ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 31 décembre 2012

Υγεία - 39χρονος δώρισε στη γυναίκα του δύο ζωτικά όργανα


Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Ένας 39χρονος Βρετανός δώρισε στον παιδικό έρωτα της ζωής του, την 42χρονη σύζυγό του, ένα νεφρό και ένα τμήμα από τον πνεύμονά του για να την κρατήσει στη ζωή.
Οι μεταμοσχεύσεις έγιναν με απόσταση 13 ετών η μία από την άλλη και πιστεύεται ότι αποτελούν παγκόσμια πρωτιά στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

Γιατροί και ειδικοί στις μεταμοσχεύσεις λένε πως δεν γνωρίζουν άλλη περίπτωση ζώντος δότη ο οποίος να έχει δωρίσει δύο ζωτικά του όργανα, ενώ το γεγονός πως και στις δύο περιπτώσεις ο δέκτης των μοσχευμάτων είναι ο ίδιος καθιστά την περίπτωση του Ντέιβιντ Γουέιμαντ και της συζύγου του Κάρολαϊν ακόμα πιο εκπληκτική.
Η 42χρονη δικηγόρος πάσχει από κυστική ίνωση, μία σπάνια, απειλητική για τη ζωή γενετική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, αλλά και το πάγκρεας, το ήπαρ και το έντερο.
Οι πάσχοντες από αυτήν έχουν μεταλλαγές σε ένα γονίδιο που ρυθμίζει την παραγωγή συστατικών του ιδρώτα, των πεπτικών υγρών και της βλέννας. Το επακόλουθο είναι να συσσωρεύεται κολλώδη βλέννα στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα, με συνέπεια σοβαρές λοιμώξεις και πεπτικά προβλήματα.
Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι πάσχοντες συχνά χρειάζονται μεταμόσχευση πνευμόνων.
Χάρη στην πρόοδο της Ιατρικής, το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών αυξάνεται σταθερά και πλέον σε κάποιες χώρες, όπως ο Καναδάς, έχει ξεπεράσει τα 47 χρόνια.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στην Ευρωπαϊκή Ένωση γεννιέται με κυστική ίνωση 1 στα 2.000-3.000 μωρά.
Ο Ντέιβιντ Γουέιμαντ δώρισε στην Κάρολαϊν ένα τμήμα του πνεύμονός του πριν από 13 χρόνια – μόλις δύο χρόνια έπειτα από τον γάμο τους.
«Παντρευόμαστε τον άνθρωπό μας για να ήμαστε μαζί στα δύσκολα και στα εύκολα», δήλωσε ο 39χρονος τραπεζικός στην εφημερίδα «MailonSunday». «Όταν παντρεύτηκα την Κάρολαϊν ήξερα ότι είναι άρρωστη και πως χρειαζόταν μεταμόσχευση πνεύμονος. Όταν ήρθε η ώρα, ήταν αυτονόητο για εμένα να προσφερθώ να της δώσω τον δικό μου – και ευτυχώς ήμασταν συμβατοί.
»Πριν από λίγο καιρό, οι γιατροί μας είπαν ότι φθίνουν πλέον και οι νεφροί της και η μόνη της ελπίδα ήταν μία μεταμόσχευση. Αυτή τη φορά η απόφαση ήταν ακόμα πιο εύκολη. Η λήψη του νεφρού μου ήταν παιχνιδάκι μπροστά στην άλλη εγχείρηση, η οποία σαφώς ήταν πολύ πιο ριψοκίνδυνη».
Για την Κάρολαϊν, τα δώρα του συζύγου της δύσκολα μπορούν να περιγραφούν με λόγια. «Ανησυχεί περισσότερο για όσα τραβάω εγώ, παρά για όσα υποβάλλει ο ίδιος τον εαυτό του», είπε.
Η μεταμόσχευση του νεφρού έγινε στις 12 Δεκεμβρίου και το ζευγάρι επέστρεψε εγκαίρως στο σπίτι του, στο Έσσεξ, για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ανθρώπινων Ιστών (ΗΤΑ) - τον κυβερνητικό οργανισμό της Βρετανίας που ρυθμίζει τις μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες - περίπου 1.000 άνθρωποι στη χώρα αυτή προσφέρουν κάθε χρόνο ένα νεφρό σε ένα φίλο ή συγγενή.
Οι εθελοντές πρέπει να είναι καθ’ όλα υγιείς και να κατανοήσουν κάθε βήμα και κίνδυνο της όλης διαδικασίας. Μπορεί να χρειασθεί περίοδος αναρρώσεως 12 εβδομάδων, ενώ υπάρχει 1 στις 3.000 πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους στη διάρκεια της αφαίρεσης του νεφρού.
Όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων από ζώντες δότες, από τότε που την έκανε η Κάρολαϊν έχουν απαγορευθεί στη Βρετανία, διότι είχαν πάρα πολύ υψηλό ποσοστό αποτυχίας – η Κάρολαϊν είναι η μοναδική από τους τέσσερις ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αυτήν και επέζησε, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο μοναδική την περίπτωσή της.
Την μεταμόσχευση του πνεύμονος είχε κάνει στην Κάρολαϊν ο παγκοσμίου φήμης χειρουργός σερ Μαγκντί Γιακούμπ.


Πηγή: www.tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 30/12/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire