ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 25 octobre 2013

Συρία - Δύσκολο το έργο της διεθνούς διάσκεψης


 

Ξένια Τούρκη

Η διεθνής διάσκεψη για τη Συρία επρόκειτο να γίνει μέσα στον Αύγουστο. Η διεξαγωγή της μετατέθηκε για το Σεπτέμβριο και τώρα για το Νοέμβριο, αν όλα πάνε καλά. Το ποιοι θα συμμετάσχουν ακόμη παραμένει αίνιγμα. Έχουν δηλώσει συμμετοχή, όλες οι χώρες που έχουν ενδιαφέρον όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ιράν, η Τουρκία, η ίδια η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, όχι όμως και η αντιπολίτευση.
Στη διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας, που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο μέρες στο Λονδίνο οι υπουργοί Εξωτερικών 11 Δυτικών και Αραβικών κρατών παρότρυναν τη συριακή αντιπολίτευση να συμμετάσχει στις προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες. Παράλληλα, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι εκκλήσεις πέφτουν στο κενό. Γιατί δυστυχώς αν και η διάσκεψη επενδύθηκε με ένα σωρό προσδοκιών, οι προβλέψεις είναι πως δεν πρόκειται να φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Η αντιπολίτευση ζητά την απομάκρυνση του σύρου προέδρου και τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ούτε που να ακούσει θέλει τέτοια κουβέντα, καθώς ξέρει πως ο χρόνος είναι με το μέρος του.
Ενώ, μόλις ξέσπασε η κρίση, όλοι, εκτός τους συνήθεις ύποπτους, τη Ρωσία, τη Κίνα και το Ιράν, πίεζαν για την απομάκρυνσή του, τώρα κάνουν δεύτερες σκέψεις. Στις τάξεις των αντικαθεστωτικών έχει διεισδύσει η αλ Κάιντα και ακραία εξτρεμιστικά, ισλαμικά στοιχεία. Κανένας στο Λονδίνο, την Ουάσιγκτον ή το Τελ Αβίβ δεν θέλει καν να σκεφτεί το ενδεχόμενο, να φύγει ο Μπασάρ αλ Άσαντ και να αναλάβει η αλ Κάιντα. Όπως λένε, αναλυτές χαρακτηριστικά, «καλύτερα ο διάβολος που ξέρουμε από αυτόν που δεν ξέρουμε».
Ο αλ Άσαντ το γνωρίζει αυτό πολύ καλά. Και για αυτό στη διεθνή διάσκεψη θα παίξει πολύ σωστά τα χαρτιά του. Και το πιο πιθανόν είναι ότι θα καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία.



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 25/10/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire