Ενέδρα για κλικ στα ουράνια φαινόμενα
Υποδέχεται το κοινό σε μια μοναδική
διαδρομή φωτισμένη από αστρικές ανταύγειες πάνω στα αρχετυπικά μνημεία
της ελληνικής αρχαιότητας. Αστρικές τροχιές, αστερισμοί, νεφελώματα και ο
Γαλαξίας με το λεπτό, μυστηριακό φως του διασχίζουν το νυχτερινό ουρανό
και πλαισιώνουν την αρχαία μας κληρονομιά.
Από την Ολυμπία, τη Σαμοθράκη, πάνω, ώς τη Δήλο και από το Δίον ώς την Κνωσό. Μιλάμε με τον αστροφωτογράφο Λουκά Χαψή, ο οποίος μας παρασύρει σε μια ονειρική όσο και πρωτότυπη επίσκεψη σε δεκατέσσερις σημαντικές τοποθεσίες όπου το πάλαι ποτέ έλαμψε ο ελληνικός πολιτισμός.
- Το θέμα της έκθεσής σας;
«"Ναοί στο σχήμα του ουρανού...", αρχαίοι χώροι κάτω από τον έναστρο ουρανό της Ελλάδας στο Ιδρυμα Ευγενίδου, λεωφ. Συγγρού 387, Παλ. Φάληρο (είσοδος από Πεντέλης 11), από 5 Νοεμβρίου 2013 στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου».
- Πόσο καιρό σάς πήρε;
«Το project υλοποιήθηκε σε 14 μήνες με αποστολές και πολυήμερες παραμονές στους αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ευγενίδου και του διευθυντή του Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι η δεδομένη συλλογή φωτογραφιών είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα αφού εμφανίζονται για πρώτη φορά 14 αρχαιολογικοί χώροι της χώρας μας φωτογραφημένοι τη νύχτα για τις ανάγκες της παράστασης του Ευγενιδείου Πλανηταρίου με τίτλο "Ο Ουρανός των Αρχαίων"».
- Η άλλη όψη των μνημείων;
«Με τους "Ναούς στο σχήμα του ουρανού..." εκπληρώνεται το όραμά μου να ερμηνεύσω τα αρχαιοελληνικά μνημεία έχοντας ως συνδετικό ιστό τον έναστρο ουρανό και το φωτισμό με την τεχνική light paint, μια ιδιαίτερη τέχνη ανάδειξης της υφής και της επιφάνειας κάθε περιλαμβανόμενου αρχιτεκτονικού στοιχείου. Η έκθεση αυτή ήλθε ως φυσική συνέχεια της έκθεσης "Παρατηρητές του χρόνου" (2011) και από τη μακρινή Νήσο του Πάσχα το θέμα μεταφέρθηκε στην αρχαία Ελλάδα, λίκνο της παγκόσμιας τέχνης και σκέψης, και μάλιστα σε μερικά από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της εποχής εκείνης».
- Στα δεκάχρονα του ψηφιακού Πλανηταρίου;
«Η έκθεση αυτή αποτελεί μέρος των διαφόρων δραστηριοτήτων που διοργανώνει το Ιδρυμα Ευγενίδου για να γιορτάσει τα 10 χρόνια λειτουργίας του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου. Την ημέρα των εγκαινίων στο θόλο του Πλανηταρίου θα προβληθεί μία μικρού μήκους ταινία θόλου με τίτλο "Voices of the Past" σε σκηνοθεσία και μοντάζ του Παναγιώτη Σιμόπουλου, φωτογραφία δική μου και μουσική του Αναστάσιου Κ. Κατσάρη. Την παράσταση και τα εγκαίνια της έκθεσης θα προλογίσουν ο διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού "ΦΩΤΟγράφος" Παναγιώτης Καλδής και ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Σιμόπουλος».
- Αστροφωτογραφία σημαίνει καρτέρι στα αστρικά φαινόμενα της νύχτας;
«Και όχι μόνο. Γιατί με τη φωτογράφηση των διαφόρων ουράνιων φαινομένων αποτυπώνονται φαινόμενα, σχήματα και χρώματα που δεν μπορεί να συλλάβει το ανθρώπινο μάτι. Μ' αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτονται στοιχεία που είναι "αόρατα". Στη δεδομένη περίπτωση ο συνδυασμός του ουρανού, του Γαλαξία, και της ημερήσιας κίνησης των άστρων με τα διάφορα κτίσματα των αρχαιολογικών μας χώρων, δίνει μια τελείως διαφορετική υπόσταση στα δεκάδες ιερά, θέατρα, βουλευτήρια και ναούς από εκείνη που είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε στη διάρκεια της ημέρας».
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δημοσιεύτηκε στις 26/10/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire