Της Ιωάννας Μανδρου
Οταν άρχισαν οι δικαστικές έρευνες για τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, λίγοι ήταν εκείνοι που μπορούσαν να υποθέσουν τη συνέχεια και κυρίως τις εξελίξεις σε πολιτικό αλλά και σε ποινικό επίπεδο, που προκλήθηκαν από την αποκάλυψη πως καρτέλες με στοιχεία για στενούς συγγενείς του πρώην υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχαν «κάνει φτερά» από την πρώτη λίστα, που έφθασε στη χώρα μας το 2010. Ο εξονυχιστικός έλεγχος των οικονομικών εισαγγελέων, με τη συνδρομή εξειδικευμένων υπαλλήλων του ΣΔΟΕ που ακολούθησε μετά την έλευση, εκ νέου, της λίστας από τη Γαλλία, επιβεβαίωσε τις υποψίες, αλλά και τους φόβους που είχαν εκφραστεί από την πρώτη ημέρα των ερευνών, ότι η πρώτη μπορεί να είχε υποστεί ποικίλες παρεμβάσεις.
Πράγματι, από τους ελέγχους και τη σύγκριση των δύο ηλεκτρονικών αρχείων -εκείνο που είχαν στα χέρια τους οι εισαγγελείς κι εκείνο που έφθασε από τη Γαλλία- προέκυψε κατ' αρχάς ότι τρεις καρτέλες με καταθέτες συγκεκριμένα πρόσωπα δεν υπήρχαν στην πρώτη λίστα! Οι καρτέλες αυτές, που αντιστοιχούσαν σε δύο λογαριασμούς, προξένησαν το ενδιαφέρον των οικονομικών εισαγγελέων, καθώς: α) ο ένας λογαριασμός ανήκε στην πρώτη εξαδέλφη του πρώην υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, την Ελένη Παπακωνσταντίνου, με συνδικαιούχο τον σύζυγό της κ. Ιω. Συκιαρίδη, ενώ β) ο δεύτερος λογαριασμός, που δεν είχε και κάποια κίνηση, ήταν στο όνομα ενός εκ πρώτης όψεως άγνωστου καταθέτη, που έφερε το ονοματεπώνυμο «Ανδρέας Ρωσώνης».
Οπως ανέφερε στην «Κ» αρμόδια δικαστική πηγή, οι οικονομικοί εισαγγελείς σε συνεργασία με κλιμάκιο του ΣΔΟΕ προέβησαν σε διασταυρώσεις των στοιχείων που είχαν οι τρεις καρτέλες, οι οποίες είχαν αφαιρεθεί από τη λίστα, με τα δεδομένα που έχει το σύστημα TAXIS. Κι έτσι βρήκαν πως ο λογαριασμός στο όνομα του κ. Ρωσώνη είχε να κάνει και πάλι με στενό συγγενή του πρώην υπουργού Οικονομικών. Η σύζυγος του εν λόγω καταθέτη ήταν η Μαρίνα Παπακωνσταντίνου, και αυτή πρώτη εξαδέλφη του.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι δικαστικές αρχές που ασχολήθηκαν με τις αφαιρέσεις της πρώτης λίστας Λαγκάρντ σε υψηλότατο επίπεδο -την αξιολόγηση όλων των ευρημάτων έκανε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιω. Τέντες με τον εποπτεύοντα τους οικονομικούς εισαγγελείς, κ. Νικ. Παντελή- έστρεψαν τις υποψίες για τη «λαθροχειρία» στον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος αποδέκτης της.
Tο γεγονός, όπως δήλωνε στην «Κ» ανώτατη δικαστική πηγή, ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν εκείνος που παρέλαβε πρώτος το ηλεκτρονικό αρχείο με τους καταθέτες της ελβετικής τράπεζας, χωρίς να το πρωτοκολλήσει επίσημα στο υπουργείο και δίχως να δώσει εντολή στο ΣΔΟΕ για πλήρη έλεγχο των καταθετών, σε συνδυασμό με τη στενή συγγενική σχέση του με τους καταθέτες οι καρτέλες των οποίων αφαιρέθηκαν, ενίσχυσαν τις υποψίες των δικαστικών αρχών στο πρόσωπο του πρώην υπουργού, ο οποίος έτσι κι αλλιώς ήταν στο στόχαστρο των ερευνών για τη μη αξιοποίησή της.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε η παράγραφος με την οποία καταλήγει το διαβιβαστικό έγγραφο προς τη Βουλή, του κ. Παντελή, που δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία ότι η «λαθροχειρία» της πρώτης λίστας έγινε από τη στιγμή που έφθασε στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι οι γαλλικές αρχές κατά την παράδοση, πρόσφατα, της δεύτερης λίστας «διαβεβαίωσαν την τριμελή επιτροπή παραλαβής της ότι η εκ νέου παράδοση του ηλεκτρονικού αρχείου είναι πανομοιότυπη εκείνου που παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές προ διετίας».
Με τις υποψίες εστιασμένες από τις δικαστικές αρχές στο πρόσωπο του πρώην υπουργού, σχετικά με την αφαίρεση των επίμαχων στοιχείων για τα στενά συγγενικά του πρόσωπα, η νέα λίστα -που περιλαμβάνει και τις «εξαφανισμένες» καρτέλες- διαβιβάστηκε στη Βουλή, προκειμένου να συσχετισθεί με την ήδη υπάρχουσα.
Αρμόδιες δικαστικές πηγές έλεγαν την Παρασκευή ότι εναπόκειται στον κ. Παπακωνσταντίνου πλέον να διαφωτίσει για το πώς και το γιατί έγινε η συγκεκριμένη αφαίρεση των επίμαχων στοιχείων από την πρώτη λίστα, και βεβαίως γιατί το περιεχόμενό της δεν αξιοποιήθηκε επί των ημερών του.
Για τη λαθροχειρία «λειτούργησε ο δεσμός του αίματος...»Ακόμα και οι οικονομικοί εισαγγελείς, όταν άρχισαν τη διασταύρωση των στοιχείων ανάμεσα στην παλιά και τη νέα λίστα Λαγκάρντ, δεν πίστευαν ότι θα εντόπιζαν λαθροχειρία στο περιεχόμενο της πρώτης λίστας, που να αφορά στενούς συγγενείς του αρμόδιου για τη διαχείρισή της, τότε, υπουργού των Οικονομικών.
Ομως η επιβεβαίωση ότι τα αρχεία -καρτέλες- που αφαιρέθηκαν αφορούσαν λογαριασμούς των δύο πρώτων εξαδέλφων του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου προκάλεσε έκπληξη ακόμα και στους έμπειρους εισαγγελικούς λειτουργούς.
Η στενή συγγενική σχέση του κ. Παπακωνσταντίνου με τις κόρες του αείμνηστου πολιτικού και θείου του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, ήταν η αιτία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανώτατων δικαστικών, για την αφαίρεση των στοιχείων για τους λογαριασμούς τους, καθώς, εμφατικά, ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός για να δώσει μια εξήγηση για τον χειρισμό αυτό χρησιμοποίησε τη φράση «λειτούργησε ο δεσμός του αίματος...».
Τα μοιραία πρόσωπα των δύο πρώτων εξαδέλφων του κ. Παπακωνσταντίνου, Μαρίνα και Ελένη, αποτελούν κατά τις δικαστικές αρχές τις κρίσιμες παραμέτρους για την έρευνα της υπόθεσης, καθώς και για τη νομιμότητα ή μη των καταθέσεών τους, ενώ αποδίδεται ο χειρισμός της πρώτης λίστας σε πολιτική απειρία του πρώην υπουργού.
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 30/12/2012
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire