ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 27 décembre 2012

Κύπρος - Προς Aναθαρρούντας

 
Φωτογραφία
Του Γ. Σέρτη

ΜΕ την προσθήκη:
-Καλή Λευτεριά!
δίπλα στο:
-Καλά Χριστούγεννα!
αντευχόμασταν όλα τα χρόνια της Προσφυγιάς μας, έχοντας στη σκέψη μας όλους που πέρασαν -και αυτά- τα Χριστούγεννα «με τα πόδια εδώ, εκεί την καρδιά».
Στο κλίμα των Γιορτών -επηρεασμένοι και από τις κάρτες της UNICEF- συνηθίζαμε να στεκόμαστε με πολλή συμπάθεια και συμπόνια σε θλιβερές στατιστικές:
•  Το 40% του πληθυσμού της Γης είναι παιδιά, και το 70% από αυτά τα παιδιά ζουν σε συνθήκες ανέχειας.
•  Τόσα και τόσα εκατομμύρια παιδιά υποσιτίζονται, ζουν σε άθλιες συνθήκες κ.λπ.
Στην υπερκαταναλωτική μας μανία και στα βαρυφορτωμένα στομάχια μας, οι αριθμοί μάς φαίνονταν εξωπραγματικοί και απόμακροι, καθώς -ακόμη και όταν χάσαμε τα πάντα και βρεθήκαμε σ’ ένα αντίσκηνο- «γαντζώσαμε τα νύχια πεισματικά στον κορμό της επιβίωσης».
Πού να περιμέναμε πως θα έρθουν Χριστούγεννα, δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, και θα ζήσουμε τέτοια τρομακτικά… σίριαλ:
• Εάν ευαρεστηθούν οι διοικήσεις συνταξιοδοτικών ταμείων να… δανείσουν το κρατικό ταμείο, θα λάβουν -και- οι συνταξιούχοι τις επιταγές τους και -για τελευταία φορά- τον 13ο τους.
•  Ένας στους τέσσερις νέους που βρίσκονται στην ανεργία -η πλειονότητα πτυχιούχοι- ούτε, καν, ανεργιακό επίδομα θα λάβουν.
•  Σε πόλεις και κοινότητες παρέχονται συσσίτια για άπορους ενορίτες.
Σκηνές, όντως, απρόσμενου εφιάλτη, σε ώρες προεκλογικού παροξυσμού, για ένα λαό που -ακριβά- πλήρωνε το τίμημα της επιθυμίας του «ο αέρας που αναπνέει να μην είναι πνίχτης», να του αγγέλλεται ότι… πρέπει να συμφιλιωθεί με τη χρεοκοπία και την υποθήκευση.
Ώρα, ωστόσο, να θυμηθούμε ποιοι είμαστε, όχι ποιοι -άλλοι θέλουν- να (απο)γίνουμε!... 
 
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 27/12/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire