ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 27 janvier 2013

Κύπρος : Μια δυναμική γυναίκα διεκδικεί την προεδρία

ΜΑΚΑΡΙΑ : Στην Κύπρο έχει επιβληθεί κομματική δικτατορία...

Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

Μ. Α. Στυλιανού: Μοναδική λύση του Κυπριακού είναι το ενιαίο κράτος  - Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσον αφορά το μνημόνιο και τον διορισμό ποινικών ανακριτών για την οικονομική καταστροφή της χώρας εισηγείται η ανεξάρτητη υποψήφια για την Προεδρία
ΜΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ που εκπαιδεύει τη νέα γενιά, τη γαλουχεί με τα δημοκρατικά ιδεώδη και καλλιεργεί την κριτική σκέψη, δεν συμφέρει στο διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο

Την πεποίθηση ότι η υποψηφιότητά της θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στις εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου εκφράζει η υποψήφια για την Προεδρία Μακαρία-Άντρη Στυλιανού.

Η κ. Στυλιανού επισημαίνει, παράλληλα, ότι η απόφασή της να κατέλθει ως ανεξάρτητη υποψήφια στις προεδρικές εκλογές εκφράζει μια ευρύτερη ανησυχία για το σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας που παρατηρείται στη χώρα μας, με την κατίσχυση ενός συστήματος «κομματικής δικτατορίας» που ερείδεται και καλλιεργεί τις πελατειακές σχέσεις και την αναξιοκρατία.
Προτείνει, ταυτόχρονα, τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για πάταξη της διαφθοράς και της ατιμωρησίας, που αποτελούν βασικές δομικές ανεπάρκειες του πολιτικού και πολιτειακού μας συστήματος.

Ποιοι λόγοι σάς οδήγησαν να κατέλθετε ως υποψήφια στις προεδρικές εκλογές;

Κυριότεροι λόγοι που με οδήγησαν να κατέλθω ως υποψήφια στις προεδρικές εκλογές είναι η ατιμωρησία που μαστίζει τη χώρα μας. Επίσης, θεωρώ ότι έχουμε προδοθεί από όλους τους κομματικούς χώρους, διότι όλοι είχαν την ευκαιρία να πραγματώσουν το όραμά μας για μια καλύτερη Κύπρο, είτε ως αυτούσιες κυβερνήσεις είτε ως συγκυβέρνηση. Δυστυχώς, στη χώρα μας υπάρχει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Με την ανοχή μας, μας έχει επιβληθεί κομματική δικτατορία. Τα κόμματα -διά των πελατειακών σχέσεων, την αναξιοκρατία, τη διαπλοκή και την ανακύκλωση των ίδιων προσώπων- λυμαίνονται τον εθνικό πλούτο της χώρας μας. Έπρεπε να αναλάβουμε δράση.

Επίκεντρο της προεκλογικής σας εκστρατείας είναι το τρίπτυχο κάθαρση, διαφάνεια, καταπολέμηση της διαφθοράς. Πώς θα το επιτύχετε;

Πιστεύουμε ότι μια χώρα που ζει στην ανομία και δεν αποκαθίσταται η έννομη τάξη είναι αναξιόπιστη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με ολέθριες συνέπειες σε όλους τους τομείς - οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς.
Η ατιμωρησία έφερε την ασυδοσία και κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτός είναι ο νέος τρόπος ζωής και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Η καταπολέμηση της διαφθοράς επιτυγχάνεται με τη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στον κοινωνικό διάλογο, τον εκσυγχρονισμό της δικαστικής εξουσίας και την αναβάθμιση υπηρεσιών ελέγχου του κράτους.

Οι πολίτες απαιτούν θεσμικές αλλαγές

Εισήλθατε στη σκηνή της δημόσιας ζωής με το Κίνημα των Αγανακτισμένων, μετά την τραγωδία στο Μαρί. Εκείνη η έντονη κινητοποίηση των πολιτών, έξω από τα κομματικά στεγανά, δημιούργησε τις προοπτικές, ή και την ελπίδα, για τη διαμόρφωση στην Κύπρο ενός αντισυστημικού ή εξωσυστημικού πολιτικού χώρου. Δύο χρόνια μετά, ωστόσο, δεν φαίνεται ότι εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες. Εσείς εξακολουθείτε να τοποθετείστε σ’ αυτό το «σημείο τομής»;

Οι προοπτικές και οι ελπίδες για τη διαμόρφωση στην Κύπρο ενός αντισυμβατικού ή εξωσυστημικού πολιτικού χώρου άρχισαν να υλοποιούνται σιγά-σιγά. Μετά το Μαρί έχουν δημιουργηθεί ομάδες πολιτών και κινήσεις που δραστηριοποιούνται ενεργά και εκφράζουν θέσεις και προτάσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν τον τόπο και τους πολίτες. Για πρώτη φορά οι πολίτες αυτού του τόπου αμφισβητούν τους πολιτικούς και τα κόμματα, και απαιτούν θεσμικές αλλαγές. Η υποψηφιότητά μας δίνει αυτή την προοπτική και την επιλογή στους συμπατριώτες μας για υπερκομματικό πρόεδρο, όπως έδειξε και η έρευνα της Δεξαμενής Σκέψης «Θουκυδίδης». Η αλλαγή δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια.
Οι πολιτικοί παραπλανούν
Η ίδια είστε εκπαιδευτικός. Ωστόσο, από την προεκλογική εκστρατεία απουσιάζει σχεδόν παντελώς η συζήτηση για την παιδεία και τα προβλήματά της. Κατά τη γνώμη σας, τι μπορεί να είναι μια πολιτική που αγνοεί την παιδεία και τον πολιτισμό;
Είναι αλήθεια ότι όλοι οι πολιτικοί και τα κόμματα έχουν επικεντρωθεί στην οικονομία και με αυτό τον τρόπο παραπλανούν το εκλογικό σώμα μέσα από τον πανικό που σπέρνουν, χωρίς ουσιαστικά να έχουν πρόταση. Το τραγικότερο, κάποιοι μάς λένε ότι έχουν πρόταση, αλλά πρώτα να τους ψηφίσουμε. Μια παιδεία που εκπαιδεύει τη νέα γενιά, τη γαλουχεί με τα δημοκρατικά ιδεώδη και καλλιεργεί την κριτική σκέψη, δεν συμφέρει στο διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο. Η μεταρρύθμιση στην παιδεία αντιμετωπίζει προβλήματα και στον βωμό της οικονομικής κρίσης τη θυσιάζουν.
Η ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού της χώρας μας, για τον οποίο είμαστε περήφανοι, είναι πρωταρχικής σημασίας. Αναπτυξιακά έργα πολιτισμού, όπως η δημιουργία Εθνικής Πινακοθήκης, Μουσικού Μεγάρου, Σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου καθυστερούν εγκληματικά. Με αυτό τον τρόπο στερούν από την Κύπρο την πολιτιστική ανάπτυξη και το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.
Δεν συμφωνούμε με κανέναν από τους υποψηφίους
Ποιος από τους τρεις κύριους υποψηφίους θεωρείτε ότι είναι πιο κοντά στις θέσεις σας και τι θα πράξετε κατά τον β’ γύρο των εκλογών;

Κατ΄ αρχήν διαφωνούμε με τον ορισμό «κύριοι υποψήφιοι», είναι αυθαίρετος. Υπάρχουν κομματικοί και ανεξάρτητοι. Το παράδοξο είναι ότι δύο από τους κομματικούς υποψηφίους (ΑΚΕΛ/ΕΔΕΚ), στο ψηφοδέλτιο απαίτησαν να γραφτούν ως ανεξάρτητοι, για ευνόητους λόγους.
Εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με κανέναν, διότι είναι όλοι τους ανακυκλωμένοι πολιτικοί και δεν έχουν να μας προσφέρουν κάτι καινούργιο. Είχαν την ευκαιρία από τον κυπριακό λαό να υλοποιήσουν εδώ και καιρό αυτά που μας υπόσχονται ξανά σήμερα. Παραθέτουμε πιο κάτω μερικούς λόγους, γιατί διαφέρουμε από τους άλλους κομματικούς υποψηφίους.
Εμείς ζητούμε κάθαρση, δηλαδή διορισμό ποινικών ανακριτών για την οικονομική καταστροφή της χώρας (χρηματιστήριο, αξιόγραφα, υπερδανεισμός, τράπεζες),
δημόσιο έλεγχο όλων των κρατικών αξιωματούχων, διορισμένων και αυτών που εκλέγονται. Η λύση του κυπριακού προβλήματος για μας είναι ενιαίο κράτος, ενώ προτείνουμε δημοψήφισμα για το τι θα κάνουμε με την Τρόικα. Παράλληλα, εισηγούμαστε δημιουργία κρατικού συμβουλίου ασφαλείας για τη χάραξη στρατηγικής για το Κυπριακό, υποχρεωτικής για όλους τους πολιτικούς χώρους και τον οποιονδήποτε πρόεδρο. Όσον αφορά τον δεύτερο γύρο, ο λαός θα αποφασίσει.

Τα βάλαμε με το διεφθαρμένο σύστημα

Θεωρείτε πως η υποψηφιότητά σας θα διαδραματίσει ρόλο στην τελική διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος;

Ναι, η υποψηφιότητά μας θα διαδραματίσει ρόλο στην τελική διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Είμαστε πολίτες που με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια στηρίζουμε θέσεις και αρχές. Τα έχουμε βάλει με το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο και είμαστε περήφανοι για τον μέχρι τώρα αγώνα μας. Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, αυτό το οποίο κρίνεται είναι η ειλικρίνεια και η αξιοπιστία των πολιτών για τις αλλαγές τις οποίες, πριν από τις εκλογές, απαιτούν. Η αλλαγή θέλει τόλμη και ψήφο.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire