ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 31 décembre 2012

Στον "γκρεμό" οι κοινωνίες με νεοφιλελεύθερες συνταγές


Στούμπος Δ.
Με τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση να βαραίνει ασφυκτικά το "πέρασμα" στη νέα χρονιά, οι κοινωνίες βιώνουν με τον επαχθέστερο τρόπο τις συνέπειες των ακραίων νεοφιλελεύθερων συνταγών. Δεκάδες εκατομμύρια άνεργοι προστέθηκαν λόγω της κρίσης και μπροστά στο τραγικό αυτό αδιέξοδο οι ισχυροί γκουρού του νεοφιλελευθερισμού "σφυρίζουν" αδιάφορα.

Η ύφεση παραμένει παρούσα στις περισσότερες χώρες και η δαμόκλειος σπάθη της συνεχίζει να κόβει τα "κεφάλια" των συνήθων "υπόπτων", διάβαζε εργαζομένων, νέων, συνταξιούχων, γυναικών κ.ά. Αν και πολλοί ειδήμονες έσπευσαν να "δουν" ανάκαμψη, ήρθε και η τελευταία ανακοίνωση του ΟΟΣΑ για να χτυπήσει "καμπάνες" εν όψει της παρατεινόμενης ύφεσης. Ο διεθνής οργανισμός μάλιστα επισημαίνει - προειδοποιεί πως εάν η Ευρωζώνη και οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίσουν την κρίση, τότε όλες οι μεγαλύτερες οικονομίες θα ξαναβρεθούν σε κρίση. Ταυτόχρονα ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι μια κλιμάκωση της παρούσας ευρω-κρίσης είναι η μεγαλύτερη απειλή για τις οικονομίες παγκόσμια και θα μπορούσε να βουλιάξει την Ευρώπη σε βαθιά ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια και μαζί της τις ΗΠΑ!
Αυτά τα "αισιόδοξα" έρχονται από τον ΟΟΣΑ και διαψεύδουν τα διάφορα "μαζικά" συνθήματα και "υποσχέσεις" για ανάκαμψη που σερβίρουν στους "ιθαγενείς" οι εγχώριοι και οι άλλοι εντεταλμένοι του νεοφιλελευθερισμού. Είναι χαρακτηριστικά και τα δημοσιεύματα στη Γερμανία, που "βλέπουν" τον Σόιμπλε να ετοιμάζει άγρια λιτότητα μετά τις... επερχόμενες γερμανικές εκλογές.
Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ, ο Ομπάμα βλέπει μπροστά του τον δημοσιονομικό "γκρεμό" και προσπαθεί άλλη μια φορά για έναν συμβιβασμό με τους Ρεπουμπλικανούς. Εάν δεν γίνει ένας νέος συμβιβασμός, τότε ο νόμος που ισχύει επιβάλλει αυτόματες περικοπές δαπανών και ταυτόχρονα άμεση αύξηση φορολογίας για όλους τους εργαζόμενους!
Τα πρώτα που θα περικοπούν θα είναι τα βοηθήματα ανεργίας που δίνονται σε 2,1 εκατομμύρια ανέργους! "Ωραίος μποναμάς" για τους αδύναμους των ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Μπεν Μπερνάκι, ο διοικητής της Federal Reserve, είχε διατυπώσει καίρια τον "ορισμό" του "γκρεμού" λέγοντας: "Πάρα πολλή λιτότητα σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα". Μήπως σας θυμίζει όλα όσα βιώνουμε στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια των αλλεπάλληλων Μνημονίων; Στην Ελλάδα, στις άλλες χώρες του Νότου, τα "γουρουνάκια", όπως μας λένε διεθνώς, οι κοινωνίες ισοπεδώνονται και οδηγούνται στον γκρεμό προς "δόξαν" και "εξυπηρέτηση" των γερακιών του νεοφιλελευθερισμού.
Στη γειτονική μας Ιταλία, ο ίδιος ο Μάριο Μόντι παραδέχτηκε πρόσφατα ότι οι συνέπειες των πολιτικών που εφάρμοσε ήταν υφεσιακές. Ο ίδιος φυσικά τις θεωρούσε απόλυτα αναγκαίες για να ανακτήσει "αξιοπιστία" η Ιταλία. Στο έδαφος των υφεσιακών πολιτικών μπορεί να πήρε "εύσημα" από τη Μέρκελ και την παρέα της, όμως οι Ιταλοί βρίσκονται μπροστά σε διαρκείς κινδύνους και την... "ανάγκη νέων μέτρων", σύμφωνα με τον Μόντι.
Με συνταγές ακραίας λιτότητας, με κοινωνίες σπρωγμένες στον "γκρεμό", η διεθνής κατάσταση οδηγείται στα χειρότερα και μόνο με ισχυρές "δόσεις" αναπτυξιακών και κοινωνικά δίκαιων πολιτικών μπορούμε να αλλάξουμε πορεία. Η δοκιμασία είναι μπροστά μας, είναι "τεράστια" και απαιτεί συγκέντρωση κοινωνικών, συνδικαλιστικών, κινηματικών, πολιτικών δυνάμεων σε ευρύτερη, πανευρωπαϊκή, διεθνή κλίμακα.
d.stoumpos@avgi.gr


Πηγή: Η Αυγή
Δημοσιεύτηκε στις 29/12/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire