Η θητεία της Ντανιέλ Ντελπές, της βασίλισσας του φουά γκρα, στην κουζίνα του Ελιζέ έγινε ταινία
Της Elaine Sciolino
Το
φθινόπωρο του 1988, μια αυτοδίδακτη μαγείρισσα, η Ντανιέλ Ντελπές,
δέχεται μια περίεργη επίσκεψη στο αγρόκτημά της από κυβερνητικούς
αξιωματούχους που έχουν μια ασυνήθιστη πρόταση να της κάνουν: «Θα
μετακομίζατε αμέσως στο Παρίσι προκειμένου να γίνετε η προσωπική σεφ του
προέδρου Φρανσουά Μιτεράν;». Η Ντελπές διστάζει λίγο - οι προβατίνες
της είναι ετοιμόγεννες, τους εξηγεί. Εκείνοι δεν της αφήνουν και πολλά
περιθώρια: «Κυρία μου, δεν είναι από τις προτάσεις που μπορεί κανείς να
αρνηθεί».
Κατά την πρώτη του επταετή θητεία, όλοι οι σεφ του Μιτεράν ήταν
αποκλειστικά άνδρες, εξειδικευμένοι στην υψηλή κουζίνα. Οταν
επανεξελέγη, ωστόσο, αποφάσισε πως στα καθημερινά προσωπικά του γεύματα
ήθελε πλέον απλές παραδοσιακές συνταγές. «Θέλω μία επαρχιώτισσα στην
κουζίνα μου!», είπε στους στενούς του συνεργάτες. Κι έτσι η Ντελπές
εγκατέλειψε τα ζωντανά της και τον κήπο με τα ζαρζαβατικά της στο
Περιγκόρ για να βιώσει την περιπέτεια στη μικρή κουζίνα στα έγκατα του
Μεγάρου των Ηλυσίων. Εκείνα τα δύο χρόνια έμενε σε ένα μικρό διαμέρισμα
στο συγκρότημα κυβερνητικών κτιρίων όπου ζούσαν επίσης η ερωμένη του
γάλλου προέδρου Αν Πενζό και η κόρη τους Μαζαρίν.
«Θα είμαι ικανοποιημένος εάν μου μαγειρεύεις όπως η γιαγιά μου!»,
της είπε ο Μιτεράν στην πρώτη τους συνάντηση, η οποία διήρκεσε 50 λεπτά.
«Είναι δύσκολος ο στόχος, κύριε πρόεδρε», του απάντησε η Ντελφές.
«Κανένας σεφ δεν μπορεί να φθάσει τη μαγειρική της γιαγιάς. Θα
προσπαθήσω όμως».
Η ιστορία της μαγείρισσας και του προέδρου μεταφέρθηκε στη μεγάλη
οθόνη από τον σκηνοθέτη Κριστιάν Βενσάν. Στη Γαλλία προβλήθηκε τον
περασμένο μήνα με τίτλο «Les Saveurs du Palais», που έχει διττή
ερμηνεία: «Οι γεύσεις του μεγάρου», αλλά και «Οι γεύσεις του
ουρανίσκου». «Ο κόσμος δεν ήξερε ποιος ήταν ο μάγειρας του προέδρου.
Τώρα ξέρει», λέει η Ντελπές ενώ παράλληλα επιμελείται δύο πιάτα: φουά
γκρα με ψημένα σύκα και σταφύλια και κοτόπουλο στη χύτρα με γέμιση από
πατάτες, καρότα και αυγά. «Η ταινία μου ανοίγει πόρτες. Ασφαλώς και
κάποιες σκηνές είναι προϊόν μυθοπλασίας. Κάποιες φορές, ο μύθος είναι
πιο ελκυστικός από την πραγματικότητα».
Στην ταινία, η Ντελπές (την υποδύεται η Κατρίν Φροτ) είναι μια
χαρισματική, πλην όμως πεισματάρα μαγείρισσα, αποφασισμένη να επιβάλει
την αυθεντική κουζίνα της στο τραπέζι του προέδρου. Μεγαλύτεροι πολέμιοί
της στην αποστολή της, ένας στρατός από γραφειοκράτες και σεφ που είναι
επίσης αποφασισμένοι να τηρήσουν τις αυστηρές νόρμες του Μεγάρου.
Στην αληθινή ζωή, η Ντελπές κάθε άλλο παρά επαρχιώτισσα ήταν.
Γεννήθηκε στο Παρίσι και μεγάλωσε σε μεσοαστική οικογένεια. Στο
αγρόκτημα της γιαγιάς της μετακόμισε μαζί με τη μητέρας της μετά τον
θάνατο του πατέρα της, όταν ήταν 12 ετών. Σε ηλικία 25 ετών ήταν και η
ίδια μητέρα τεσσάρων παιδιών και αποφασισμένη να αναστήσει την
ετοιμοθάνατη βιομηχανία του φουά γκρα. Το 1974 άρχισε να οργανώνει
«Σαββατοκύριακα φουά γκρα» στο αγρόκτημα, προσκαλώντας γαστρονόμους και
αμερικανούς τουρίστες, ενώ λίγα χρόνια αργότερα μετέτρεψε ένα τμήμα του
σπιτιού της για να φτιάξει ένα μικρό εστιατόριο, όπου στέγασε την πρώτη
σχολή μαγειρικής της περιοχής. Το 1980 η γαλλική γεωργική βιομηχανία την
τίμησε για την προσφορά της στη γεωργία, με έναν τίτλο - του ιππότη -,
που σπανίως απονέμεται σε γυναίκα. Η πρόταση του Μιτεράν τη βρήκε
χωρισμένη. Το μικρότερο παιδί της ήταν ήδη 20 ετών. Τίποτα δεν μπορούσε
να την σταματήσει.
Πηγή: Τα Νέα/The New York Times
Δημοσιεύτηκε στις 24/11/2012
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire