ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 31 janvier 2013

Τι γράφει ο ξένος Τύπος 30/01/2013



THE WALL STREET JOURNAL

Πρόωροι έπαινοι

Η αυτοαποκαλούμενη «παγκόσμια ελίτ», ύστερα από χρόνια ανησυχίας για το ευρώ, την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και την αλλαγή στα ανώτατα κλιμάκια του κινεζικού καθεστώτος, κατέληξε στο Φόρουμ του Νταβός ότι το 2013 φαίνεται ότι μάλλον θα είναι καλύτερο από το 2012 και το 2011. Η ροδόχρωμη αυτή ανταύγεια ελπίδας ήταν πλέον εμφανής στις συζητήσεις ειδημόνων για τις ταλαιπωρημένες ευρωπαϊκές τράπεζες.

 Οι γνώστες των οικονομικών θεμάτων εκστόμιζαν εκφράσεις, όπως «η αρχή του τέλους» και «τα χειρότερα πέρασαν πια», ενώ ανώτατα τραπεζικά στελέχη υπογράμμιζαν τον ανθεκτικό δυναμισμό των ιδρυμάτων τους, που «ανθίστανται απέναντι σε γιγάντιες προκλήσεις». Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής μεγάλου ευρωπαϊκού πιστωτικού οργανισμού ανακήρυξε ότι «η εμπιστοσύνη στο ευρώ και στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα επανήλθε». Η ώρα δεν είναι, όμως, κατάλληλη για σαμπάνια. Ο τραπεζικός τομέας απέδειξε την αδυναμία του απέναντι στην κρίση χρέους. Καθώς το ευρώ βρισκόταν στο χείλος της διάλυσης, οι πιστωτικοί οργανισμοί χτυπήθηκαν σκληρά. Παρά τα πρόσφατα ενθαρρυντικά σημάδια, όμως, τα χαμηλά επιτόκια σημαίνουν πως η κερδοφορία θα αργήσει ακόμη πολύ να έρθει.


EL PAIS


Νέοι και ανεργία

Με υπερβολική βραδύτητα, η κυβέρνηση και οι οικονομικές αρχές της Ευρώπης μοιάζουν να συνειδητοποιούν τις καταστροφικές συνέπειες της ανεργίας κυρίως μεταξύ των νέων στην Ισπανία, αλλά και στην Ευρώπη. Μία εβδομάδα αφ’ ότου η Αγκελα Μέρκελ επέστησε την προσοχή στον ανησυχητικό αριθμό των νέων ανέργων στην Ισπανία, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, εξέφρασε την ανησυχία του για την ανεργία στην Ισπανία και για τα προβλήματα των νέων να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Ο Ολι Ρεν ζήτησε από την Ισπανία να διευκολύνει τη δημιουργία επιχειρήσεων. Απαντώντας στο αίτημα αυτό, ο υπουργός Οικονομίας, ο Λουίς ντε Γκίντος, έδωσε μια ελάχιστα καθησυχαστική απάντηση. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα τα οποία θεωρεί απαραίτητα για να διορθωθεί η κατάσταση.
Για άλλη μια φορά, αντί να λύσουμε προβλήματα, μένουμε απλώς στα λόγια. Δεν γνωρίζουμε ποια μέτρα θεωρεί απαραίτητα η ισπανική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ανεργία των νέων και να περιορίσει την ανεργία γενικώς. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών ανέρχεται σε 55%, που μεταφράζεται σε 930.000 νέους.


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 30/01/2013 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire