ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 27 octobre 2013

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 27/10/2013




Η έλευση της Τρόικας στην Κύπρο και τα θέματα που θα εξετάσει, οι εξελίξεις στην Κεντρική Τράπεζα, οι ευρωπαϊκές πιέσεις για άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας και το Κυπριακό, τα ενεργειακά και το θέμα των κυκλωμάτων αρπαγής παιδιών είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τον κυπριακό Τύπο σήμερα.


«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον κύριο τίτλο «Βέτο προέταξε η Λευκωσία», γράφει ότι τις προθέσεις και τα όρια αντοχής της κυπριακής Κυβέρνησης δοκιμάζουν Κομισιόν και Λονδίνο μέσω της λιθουανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  βολιδοσκοπώντας την προώθηση του παγωμένου τουρκικού κεφαλαίου για την Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας. Κατηγορηματικά απέρριψε η Λευκωσία, στέλνοντας και τα «απαραίτητα μηνύματα». Η κίνηση της λιθουανικής Προεδρίας εκδηλώθηκε, «σε συνεννόηση» πάντα με το Λονδίνο και την Κομισιόν, και είχε ως στόχο να δοκιμάσει τις αντοχές της Λευκωσίας, καθώς το εν λόγω τουρκικό διαπραγματευτικό κεφάλαιο είναι παγωμένο από το 2009, με μονομερή απόφαση που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία, βάζοντας στο ψυγείο έξι, συνολικά, τουρκικά κεφάλαια. Πληροφορίες του «Φ» από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε προς το Βίλνιους ότι «τα δεδομένα δεν έχουν διαφοροποιηθεί», ξεκαθαρίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν μονομερώς προς την Τουρκία, μπλοκάροντας έξι διαπραγματευτικά κεφάλαια, εξακολουθούν να ισχύουν, όσο η υποψήφια χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Διαβάστε επίσης:
Υγεία: Ιατρική Σχολή βήμα πρώτο
Κοινωνία: Στο μικροσκόπιο κυκλώματα υιοθεσίας
Δημοσκόπηση: Μετριοπαθής τάση στο Κυπριακό
Οικονομία: Προς πιστοποίηση 70 επαγγελμάτων

Η «Αλήθεια», υπό τον κύριο τίτλο «Τέσσερα αγκάθια στο δεύτερο τεστ», γράφει ότι χρηματοπιστωτικός τομέας και δημόσια οικονομικά θα περάσουν χωρίς εκπλήξεις τον έλεγχο της τρόικας, αλλά υπάρχει αγωνία για τις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, η ενοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών, οι αποκρατικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών και η αναδιαμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής. Αλλού γράφει ότι η αστυνομία συνεχίζει το Σαββακύριακο τις έρευνες αναφορικά με το σκάνδαλο που ξέσπασε και αφορά τα συμβόλαια του περασμένου Μαρτίου με την Άλβαρεζ & Μάρσαλ. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα προβάλλει τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρήματα των οποίων δείχνουν ότι το κλίμα στην κυπριακή κοινωνία σήμερα είναι το καλύτερο των τελευταίων τριών χρόνων.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Η
Cyta σε τροχιά αποκρατικοποίησης», γράφει ότι το θέμα του ημικρατικού οργανισμού βρίσκεται πρώτο στη λίστα της τρόικας, καθώς και ότι η μνημονιακή σύμβαση θέτει ως όρο την έναρξη των διαδικασιών για ιδιωτικοποίηση της Cyta μέχρι το τέλος του χρόνου. Αλλού προβάλλει συνέντευξη στις εσωτερικές της σελίδες του Προέδρου των Κυπριακών Αερογραμμών Τόνη Αντωνίου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο αερομεταφορέας ετοιμάζεται ή για την αναδιάρθρωση ή για να κλείσει και να ανοίξει μια νέα εταιρεία, καθώς και ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες. Σε άλλο της θέμα προβάλλει συνέντευξη επίσης στις εσωτερικές της σελίδες του Ακριβού Τσολάκη στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δυστύχημα του «Ήλιος» καθώς και στην ασφάλεια πτήσεων, τους Κύπριους πιλότους και τις σχέσεις του με την Κύπρο. 

Η «Χαραυγή», υπό τον κύριο τίτλο «Στοχοποιούνται και οι συντάξεις», γράφει ότι στην αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικού Ασφαλίσεων διακρίνονται υπόγειες προσπάθειες, η σταδιακή υιοθέτηση των οποίων δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε κατάργηση της κρατικής κοινωνικής ασφάλισης. Αναφέρεται ειδικά σε τρίπτυχο ταύτισης της συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι σύνταξης και ποιοι πλήρους σύνταξης που αν υιοθετηθεί θα οδηγήσει σταδιακά σε μείωση του ποσού των δικαιούχων, μείωση του βιοτικού επιπέδου και στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση. Αλλού γράφει ότι σοβαρό ζήτημα προκύπτει με αφορμή τη δημόσια παραδοχή Χρυσαυγιτών Βουλευτών ότι η Χρυσή Αυγή χρηματοδοτεί το ΕΛΑΜ. Σε άλλο της θέμα αναφέρει ότι οι Ευρωβουλευτές ζητούν αναμόρφωση της τρόικας και αξιώνουν λογοδοσία και διαφάνεια από το
Eurogroup.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή της Κυριακής», με κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο «Η συμφωνία που δεν έγινε ποτέ» αναφέρεται στο παρασκήνιο της προσπάθειας που έγινε για βελούδινο διαζύγιο Προεδρικού – Διοικητή Κεντρικής και γράφει ότι τρεις απεσταλμένοι που λειτουργούσαν χωρίς μεταξύ τους συνεννόηση αρχικά πρότειναν στον Πανίκο Δημητριάδη φόρμουλα για την αποχώρησή του. Σε άλλο της θέμα η «Κ» κάτω από φωτογραφία από καταυλισμό τσιγγάνων γράφει ότι χιλιάδες οικογένειες Ρομά πέφτουν θύματα κυκλωμάτων όπου πρωτοστατούν άνθρωποι της φυλής τους. Αλλού αναφέρεται σε έξι πληγές στο προφίλ του Προέδρου και γράφει ότι γίνεται εντονότερη η συζήτηση κατά πόσο μια ουσιαστική διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού αποτελεί την έσχατη λύση που θα διορθώσει τις στρεβλώσεις και θα επιφέρει συντομότερα την πραγματική εκκίνηση της οικονομίας.

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη», με κύριο τίτλο «Ευρωπαϊκό Εμιράτο», προβάλλει συνέντευξη του Υπουργού Ενέργειας στις εσωτερικές της σελίδες, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει το οικόπεδο 12 έχει αποθέματα για τα επόμενα 250 χρόνια καθώς και ότι τεράστια θα είναι τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της ΕΕ. Αλλού παρουσιάζει μελέτη του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων σύμφωνα με την οποία, η μόνιμη απειλή για τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια στο σύστημα παραγωγής και εξαγωγής φυσικού αερίου μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ δημιουργούν την ανάγκη για στρατηγική συνεργασία στο θέμα φύλαξης των εγκαταστάσεων. Σε άλλο της θέμα προβάλλει αφιέρωμα στις εσωτερικές της σελίδες για το έπος του 1940 όταν «οι ήρωες πολεμούσαν σαν Έλληνες».

Η αγγλόγλωσση "
Sunday Mail", υπό τον κύριο τίτλο «Σκοντάφτουν στο πρώτο εμπόδιο οι συνομιλίες», γράφει ότι η αρχική αισιοδοξία απομακρύνεται στο Κυπριακό καθώς οι δύο πλευρές τσακώνονται για το κοινό ανακοινωθέν που θα αφορά τη βάση των συνομιλιών. Αλλού προβάλλει ανάλυση στις εσωτερικές της σελίδες, η οποία μιλά για τα 11 βήματα που οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στην κρίση. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι Αγγλία και Ουαλία προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη καταιγίδα εδώ και πέντε χρόνια απόψε και αύριο κα ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι αναμένονται άνεμοι που θα πνέουν άνω από 80 μίλια την ώρα.

 

Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 27/10/2013 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire