωση των ΚΤΕΛ

Στην πρώτη μεγάλη συνέντευξή του ως αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης, μεταφορών, υποδομών και δικτύων ο κ.Χατζηδάκης έθεσε αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των δράσεων που προωθεί το υπουργείο. Σύμφωνα με αυτές, η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα προχωράει:
  1. τα μεγάλα οδικά έργα με επανέναρξη των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητόδρομων. Η κυβέρνηση αναμένει άμεση δημιουργία 30.000 θέσεων εργασίας, ενώ έμμεσα ο αριθμός αυτός θα είναι διπλάσιος και θα φτάσει τις 60.000
  2. επιτάχυνση απορρόφησης του ΕΣΠΑ, με απλοποίηση διαδικασιών, αναθεώρηση και διαρκή επόπτευση 181 μεγάλων έργων
  3. ιδιωτικοποιήσεις με προεξάρχουσες τις ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO (το τμήμα συντήρησης τροχαίου υλικού των σιδηροδρόμων), για τις οποίες σημείωσε ότι θα υπάρξει «φροντίδα για τους φορολογούμενους και μέριμνα για τους εργαζόμενους». Η διαπραγμάτευση με τα σωματεία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
  4. αξιοποίηση για τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας
  5. προσέλκυση επενδύσεων με νέο αναπτυξιακό νόμο, καθώς είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και την αγορά
  6. Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών η κατάρτιση και υλοποίηση της οποίας θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί το το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο «αποτελεί βασική αιτία της κρίσης»
  7. βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με μείωση διοικητικού κόστους επιχειρήσεων και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
  8. ομαλή λειτουργία της αγοράς, με διαρθρωτικές αλλαγές και εξάλειψη εμποδίων εισόδου στην ελληνική αγορά
  9. μεταρρύθμιση του πλαισίου για τις Δημόσιες Συμβάσεις-Προμήθειες με στόχο μεγαλύτερη διαφάνεια και εξοικονόμηση πόρων
  10. Απελευθέρωση της αγοράς των υπεραστικών οδικών μεταφορών, την οποία σήμερα καλύπτουν αποκλειστικά τα ΚΤΕΛ
Χαιρετίζει τον δεκάλογο της ανάπτυξης η Κομισιόν
Τη δέσμευση της κυβέρνησης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επιδοκίμασε την Πέμπτη με ανακοίνωσή της η Κομισιόν, αναφερόμενη στις «δέκα προτεραιότητες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», οι οποίες ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.
Παράλληλα, τονίζει ότι η Ομάδα Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα θα παρέχει τη στήριξή της όπου αυτό θεωρηθεί χρήσιμο.
Με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι «οι δέκα προτεραιότητες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ανακοινώθηκαν σήμερα από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, αποτελούν ένα σαφές μήνυμα της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει την τόσο αναγκαία αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την πρωτοβουλία αυτή.
Η προώθηση αυτών των προτεραιοτήτων θα συμβάλλει ουσιαστικά στις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες η Ελλάδα έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, και οι οποίες θεωρούνται αναγκαίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Απομένει, επομένως, η οριστική υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων της χώρας που αφορούν σε μεταρρυθμίσεις, εναρμονισμένες και με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στους κανόνες της Ενιαίας Αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση, η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα θα παρέχει τη στήριξή της όπου αυτό θεωρηθεί χρήσιμο»


Πηγή: www.ethnos.gr
Δημοσιεύτηκε στις 02/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire