Ανάν, διζωνική, Wikileaks κυριάρχησαν στην τηλεμαχία
Ο Νίκος Αναστασιάδης σε σχέση με το 2004 ανέφερε πως δεσμεύεται στην ετυμηγορία του 76% και το απέδειξε τούτο με τις μάχες, όπως ανέφερε, στο χώρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όταν η πλευρά μας ήταν υπό πίεση. Ανέφερε πως θα κάνει συλλογική διαχείριση στο Κυπριακό στο Εθνικό Συμβούλιο, θα διορίσει συνομιλητή και θα αξιοποιήσει εμπειρογνώμονες. Επανέλαβε πως θα εμπλέξει την Ε.Ε. στο Κυπριακό με στόχο ένα σχέδιο, το οποίο να εκφράζει το λαό.
Ο Σταύρος Μαλάς δήλωσε πως το 2004 ήταν ενεργός πολίτης και θεώρησε πως το σχέδιο παρά τα πολλά αρνητικά θα μπορούσε να λειτουργήσει. Το 2006 ως ενεργός στην πολιτική είχε δηλώσει ότι δεν μπορούσε να επανέλθει το σχέδιο Ανάν. Κατηγόρησε στη συνέχεια τον κ. Αναστασιάδη, επειδή όπως είπε είναι διαφορετικό να είσαι αρχηγός κόμματος και να τοποθετείσαι και τον χαρακτήρισε και εκ των εμπνευστών του σχεδίου. Για τα «δώρα» Χριστόφια, ο κ. Μαλάς είπε πως δεν ισχύουν σήμερα.
Ο Γιώργος Λιλλήκας, προσήλθε στη συζήτηση με πολλά έγγραφα των WikiLeaks, από τα οποία διάβαζε αποσπάσματα, που αφορούσαν περισσότερο επαφές του κ. Αναστασιάδη μετά το δημοψήφισμα του 2004, αναφορικά με το σχέδιο Ανάν. Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως 38 χρόνια μετά δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε τους όρους υποταγής μας, που μας οδήγησαν στο σχέδιο Ανάν. Ο κ. Λιλλήκας είπε πως θα πρέπει να «καθαρίσουμε το τραπέζι» από τις υποχωρήσεις. Όσοι, είπε, επιμένουν στα δεδομένα του 1974, δεν μπορούν να αποδώσουν.
Σε ό,τι αφορά στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, επιβεβαιώθηκε αυτό που είναι γνωστό. Δύο εκ των τριών υποψηφίων, οι κ. Αναστασιάδης και Μαλάς, θεωρούν αυτή τη μορφή λύσης ως τη μόνη οδό, ενώ ο κ. Λιλλήκας τη θεωρεί διχοτομική.
Αναφορές έγιναν και στις ιδέες Γκάλι. Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε αφήνοντας αιχμές κατά των δύο ανθυποψηφίων του. Ο κ. Λιλλήκας απάντησε πως όταν μπήκε νέος στην πολιτική θεωρούσε πως μπορεί να λειτουργήσει και μια κακή λύση. Σήμερα, όπως ανέφερε, από τη ρομαντική σχολή βρίσκεται στη ρεαλιστική σχολή σκέψης και αντιμετωπίζει την πολιτική με διαφορετικούς όρους και κριτήρια, γνωρίζοντας και την τουρκική πολιτική.
Στη συζήτηση μπήκε και το θέμα του φυσικού αερίου, κυρίως σε ό,τι αφορά τη θέση για μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας με αγωγούς.
* Πρώτος έφθασε στο ΡΙΚ ο Σταύρος Μαλάς, πλαισιούμενος μεταξύ άλλων από τον Νίκο Κατσουρίδη, επιικεφαλής του εκλογικού του επιτελείου, τον Βαλεντίνο Πολυκάρπου, αναπληρωτή εκπρόσωπο του επιτελείου και τον Θέμο Δημητρίου.
Ο Γιώργος Λιλλήκας κατέφθασε στο κρατικό κανάλι συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του, τους Αλέξανδρο Μιχαηλίδη, Ρένα Γιαβάση και Γιώργο Αγαπίου.
Ο Νίκος Αναστασιάδης συνοδευόταν από τους Τάσο Μητσόπουλο, Ανδρέα Χατζήκυριακο, Γωγώ Αλεξανδρινού και Ανδρέα Κωνσταντίνου του ΔΗΚΟ * Οι δημοσιογράφοι που ανέκριναν τους τρεις βασικούς υποψήφιους ήταν οι Πάρης Ποταμίτης του ΡΙΚ, Κυριάκος Πομηλορίδης του Αντένα, Παύλος Μυλωνάς του Μέγκα και Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου του Σίγμα.
* Πολύ διαφήμιση έγινε στο βιβλίο του Γ. Λιλλήκα. Οι Αναστασιάδης και Μαλάς διάβαζαν αποσπάσματα από το βιβλίο και ο Λιλλήκας απαντούσε με άλλα.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire