ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 27 octobre 2013

Κύπρος - Απαραίτητο ξεκαθάρισμα



Άριστος Μιχαηλίδης

Δεν είναι η πρώτη φορά, που ακόμα και διαδικαστικά ζητήματα αποκαλύπτουν το χάσμα των δυο πλευρών σε όσα αφορούν την επιδιωκόμενη διευθέτηση του Κυπριακού ή το όραμα, καλύτερα, για τη νέα Κύπρο. Η έννοια της επανένωσης, της ομοσπονδίας, του συνεταιρισμού, έχουν άλλη σημασία για τους Ελληνοκύπριους, άλλη για τους Τουρκοκύπριους. Τώρα, που τέθηκε επιτακτικά το ξεκαθάρισμα πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, η δυστοκία είναι άνευ προηγουμένου.
Εδώ και βδομάδες συζητούν οι διαπραγματευτές, Μαυρογιάννης και Ερτούγ, για να συμφωνήσουν στην κοινή ανακοίνωση, που θα περιγράφει σε αδρές γραμμές τι είναι αυτό που θα επιδιώξουν οι διαπραγματεύσεις. Την ουσία την αποκαλύπτουν με συνεχείς δηλώσεις τους οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί. «Μια κυβέρνηση συνεταιρισμού θα είχε μία διεθνή προσωπικότητα και μία έδρα στον ΟΗΕ», έλεγε προχτές ο Ντερβίς Έρογλου. Ωστόσο, η μία διεθνής προσωπικότητα δεν είναι αρκετό στοιχείο για τη σύνθεση και τη σταθερότητα μιας ομοσπονδίας, ούτε βεβαίως εξασφαλίζει την ενότητα της χώρας και του λαού. Η επιμονή της πλευράς μας, εκτός από τη μία διεθνή προσωπικότητα, στη μία και μόνη κυριαρχία και μία ιθαγένεια, δεν είναι τυπικά στοιχεία. Τα παρακάμψαμε όμως πολλές φορές στο παρελθόν, χάριν του καλού κλίματος και για να μην ναυαγήσει η όποια προσπάθεια, με αποτέλεσμα σήμερα η τουρκική πλευρά να απαιτεί τη διαγραφή τους ως διαπραγματευτικό κεκτημένο. Στο τελευταίο κοινό ανακοινωθέν Χριστόφια - Ταλάτ, στις 23 Μαΐου 2008, που αποτελούσε τη βάση για τις συνομιλίες τους, εξαφανίστηκαν εντελώς. Αναφερόταν μόνο στον συνεταιρισμό, που «θα έχει μια Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση με μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, καθώς και μια Τουρκοκυπριακή Συνιστώσα Πολιτεία και μια Ελληνοκυπριακή Συνιστώσα Πολιτεία, οι οποίες θα έχουν ισότιμο καθεστώς». Είναι η ορολογία που καταδίκασε για μια ακόμα φορά την όποια προοπτική. Γιατί, η τουρκική πλευρά τη χρησιμοποίησε, τόσο στις συνομιλίες που ακολούθησαν, όσο και στις επαφές που είχε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να υποδείξει ότι οι Ελληνοκύπριοι αποδέχονται ότι υπάρχουν στο νησί δύο ισότιμα κρατίδια, που θα συμφωνήσουν ένα συνομοσπονδιακό συνεταιρισμό. Ξεχωριστή κυριαρχία, ξεχωριστή ιθαγένεια, αλλά μία διεθνή προσωπικότητα για να εξασφαλίζεται η αυτόματη ένταξη στην ΕΕ, στον ΟΗΕ αλλά και όλες οι προσβάσεις, οι πρεσβείες και οι διεθνείς συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αν λοιπόν είναι πραγματική επανένωση που θα επιδιώξουμε και όχι συγκαλυμμένη διχοτόμηση και αυτόματη εξάρθρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετατροπή της σε συνιστώσα πολιτεία, με τον κίνδυνο όποτε κρίνει η Άγκυρα να εγκαταλειφθεί ο συνεταιρισμός και να παραμείνουν στο νησί δυο κρατίδια, οφείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιμένει μέχρι τέλους στο ξεκαθάρισμα προθέσεων. Η συμφωνία πριν την έναρξη των συνομιλιών για τη βάση των διαπραγματεύσεων είναι απολύτως απαραίτητη. Όσοι άρχισαν ήδη να «μουρμουρούν» ότι δεν χρειάζονται άλλες διευκρινίσεις και είναι αρκετό το ότι συμφωνούμε στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, είναι αυτοί που παριστάνουν τους διαλλακτικούς και δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν μας οδηγούν σε λύση αλλά σε διάλυση. 



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 26/10/2013


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire