ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 25 octobre 2013

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 25/10/2013



Η ποινική ανάκριση που διέταξε ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, σε σχέση με τεκταινόμενα στην Κεντρική Τράπεζα κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η διαμαρτυρία των πρώην υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου έξω από τη Βουλή, η επικύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας για εγκαθίδρυση υποστηρικτικής Βάσης στην Κύπρο για τους επιθεωρητές χημικών στη Συρία, η κάθοδος της Τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα και η υπόθεση μετάγγισης μολυσμένου αίματος σε ασθενή, ο οποίος έχασε τη ζωή του.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Περίεργη επιστολή
Alvarez», αναφέρει ότι στο παρά πέντε, δηλαδή λίγες ώρες πριν από τη σημερινή κρίσιμη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, η Alvarez & Marsal σε χρόνο που εύλογα δημιουργεί ερωτηματικά, με επιστολή της προς την Κεντρική, φέρεται να διευκρινίζει ότι ποτέ δεν ζήτησε αποζημίωση ως «success fee» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Διαβάστε επίσης:
Εξασφάλισε στήριξη από τη Μέρκελ:
Αναγκαία η ενισχυμένη παρουσία των Βρυξελλών, υποστηρίζει η Λευκωσία.
Τους άφησαν χωρίς δουλειά, δέσμευσαν και τα λεφτά τους: Εκδήλωση διαμαρτυρίας πρώην υπαλλήλων της Τρ. Κύπρου.
Φρούριο θα κάνουν το Κοινοβούλιο: Εγκαθίστανται αψίδες, διαγνωστικά μηχανήματα, κάγκελα...
«Κούρεψαν» και τα φάρμακα κατά €20 εκατ.: Λιγότερα χρήματα για τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες.
«Καμπανάκι» Επιτρόπου: Διαβρώθηκε το 40% των ακτών Κύπρου.
Προϋπολογισμός μόνο για σφαίρες στην Εθνοφρουρά: Λιγότερα τα διαθέσιμα κονδύλια για το 2014.
Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Πρότεινε
deal €50 εκατ. στον Ρώσο αντιπρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου.
Κοινωνία: Κτύπησαν 70χρονο περιπτερά για €30.
 
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το πρωτοσέλιδο του
«Φιλελεύθερου»

 
Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κίνηση ματ από Εισαγγελέα» γράφει ότι ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας διέταξε έρευνα για τις καταγγελίες περί διαρροών εμπιστευτικών εγγράφων αλλά και για πλαστογράφηση και προχρονολόγηση των συμφωνιών με την
Alvarez, η οποία τώρα δηλώνει ότι δεν θέλει μπόνους. Αλλού, η εφημερίδα γράφει για αγωγή της Russian Commercial Bank κατά της Ομόνοιας και του πρώην προέδρου της, Μιλτιάδη Νεοφύτου, η οποία αξιώνει ποσό 2,1 εκατ. ευρώ για απλήρωτο δάνειο. Επίσης, αναφέρει ότι σήμερα η κυβέρνηση θα προκηρύξει προσφορές για το οικόπεδο απέναντι από το ξενοδοχείο «Χίλτον» στη Λευκωσία.
 
«Η Σημερινή» με τίτλο «Μπλέκεται το κουβάρι στην Κεντρική Τράπεζα» γράφει ότι η Γενική Εισαγγελία με χθεσινή της απόφαση, παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα στην αντιπαράθεση μεταξύ του Διοικητή της ΚΤ και μελών του Δ.Σ. της Τράπεζας, δίνοντας οδηγίες για ποινική ανάκριση αναφορικά με τα ισχυριζόμενα από τις δύο πλευρές την ώρα που ο οίκος
Alvarez & Marsal δηλώνει ότι δεν έχει πρόθεση να ζητήσει αποζημίωση. Αλλού, η εφημερίδα γράφει για την υπόθεση μετάγγισης αίματος σε ασθενή, ο οποίος απεβίωσε αφού το αίμα ήταν μολυσμένο. Σημειώνει ότι του ακρωτηρίασαν το πόδι προτού του μεταγγίσουν την ηπατίτιδα Β’. Επίσης, γράφει ότι οι αποχωρήσαντες υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου διαμαρτυρήθηκαν χθες έξω από τη Βουλή ζητώντας το Ταμείο Προνοίας τους.
 
Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Διαψεύδει η
A&M» γράφει ότι μύθος αποδεικνύονται οι κατηγορίες των μελών του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας εναντίον του Διοικητή Πανίκου Δημητριάδη σχετικά με το συμβόλαιο το οποίο έιχε συνάψει η ΚΤ με τον οίκο Alvarez & Marsal και την περιβόητη ρήτρα για αμοιβή επιτυχίας «success story». Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διαμήνυσε χθες ότι το κόμμα θα αντιταχθεί με όλες του τις δυνάμεις στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών λέγοντας ότι οι οργανισμοί αυτοί, ειδικά οι κερδοφόροι, έχουν τεράστια σημασία για την εθνική ασφάλεια. Αλλού, η «Χ» γράφει ότι αντιπροσωπεία συνταξιούχων είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας με τον οποίο συζήτησαν διάφορα προβλήματα και ζήτησαν δωρεάν περίθαλψη.
 
Η αγγλόγλωσση «
The Cyprus Daily» γράφει στο κύριο της θέμα ότι βαθαίνει η κρίση στον τραπεζικό τομέα και αναφέρεται στην οδηγία που έδωσε χθες ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας για έναρξη ποινικής ανάκρισης σε σχέση με το συμβόλαιο σύμφωνα με το οποίο η Κεντρική Τράπεζα συμφώνησε να πληρώσει σε συμβουλευτικό οίκο το ποσό των 5 εκατ. ευρώ για τα χρήματα που χρειάστηκε για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι η Βουλή επικύρωσε τη Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) για την εγκαθίδρυση υποστηρικτικής Βάσης στην Κύπρο για τους επιθεωρητές χημικών στη Συρία. Επίσης, γράφει ότι σύμφωνα με τον Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, οι κάμερες στην Κεντρική Τράπεζα δεν είναι παράνομες, αλλά κάλεσε όσους γνωρίζουν για εγκατάσταση μυστικών καμερών να ενημερώσουν το γραφείο του.
 
Η αγγλόγλωσση «
Cyprus Mail» με τίτλο «Ποινική διαδικασία για τη συμφωνία A&M» γράφει ότι οι Αρχές θα ξεκινήσουν ποινική έρευνα για την αμφιλεγόμενη συμφωνία της Κεντρικής Τράπεζας με συμβουλευτικό οίκο για πληρωμή στον οίκο 0,10% επί του ποσού που χρειάστηκε για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, περιλαμβανομένου και του κουρέματος των καταθέσεων. Αλλού, η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφία του προέδρου Αναστασιάδη με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, χθες στις Βρυξέλλες και γράφει ότι η Μέρκελ εξήρε τις προσπάθειες της Κύπρου για τήρηση του προγράμματος διάσωσης. Επίσης, η εφημερίδα γράφει για την υπόθεση παρακολουθήσεων του κινητού τηλεφώνου της Μέρκελ από τις ΗΠΑ.
 
Η εβδομαδιαία «Αντίλογος» με τίτλο «Νέο κόσκινο» γράφει ότι αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη στην Κύπρο η Τρόικα για τη δεύτερη αξιολόγηση της πορείας της κυπριακής οικονομίας μετά την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης και προσθέτει ότι μπαίνουν στο τραπέζι και οι αποκρατικοποιήσεις. Σημειώνει εξάλλου ότι ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι δογματική, δηλαδή απόλυτα υπέρ ή απόλυτα εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων. Αλλού, προβάλλει συνέντευξη με τους τρεις νέους Κύπριους που ίδρυσαν τον διαδικτυακό οδηγό της Κύπρου «
Heart Cyprus». Επίσης, η εφημερίδα έχει αφιέρωμα στον γιατρό Παπανικολάου ο οποίος έσωσε εκατομμύρια γυναίκες με το γνωστό «τεστ Παπ».
 
Η εβδομαδιαία «Γνώμη» με
  τίτλο «Χαλίτικο 400 χιλ. στην οικογένεια Κασουλίδη» γράφει ότι «με μια προκλητική, σκανδαλώδη απόφαση του Υπουργικού υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη και με τη συμμετοχή του ίδιου του ΥΠΕΞ κατάργησε δημόσιο δρόμο και προβλεπόμενο κόλπο λεωφορείων και εκχώρησε τη χαλίτικη γη η αξία της οποίας εκτιμάται πέραν των 400.000 ευρώ στην οικογένεια του κ. Γιαννάκη Κασουλίδη». Αλλού γράφει ότι «παραφουσκώνουν το κόστος στήνοντας σκηνικό ξεπουλήματος και του ΡΙΚ στους ιδιώτες». Επίσης, η εφημερίδα γράφει για θέματα φυσικού αερίου και ότι στην κυβέρνηση ψάχνουν αφορμές και αιτίες για να ακυρώσουν την κατασκευή τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό.
 
Η εβδομαδιαία «Το Κυπριακό Ποντίκι» με τίτλο «Φύλλο και φτερό» γράφει ότι ποινικοί ανακριτές θα μπουν στην Κεντρική Τράπεζα και θα την κάνουν φύλλο και φτερό μετά τον σάλο που ξέσπασε τα τελευταία 24ωρα και που είχε ως αποτέλεσμα την άμεση παρέμβαση της Γενικής Εισαγγελίας. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι τον κατάλογο των προσώπων που προτείνει το Υπουργείο Οικονομικών για να διοριστούν στην επιτροπεία της συνεργατικής κεντρικής τράπεζας απέστειλε η κυβέρνηση στη Βουλή. Επίσης, «Το Κυπριακό Ποντίκι» γράφει σε άλλο του δημοσίευμα ότι τα συμβόλαια που αφορούν τις υπηρεσίες από τους οίκους
Alvarez & Marsal και Pimco και ειδικότερα τον τρόπο κατακύρωσης των προσφορών σε αυτές τις εταιρείες θα εξετάσει την ερχόμενη Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.
 
 

Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις25/10/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire