ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 30 janvier 2013

Γιούνκερ: «Να μην υποτιμηθεί το πρόβλημα της Κύπρου»




Ο μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Eurogroup προειδοποιεί για κίνδυνο μετάδοσης.





Προειδοποίηση πως το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος δεν επιτρέπεται να υποτιμηθεί και πως αν δεν επιλυθεί με αποφασιστικότητα, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης, ακόμη και αν πρόκειται για μια μικρή οικονομία, απευθύνει ο μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κλάινε Τσάιτουνγκ».Επισημαίνοντας πως η Κύπρος και η Ευρωζώνη βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση και ο χρόνος πιέζει, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι και στην περίπτωση της Κύπρου -όπως και σε εκείνη της Ελλάδας- η διάσωση δεν θα γίνει με κάθε τίμημα, ωστόσο πρέπει να αναληφθεί δράση.
Ο ίδιος τονίζει πως η σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη, δεν συγκρίνεται με εκείνη που επικρατούσε πριν από ένα χρόνο, καθώς σήμερα η Ευρώπη αισθάνεται πιο δυνατή στα πόδια της και πατά σε στέρεο έδαφος, ενώ πριν από έναν χρόνο όλοι μιλούσαν για αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και μερικοί την επιθυμούσαν ή ακόμη και τη ζητούσαν.

Συμπληρώνει δε, πως πριν από έναν χρόνο υπήρχαν πολλοί παρατηρητές παγκοσμίως, οι οποίοι θεωρούσαν ότι οι ημέρες του ευρώ είναι μετρημένες, η κατάρρευση όμως δεν επήλθε, καθώς ελήφθησαν τα σωστά μέτρα -ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, για τον οποίο λίγοι πίστευαν ότι θα λειτουργήσει, αλλά και η τραπεζική εποπτεία- ενώ υπάρχει συνολικά πολύ μεγαλύτερη συνειδητοποίηση ότι πρέπει να επέλθει σταθερότητα στα δημόσια οικονομικά, με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να βρίσκονται σε φάση εξυγίανσης της οικονομίας τους.
Στη συνέντευξή του, με τίτλο «Η Αυστρία δεν πρέπει να αμφιβάλει για την Ευρώπη», ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επισημαίνει ότι το χάσμα ανάμεσα στην ευρωπαϊκή πολιτική και τους πολίτες συνεχώς διευρύνεται, πολλά από όσα επιτυγχάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν γίνονται αντιληπτά από τους πολίτες, γι' αυτό η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια.
Κατά την άποψή του, το αίτημα για περισσότερη Ευρώπη οφείλεται στο ότι η Ευρώπη διαρκώς μικραίνει και χάνει σε επιρροή και ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα οι Ευρωπαίοι αποτελούσαν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, σήμερα είναι το 11% και το 2050 θα αντιπροσωπεύουν μόλις το 7%. Αλλά και το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια δημιουργικότητα συρρικνώνεται μαζικά, η ίδια χάνει και ως οικονομική δύναμη και γι' αυτό χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, όχι μiα επιστροφή στο εθνικό κράτος, προσθέτει.
Ο ίδιος θεωρεί πως δεν είναι όλα λάθος όσα λέει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιιντ Κάμερον και φυσικά, μπορούν να επιστρέψουν ορισμένες αρμοδιότητες από τις Βρυξέλλες στα εθνικά κράτη, όμως πρέπει να συζητηθεί και το αντίστροφο, δηλαδή η παραχώρηση εθνικών αρμοδιοτήτων στην ΕΕ. Πάντως δεν πιστεύει πως οι Βρετανοί θα υπερψηφίσουν την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ, καθώς οι ίδιοι είναι ρεαλιστές.
Για την Αυστρία, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τονίζει πως δεν είναι αόρατη σε επίπεδο ΕΕ, μάλιστα ο καγκελάριός της (Βέρνερ Φάιμαν) ασκεί σημαντική επιρροή στις εξελίξεις, ωστόσο είναι ανησυχητικό ότι στην χώρα παρατηρείται μία αυξανόμενη απόρριψη κάθε τι ευρωπαϊκού και για αυτό μια φιλοευρωπαϊκή και με αυτοπεποίθηση Αυστρία, είναι προτιμότερη από μια χώρα που συνεχώς αμφισβητεί τον εαυτό της και την Ευρώπη.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire