ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 30 octobre 2013

Κύπρος - Στον εγκέφαλο των οικονομολόγων



Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου

Οι τελευταίοι ρομαντικοί, όσο αφελές κι αν ακούγεται, εκπλαγήκαμε με τον κυνισμό της Alvarez & Marsal. Μα να απαιτεί πάνω από το κουφάρι της κλινικά νεκρής οικονομίας να βγάλει κέρδος;
Ποιοι είναι όμως όλοι αυτοί οι οίκοι, από ποιους στελεχώνονται; Πριν λίγες μέρες, ο Γιάννης Βαρουφάκης, οικονομολόγος (εναλλακτικός θα λέγαμε) είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο, το οποίο αναφερόταν σε ένα τεστ που έγινε ανάμεσα σε φοιτητές διαφόρων σχολών. Στους φοιτητές δόθηκε η εξής ιστορία: Πέθανε η μητέρα της Μαρίας, και στην κηδεία ανάμεσα στον κόσμο που είχε παραστεί, η Μαρία διέκρινε ένα ωραίο νεαρό, τον οποίο δεν γνώριζε.
Όταν τέλειωσε η κηδεία τον έψαξε αλλά είχε εξαφανιστεί. Το βράδυ η Μαρία δολοφόνησε την αδελφή της. Γιατί το έκανε; Από τους 173 μεταπτυχιακούς φοιτητές σε τμήματα Οικονομικών που ερωτήθηκαν, οι 124 απάντησαν στο ερώτημά μας ως εξής: «Προφανώς δολοφόνησε την αδελφή της για να συναντήσει τον όμορφο άνδρα. Θα σκέφτηκε πως, αφού είχε πάει στην κηδεία της μητέρας της, ίσως να εμφανιζόταν ξανά στην κηδεία της αδελφής της». Αντίθετα, από τους 564 μεταπτυχιακούς φοιτητές άλλων τμημάτων (π.χ. Νομικής, Ιατρικής, Πολυτεχνικών Σχολών), μόνο 32 έδωσαν τέτοια απάντηση. Οι υπόλοιποι απλώς δήλωσαν άγνοια. Σύμφωνα με τον Βαρουφάκη η άγνοια δεν καταδεικνύει λιγότερη οξυδέρκεια από τους οικονομολόγους. Απλώς, αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι ο άκρατος ωφελιμισμός που διδάσκεται στους φοιτητές Οικονομικών διαφθείρει την ψυχή τους σε τέτοιο βαθμό, που το μυαλό τους είναι σε θέση να φανταστεί ότι όπως μπορεί κάποιος να σπάσει ένα βάζο για να πετύχει κάτι που ποθεί (π.χ. να βγάλει από μέσα μια χρυσή λίρα), έτσι και η Μαρία μπορεί να σκότωσε την αδελφή της για να ξαναδεί τον όμορφο άνδρα. Συμπερασματικά, καταλήγει ο Βαρουφάκης, η λογική των οικονομολόγων, τόσο όταν τους κλείνει το μυαλό σε πράγματα που είναι προφανή στους υπόλοιπους όσο και όταν τους το «ανοίγει» επικίνδυνα, αποτελεί πηγή λαθών στον τομέα της άσκησης οικονομικής πολιτικής καθώς και ενός άκρατου αμοραλισμού που δηλητηριάζει τις κοινωνίες μας.
Οι ρομαντικοί λοιπόν, όταν σκεφτόμαστε πως είναι δυνατόν πάνω από το κουφάρι της κυπριακής οικονομίας να συντελούνται ακόμα σκάνδαλα και εγκλήματα, καλό είναι να έχουμε υπόψην και την εναλλακτική θεώρηση του ποιοι είναι όλοι αυτοί και πως σκέφτονται.



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 29/10/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire