ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 4 juillet 2014

Κύπρος - Καταδυτικός παράδεισος η χώρα μας για χιλιάδες τουρίστες




Κατά χιλιάδες καταφθάνουν στην Κύπρο τουρίστες που θέλουν να χαρούν τον βυθό των θαλασσών μας, ενώ πολλοί παίρνουν τα πρώτα τους μαθήματα κατάδυσης στη χώρα μας.

Μέχρι και 50.000 υπολογίζει ο ΚΟΤ τους τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κύπρο, ειδικά για καταδύσεις. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο λειτουργός του Οργανισμού Χριστόδουλος Παπαχριστοδούλου, η καθαρότητα, διαύγεια και θερμοκρασία των νερών μας είναι παράγοντες που προσελκύουν δύτες απ' όλον τον κόσμο.
Ο κύριος όγκος προέρχεται κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις σκανδιναβικές χώρες και τη Γερμανία. Πολλοί, μάλιστα, εκμεταλλεύονται την παρουσία τους στην Κύπρο και πραγματοποιούν για πρώτη φορά καταδύσεις στις κυπριακές θάλασσες κάνοντας σχετικά μαθήματα κι εμπλουτίζοντας έτσι την τουριστική τους εμπειρία.
Υπάρχουν δύτες που ενδιαφέρονται για ναυάγια, άλλοι για να δουν τη θαλάσσια ζωή (κοράλλια, ψάρια, άλλους θαλάσσιους οργανισμούς), κι άλλοι για υποθαλάσσιες σπηλιές.
Όλοι πάντως αρέσκονται στο να βλέπουν θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα, λέγει ο κ. Παπαχριστοδούλου, ο οποίος προσθέτει ότι μέσω των ενεργειών του ο Οργανισμός στοχεύει, επίσης, τις αγορές του Ισραήλ και των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Η Κύπρος είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά στον τομέα του καταδυτικού τουρισμού, λέει, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι η χώρα μας μπορεί να καταστεί ένας σημαντικός προορισμός στη Μεσόγειο.

«Η καθαρότητα, η διαύγεια και η θερμοκρασία των νερών μας, η ποιότητα των παρεχομένων καταδυτικών υπηρεσιών από τα Καταδυτικά Κέντρα και των υπηρεσιών διαμονής και εστίασης, οι συνθήκες ασφάλειας και περίθαλψης σε περίπτωση ατυχήματος, με τους θαλάμους αποσυμπίεσης που λειτουργούν σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, σε συνδυασμό με το Ναυάγιο "Zηνοβία", τους υπό ανάπτυξη από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών τεχνητούς υφάλους, καθώς επίσης τα φυσικά καταδυτικά σημεία που υπάρχουν στην ελεύθερη Κύπρο, μπορούν να καταστήσουν την Κύπρο ένα σημαντικό καταδυτικό προορισμό στη Μεσόγειο, συγκρινόμενο με άλλους επίσης σημαντικούς καταδυτικούς προορισμούς όπως η Μάλτα και η Ελλάδα», προσθέτει.

Ο ΚΟΤ έχει εκδώσει σε διάφορες γλώσσες ενημερωτικά και διαφημιστικά έντυπα, ενώ, λέει ο κ. Παπαχριστοδούλου, είμαστε σε στενή συνεργασία με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, και προχωρούμε από κοινού σε δράσεις για αναβάθμιση και εμπλουτισμό του καταδυτικού προϊόντος.

Σε ερώτηση, αν η Κύπρος έχει προοπτικές σε αυτήν τη μορφή τουρισμού, απαντά θετικά, σημειώνοντας ότι η χώρα μας παρουσιάζει μία ιδιαίτερη δυναμική ανάπτυξης στον καταδυτικό τουρισμό, έχοντας σημαντικά πλεονεκτήματα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου Νίκος Νικολάου είπε στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από ξένους επισκέπτες αλλά και από ντόπιους για καταδύσεις στην Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν 50 καταδυτικά κέντρα σε όλη την Κύπρο. Όπως αναφέρει ο κ. Νικολάου, οι ξένοι επισκέπτες που ενδιαφέρονται για καταδύσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες - αυτοί που έρχονται αποκλειστικά για καταδύσεις και αυτοί που έρχονται για να δοκιμάσουν καταδύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, «αυτοί που έρχονται αποκλειστικά για καταδύσεις είναι αυτοί που προσφέρουν και τα μεγαλύτερα έσοδα και στο κράτος και στα καταδυτικά κέντρα, αγοράζουν μεγάλα πακέτα καταδύσεων, είναι άτομα που γνωρίζουν ότι οι καταδύσεις είναι ένα σπορ που είναι ακριβό, οπότε ξέρουν ότι θα ξοδεύσουν χρήματα για να το απολαύσουν».

Οι καταδύσεις, σημειώνει ο κ. Νικολάου, είναι αλληλένδετες με την οικονομία και την οικονομική κρίση. Είναι σπορ που θεωρείται πολυτελείας, είναι σπορ που πρέπει να θυσιάσεις χρόνο αλλά και χρήμα για να το κάνεις. Πιστεύω, προσθέτει, ότι υπάρχει μείωση καταδύσεων στην Ευρώπη, αν όχι και παγκόσμια, λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Οι καταδύσεις προσφέρουν ηρεμία, μακριά από το άγχος της καθημερινότητας. Ο κόσμος δεν είναι ψυχολογικά σε κατάσταση για να καταδυθεί στο νερό και να ξεχάσει τις έγνοιες του. Υπάρχει μείωση στις καταδύσεις, αλλά ευελπιστώ ότι με την ανάκαμψη της οικονομίας οι καταδύσεις θα επανέλθουν στο επίπεδο που ήταν προηγουμένως. Ο δύτης γενικά είναι παθιασμένος με τις καταδύσεις, γίνεται ένα με τη θάλασσα, δεν μπορεί να μην το κάνει». Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον των ξένων που έρχονται για καταδύσεις στην Κύπρο;

«Ο βυθός από μόνος του είναι διαφορετικός, είναι απερίγραπτη η ομορφιά του. Αυτοί που ασχολούνται με καταδύσεις μπορεί να καταδυθούν στο ίδιο μέρος 50 φορές και το αίσθημα που έχουν δεν μπορούν να το βρουν πουθενά αλλού».
Ως Κύπρος, σημειώνει ο κ. Νικολάου, πρέπει να φροντίσουμε να επικεντρωθούμε στον καταδυτικό τουρισμό, είναι ο τουρισμός που αφήνει τα περισσότερα λεφτά στο κράτος και στις επιχειρήσεις.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε πείσει ως Σύνδεσμος την Κυβέρνηση ότι αξίζει τον κόπο να επενδύσει σε αυτό που ονομάζουμε καταδυτικό τουρισμό. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε μετά τη βύθιση των σκαφών και είναι εμφανές ότι έχει αρχίσει να δουλεύει το σύστημα, να επιφέρει τα έσοδα που υπολογίζαμε. Η έκκλησή μας προς τους αρμόδιους φορείς είναι να επενδύσουν στη βύθιση περισσοτέρων αλλά και μεγαλυτέρων σκαφών, διότι αυτό θα μας καταστήσει παράδεισο για τους δύτες και θα μας βάλει στον χάρτη ως καταδυτικό προορισμό», καταλήγει.

Θα ποντίσουν και το πολεμικό «Κερύνεια»
Στην προσπάθειά του γι' αναβάθμιση του καταδυτικού τουρισμού, ο ΚΟΤ έχει επιχορηγήσει την αγορά σκαφών για πόντισή τους, στο πλαίσιο της κατασκευής τεχνητών υφάλων από το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών.

Ο Λειτουργός Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών Α΄ Γιώργος Παγιάτας εξηγεί ότι οι τεχνητοί ύφαλοι είναι κατασκευές σκόπιμα τοποθετημένες στον θαλάσσιο πυθμένα, οι οποίες στοχεύουν στη μίμηση των ιδιοτήτων που παρέχει ένας φυσικός ύφαλος: δηλαδή λειτουργούν ως καταφύγιο, χώρος διατροφής, αναπαραγωγής, ανάπτυξης και αύξησης σε μέγεθος και αριθμό του πληθυσμού των έμβιων θαλάσσιων οργανισμών.

Μέχρι στιγμής έχουν ποντιστεί τέσσερα σκάφη. Το σκάφος «Nemesis III» ποντίστηκε στην περιοχή Πρωταρά σε βάθος 23 μέτρων, τα σκάφη «Costandis» και «Lady Thetis» ποντίστηκαν στην περιοχή Δασούδι-Λεμεσού σε βάθος 25 μέτρων και 21-23 μέτρα αντίστοιχα, και το «Laboe» στη θαλάσσια περιοχή Πάφου στο ίδιο περίπου βάθος, ενώ αρχές του επόμενου χρόνου θα ποντιστεί και το πολεμικό «Κερύνεια».

Το όλο έργο, σύμφωνα με τον κ. Παγιάτα, κόστισε περίπου 300.000 ευρώ. Συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας 2007-2013: «Βιώσιμη Ανάπτυξη Αλιευτικού Τομέα» και από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το κόστος αγοράς των σκαφών ανήλθε στις 60.000 ευρώ. Ο καθαρισμός και η προετοιμασία των σκαφών έγιναν σύμφωνα με τις σχετικές κατευθυντήριες αρχές Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον.

Το «Ζηνοβία» στα πέντε καλύτερα ναυάγια στον κόσμο
Παρόλο που καταδύσεις γίνονται σε όλη την Κύπρο, μεγάλο ενδιαφέρον για τους ξένους δύτες προκαλεί το ναυάγιο «Zηνοβία» στην περιοχή της Λάρνακας, το οποίο θεωρείται ένα από τα πέντε καλύτερα ναυάγια στον κόσμο. Η πρώτη ιδιαιτερότητά του είναι ότι πρόκειται για ναυάγιο. Ως είχε βυθίστηκε, μαζί με τα φορτία του, τα εμπορευματοκιβώτια, τα φορτηγά. Συνήθως μεγάλα σκάφη βυθίζονται βαθιά στις θάλασσες, άρα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση ένας δύτης. Το «Zηνοβία» είχε αγκυροβολήσει ανοικτά της Λάρνακας και λόγω κάποιων ηλεκτρονικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε βυθίστηκε ως είχε. Άλλη ιδιαιτερότητά του είναι η προσβασιμότητά του, που είναι πολύ κοντά στην ακτή και σε βάθος που είναι προσβάσιμο στον μεγαλύτερο αριθμό δυτών.



Πηγή: Η Σημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 02/07/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire