ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 26 octobre 2013

Ευρώπη - Στα δίχτυα της NSA



 

Ξένια Τούρκη

Όταν ο Έντουαρντ Σνόουντεν άρχισε να μιλά με τον δημοσιογράφο Γκλεν Γκρίνγουολντ, του εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των μυστικών υπηρεσιών, θα έπεφταν στο βρόντο. Πίστευε ότι οι άνθρωποι έχουν τόσο πολύ συνηθίσει να αποκαλύπτουν οι ίδιοι τα προσωπικά τους δεδομένα, που ίσως να αδιαφορούσαν όταν μάθαιναν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες (NSA) έχουν βάλει «κοριούς» σε τηλεφώνα και ίντερνετ και παρακολουθούν σχεδόν τα πάντα.

Τελικά, ο Έντουαρντ Σνόουντεν είχε λάθος. Έχουν περάσει πέντε μήνες από τότε που έδωσε τα πρώτα στοιχεία στον Γκριίνγουολντ και οι παρακολουθήσεις είναι το πρώτο θέμα συζήτησης στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η NSA άπλωσε τα πλοκάμια της σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το σοκ όμως προήλθε από το γεγονός ότι φαίνεται ότι παρακολουθούσε εκτός από ύποπτες συνομιλίες και το κινητό της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Οι Γερμανοί γνώριζαν εδώ και καιρό για τις παρακολουθήσεις και έκαναν τα στραβά μάτια. Το ότι όμως οι Αμερικανοί κατασκόπευαν την καγκελάριό της, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αν οι αμερικανοί δικαιολογούσαν μέχρι τώρα τις παρακολουθήσεις με πρόσχημα την ασφάλεια και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με το κινητό της Άνγκελα Μέρκελ;
Στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στη Ρώμη, στη Μαδρίτη πολλοί είναι εξοργισμένοι. Αισθάνονται ότι εξαπατήθηκαν από την Ουάσιγκτον, η οποία έδωσε διαβεβαιώσεις πως οι παρακολουθήσεις είναι πάντα στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Αισθάνονται προδομένοι από τη στάση ενός συμμάχου, που τον εμπιστεύτηκαν για να ανακαλύψουν πως τους παρακολουθούσε με το χειρότερο τρόπο.
Η ανεξέλεγκτη δράση της
NSA μπορεί να βλάψει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους πιο κοντινούς της συμμάχους στην Ευρώπη. Σε μια εποχή, που οι ΗΠΑ χρειάζονται όσο τίποτα άλλο τους ευρωπαίους φίλους τους, οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις δυναμιτίζουν το καλό κλίμα και προκαλούν προβλήματα. Η μια μετά την άλλη οι χώρες ζητούν εξηγήσεις από τις ΗΠΑ και τονίζουν πως θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
Το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Το πιο σημαντικό είναι τι σημαίνει τελικά να είσαι σύμμαχος των ΗΠΑ. Πως μπορείς να είσαι σύμμαχος, να βοηθάς, να υποστηρίζεις κάποιον που σε εμπιστεύεται τόσο ώστε να βάζει κοριούς και να σε παρακολουθεί;




Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 26/10/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire