ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 31 janvier 2013

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων 31/01/2013

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μέτρα για όσους δεν πλήρωσαν το χαράτσι".
Η εφημερίδα γράφει ότι "πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων απειλούνται να χάσουν το σπίτι τους, να τους πάρουν τα ενοίκια ή να δεσμευτούν οι μισθοί ή οι συντάξεις τους, επειδή δεν κατέβαλαν το χαράτσι στα ακίνητα που ο Β. Βενιζέλος επέβαλε να πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ. Τα χαράτσια που έμειναν απλήρωτα μέχρι το τέλος του 2012 ανέρχονται συνολικά στα 330.000.000 ευρώ!".
ΕΘΝΟΣ: Εφιάλτης από 117.000 κατασχέσεις
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η δαμόκλειος σπάθη των κατασχέσεων κρέμεται πάνω από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εφόσον έχουν εκδοθεί εντολές πληρωμής. Η απειλή κλιμακώνεται, καθώς η τρόικα αξιώνει επιστροφή στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Προ-Ιμια θανάτου για τους Τούρκους κομάντος!
Σύμφωνα με την εφημερίδα "σατανικές συμπτώσεις, τυχαία περιστατικά, «απονομή δικαιοσύνης», στημένη υπόθεση; Τι ισχύει με τα όσα συνέβησαν στους εμπλεκόμενους Τούρκους κομάντος στην υπόθεση των Ιμίων; Γιατί η τουρκική πλευρά σιωπά και παρακολουθεί τα γεγονότα μουδιασμένη; Γιατί η ελληνική τα «έθαψε» όλα;".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χιονοστιβάδα παραιτήσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις
Η εφημερίδα γράφει ότι "μορφή χιονοστιβάδας αρχίζουν να παίρνουν οι παραιτήσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις μετά τις μειώσεις που επέφερε στους μισθούς τους το ειδικό μισθολόγιο και φοβούμενοι δραματικές περικοπές στο εφάπαξ ως αποτέλεσμα και νέων δυσμενών αλλαγών στις απολαβές".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Λουκέτο σε 3 ΑΕΙ. Μαχαίρι στους εισακτέους
Σύμφωνα με την εφημερίδα "δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων και λουκέτο σε τρία περιφερειακά πανεπιστήμια, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας, επιφέρει το σχέδιο «Αθηνά». Από τις 17.000 θέσεις που κατανέμονται κάθε χρόνο στα τμήματα Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών σπουδών του πρώτου πεδίου, θα κοπούν περίπου οι 6.000".
ΕΣΤΙΑ: Ετος δημεύσεως των ακινήτων
Η εφημερίδα τονίζει ότι "παρά την χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου οικονομικών που προσπαθεί να μετριάση τις εντυπώσεις, το 2013 θα είναι έτος δημεύσεως της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων. Μέσα στην χρονιά οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να καταβάλουν πέντε φόρους ακίνητης περιουσίας!".
Η ΑΥΓΗ: Απεργίες - απάντηση στην ισοπέδωση των μισθών
Σύμφωνα με την εφημερίδα "διευρύνεται το απεργιακό μέτωπο ενάντια στην επίθεση που δέχεται το εργατικό εισόδημα, παρά την κορύφωση της κατασταλτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Στον αγώνα ρίχνονται σήμερα οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες (πλην όσων έχουν επιστρατευθεί), όλο το φάσμα των εργαζομένων στο ΕΣΥ, οι ναυτεργάτες και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ προς συμπαράσταση. Στους δρόμους παραμένουν και οι αγρότες με τα τρακτέρ. Τρίωρη στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ σε όλη το Δημόσιο μετά τις 12 το μεσημέρι".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα. Οι 5 άξονες του νέου νόμου
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε ριζική αναθεώρηση του πλαισίου για την αυθαίρετη δόμηση προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών, η χορήγηση οριστικών τίτλων για μικρές παραβάσεις και η παροχή διευκολύνσεων προς τους πολίτες, αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις του νέου σχεδίου νόμου, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το Μάρτιο".
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Εισαγγελείς των Αθλίων
Η εφημερίδα υποστηρίζει "ικέτες στην Εισαγγελία Ακροάσεων, ακόμα και για μια κουβέρτα ή ένα πιάτο φαΐ. Σε μια χώρα που το κοινωνικό κράτος ψυχορραγεί, εκατοντάδες συνάνθρωποί μας προστρέχουν καθημερινά στο γραφείο της Εισαγγελίας Ακροάσεων ζητώντας βοήθεια. Νεοάστεγοι, άνεργοι, γονείς με παιδιά με ειδικές ανάγκες που τους έχουν κόψει το ρεύμα, ανασφάλιστοι που δεν τους δέχονται τα νοσοκομεία είναι κάποιες μόνο από τις περιπτώσεις για τις οποίες καλούνται να μεριμνήσουν οι δύο γυναίκες εισαγγελείς και δείχνουν το μέγεθος των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στις ζωές των συμπολιτών μας".
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: Εκτέλεση ιδιοκτησίας με φόρο κατοχής
Σύμφωνα με την εφημερίδα "τρικυμία δυσθεώρητων κυμάτων φαίνεται ότι έχει «χτυπήσει» τους εγκέφαλους του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τον νέο φόρο που θα επιβληθεί στα ακίνητα".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σκηνικό έντασης πριν την απεργία
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε σκηνικό πολιτικής έντασης πραγματοποιείται η σημερινή απεργία στον χώρο της Υγείας, στα λεωφορεία, στη ΔΕΗ και τα λιμάνια, καθώς η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από την κατάληψη του γραφείου του υπουργού Εργασίας από μέλη του ΠΑΜΕ, που πυροδότησε την οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΚΚΕ".
Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: Στεγαστικά δάνεια: Συνταγή για σούπερ κούρεμα έως 50%
Η εφημερίδα γράφει ότι "τη διαγραφή 205.000 ευρώ επί συνολικού ποσού οφειλών προς τράπεζες 255.000 ευρώ και την ένταξη του δανειολήπτη στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου Κατσέλη, αποφάσισε πρόσφατα η δικαιοσύνη. Για το «υπόλοιπο» χρέος των 50.000 ευρώ, το δικαστήριο αποφάσισε να καταβληθεί σε 14 χρόνια, εκ των οποίων τα πρώτα 4 άτοκα και τα επόμενα 10 έντοκα με μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου. Η δόση που προέκυψε διαμορφώθηκε σε 310 ευρώ το μήνα".
Ο ΛΟΓΟΣ: Ενας φόρος στα ακίνητα
Σύμφωνα με την εφημερίδα "ένας και μοναδικός φόρος, με αναλογική επιβάρυνση βάσει της περιουσίας του φορολογουμένου και με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα επιβληθεί στα ακίνητα. Αυτό επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για φοροκαταιγίδα και δρομολόγηση νέων φόρων".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παλλαϊκός συναγερμός ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "είναι βαθιά νυχτωμένοι η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, αν νομίζουν ότι μπορούν με την ωμή βία να τρομοκρατήσουν το εργατικό - ταξικό κίνημα. Η αυταρχική κατρακύλα τους φανερώνει το μεγάλο φόβο και την ταραχή τους. Η αυταρχική κατρακύλα τους φανερώνει το μεγάλο φόβο και την ταραχή τους. Επιχειρούν να επιβάλουν τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα με το ψέμα, τον εκβιασμό και την καταστολή. Το εργατικό - ταξικό κίνημα, ο λαός έχει πολλές φορές αναμετρηθεί μαζί τους και δεν πρόκειται να λυγίσει. Αλυσίδες στο εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν πρόκειται να φορέσουν".
ΤΑ ΝΕΑ: Η επιστροφή της Αλέκας
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "επιχείρηση «ολικής επαναφοράς» - με κινητοποιήσεις και ακτιβιστικές ενέργειες - άρχισε το ΚΚΕ επιχειρώντας να εκμεταλλευθεί τη στροφή του Αλέξη Τσίπρα. Χθες η Αλέκα Παπαρήγα βρέθηκε δίπλα στα τρακτέρ της Θεσσαλίας και αμέσως μετά έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, σε συμπαράσταση συλληφθέντων στελεχών του ΠΑΜΕ".
Το ΠΟΝΤΙΚΙ: «Σε θέλουμε γονατισμένο». Η υποταγή της κοινωνίας, νέο «δόγμα» της κυβέρνησης
Η εφημερίδα γράφει ότι "το νέο «δόγμα» της κυβέρνησης συνίσταται στην επίτευξη ενός και μόνο στόχου: να κρατήσει την κοινωνία γονατιστή χρησιμοποιώντας κάθε μέσο οικονομικής, θεσμικής και αστυνομικής τρομοκράτησης, ώστε να διασφαλίσει όσο περισσότερο μπορεί την εύθραυστη ισορροπία και την επιβίωσή της. Αν τα καταφέρει...".
6ΜΕΡΕΣ: Ανάβουν το φιτίλι του κοινωνικού διχασμού
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "η επιθετικότητα και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης, απέναντι στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, σε μία εμφανή προσπάθεια να αντικαταστήσει το δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο από το νομιμότητα-εξτρεμισμός, στοχοποιώντας μάλιστα την Αριστερά, πολύ γρήγορα θα μετατρέψει τον πολιτικό διχασμό σε κοινωνικό".
City Press: Καλό κλίμα, χωρίς... επενδύσεις
Σύμφωνα με την εφημερίδα "με καλό κλίμα, αλλά χωρίς δεσμεύσεις για άμεσες επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε χθες η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, συνοδεία υπουργικού και επιχειρηματικού κλιμακίου, στο Κατάρ".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Η νέα κυβέρνηση του Γ. Μπουτάρη
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: «Βρόχος» το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "«σήμα κινδύνου» για τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας, που απειλείται από την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους, εξέπεμψαν χθες οι εκπρόσωποι των ενεργοβόρων επιχειρήσεων της χώρας".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Εξοφλήσεις ληξιπρόθεσμων με δύσκολες προϋποθέσεις
Η εφημερίδα τονίζει ότι "εμπόδιο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες που ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ περίπου -μετά τις πληρωμές 1,6 δισ. που έγιναν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου- αποτελεί η μη τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων από τους φορείς Τεχνικής Κυβέρνησης και η συσσώρευση νέων οφειλών".
ΚΕΡΔΟΣ: Ζήτησε 500, του έδωσαν 1,9 δισ. και πήρε 700 εκατ. ευρώ ο ΟΤΕ
Η εφημερίδα γράφει ότι "μία σημαντική επιτυχία, η οποία πέρα από εταιρικό έχει σαφέστατα εθνικό χαρακτήρα, πέτυχε ο ΟΤΕ, που κατάφερε όχι μόνο να γίνει η πρώτη ελληνική εταιρεία, μετά το 2011, η οποία απευθύνεται σε διεθνείς αγορές για να αντλήσει κεφάλαια αλλά και να «σηκώσει» τον πήχη πολύ υψηλότερα από το σημείο που τον είχε θέσει".



Πηγή: www.naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Δημοσιεύτηκε στις 31/01/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire