Ο Ινδός Κάιλας Σατιάρτι, ο οποίος τιμήθηκε με το φετινό Νομπέλ Ειρήνης, καλεί την Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, που κέρδισε επίσης το φετινό βραβείο, να εργασθεί μαζί του για την ειρήνη ανάμεσα στις χώρες τους, οι οποίες έχουν αντιπαρατεθεί μεταξύ τους σε τρεις πολέμους
"Την προσκαλώ να ενώσουμε τα χέρια στο νέο αγώνα για την ειρήνη στην υποήπειρό μας", δήλωσε προς το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV αυτός ο υποστηρικτής των δικαιωμάτων των παιδιών.
Ο Σατιάρτι επαίνεσε την επιλογή της νορβηγικής Επιτροπής του Νομπέλ να βραβεύσει έναν ινδουιστή και μια μουσουλμάνα, έναν Ινδό και μια Πακιστανή οι οποίοι συμμετέχουν σ' έναν κοινό αγώνα για την εκπαίδευση και εναντίον του εξτρεμισμού.
"Οι δυο μας πρέπει να δουλέψουμε μαζί, χέρι με χέρι", λέει. "Θα την προσκαλέσω οπωσδήποτε. Την γνωρίζω προσωπικά, έτσι θα της τηλεφωνήσω και θα της πω, 'Έλα, ας ενώσουμε τα χέρια'".
Νωρίτερα, από την Σουηδική ακαδημία είχε ανακοινωθεί ότι οι δύο τους θα μοιραστούν το φετινό Νομπέλ Ειρήνης, για τον αγώνα τους εναντίον της παιδικής καταπίεσης των παιδιών και το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.
"Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο και να μην γίνονται αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης", δήλωσε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής του Νομπέλ, Θόρμπγερν Γιάγκλαντ.
Επιδεικνύοντας μεγάλο θάρρος και διατηρώντας την παράδοση του Γκάντι, ο Καϊλάς Σατιάρτι ηγήθηκε ειρηνικών διαδηλώσεων κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών για οικονομικό όφελος. Ο Ινδός ακτιβιστής έχει επίσης συμβάλει στην ανάπτυξη σημαντικών διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα του παιδιού. "Είναι μια τιμή προς όλα αυτά τα παιδιά που εξακολουθούν να υποφέρουν σε συνθήκες δουλείας, καταναγκαστικής εργασίας και τράφικινγκ", δήλωσε ο Σατιάρτι προς το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN-IBN μετά την ανακοίνωση του βραβείου.
Η Μαλάλα Γιουσαφζάι είναι μαθήτρια από το Πακιστάν. Το 2012 σώθηκε από την δολοφονική επίθεση των Ταλιμπάν, επειδή υποστήριζε το δικαίωμα στην εκπαίδευση των κοριτσιών, κάτι για το οποίο αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Στα 17 της χρόνια κατάφερε να είναι η νεώτερη νικήτρια στα 114 χρόνια της ιστορίας του Νομπέλ. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ εξέφρασε, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωσή του βραβείου, την ικανοποίησή του για τη βράβευση της Μαλάλα, χαρακτηρίζοντάς την "το καμάρι του Πακιστάν".
Η 17χρονη παρακολουθούσε το μάθημα της χημείας όταν μια καθηγήτριά της την ενημέρωσε, το μεσημέρι, ότι είχε κερδίσει το βραβείο.
"Ήμουν σίγουρη ότι δεν το είχα κερδίσει όμως ξαφνικά μια από τις καθηγήτριές μου μπήκε στην τάξη, με φώναξε και είπε ότι είχε κάτι σημαντικό να μου πει", αφηγήθηκε στους δημοσιογράφους η Μαλάλα που σήμερα ζει στο Μπέρμιγχαμ με τους γονείς της.
"Αιφνιδιάστηκα όταν μου έδωσε συγχαρητήρια και είπε ότι κέρδισα το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με έναν θαυμάσιο άνθρωπο που επίσης εργάζεται για τα δικαιώματα των παιδιών", πρόσθεσε.
Η νεαρή Πακιστανή τόνισε ότι η βράβευσή της ενισχύει την επιθυμία της να αγωνιστεί για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. "Μερικές φορές είναι δύσκολο να εκφράσει κανείς τα συναισθήματά του. Εγώ αισθάνθηκα πραγματικά ότι με τίμησαν, αισθάνθηκα πιο ισχυρή και πιο θαρραλέα επειδή αυτό το βραβείο δεν είναι απλώς ένα κομμάτι μέταλλο ή ένα μετάλλιο που το φοράς, ούτε ένα τρόπαιο που το φυλάς στο δωμάτιό σου. Έλαβα αυτό το βραβείο, όμως εδώ δεν είναι το τέλος. Δεν είναι αυτό το τέλος της εκστρατείας που ξεκίνησα. Νομίζω ότι είναι η αρχή. Θέλω να δω όλα τα παιδιά να φοιτούν στο σχολείο", υπογράμμισε.
Η Μαλάλα, που δεν μπορεί να επιστρέψει στο Πακιστάν μετά την επίθεση που δέχτηκε από τους Ταλιμπάν, έχει ιδρύσει ένα Ταμείο που φέρει το όνομά της και στηρίζει τις τοπικές οργανώσεις που μάχονται για το δικαίωμα στην εκπαίδευση.
Όπως είπε, μίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον 60χρονο Σατιάρτι, τον πρώτο Ινδό που τιμάται με Νόμπελ Ειρήνης και οι δυο τους συμφώνησαν να συνεργαστούν και να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι όλα τα παιδιά θα λαμβάνουν ποιοτική εκπαίδευση.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρηνική παγκόσμια ανάπτυξη είναι να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των παιδιών και των νέων. Σε περιοχές που μαστίζονται από συγκρούσεις η βία μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε σήμερα «το πάθος και την αποφασιστικότητα» της Πακιστανής Μαλάλα Γιουσαφζάι, που γλύτωσε από τις σφαίρες των Ταλιμπάν και η οποία μοιράζεται το Νόμπελ Ειρήνης με τον Ινδό ακτιβιστή Καϊλάς Σατιάρτι.
«Σε ηλικίας μόλις 17 ετών η Μαλάλα Γιουσαφζάι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο» υπογραμμίζει ο πρόεδρος, που έχει τιμηθεί και ο ίδιος με Νόμπελ Ειρήνης, σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε, διευκρινίζοντας ότι είχε υποδεχθεί την 17χρονη σήμερα Πακιστανή στο Λευκό Οίκο τον Οκτώβριο του 2013.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία του γεγονότος ότι ένας ινδουιστής και μια μουσουλμάνα, ένας Ινδός και μια Πακιστανή, ενώνονται σ' ένα κοινό αγώνα για την εκπαίδευση και κατά του εξτρεμισμού. Έχει υπολογιστεί ότι υπάρχουν 168 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά σε όλο τον κόσμο σήμερα. Το 2000 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κατά 78 εκατομμύρια υψηλότερο. Ο κόσμος έχει έρθει πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της εξάλειψης της παιδικής εργασίας, σύμφωνα με την σχετική ανκοίνωση.
Η απονομή του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,1 εκατ. δολαρίων, θα γίνει στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νομπέλ, ο οποίος θέσπισε το βραβείο το 1895 με τη διαθήκη του.
Ο αγώνας για τα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων συμβάλλει στην υλοποίηση της «αδελφοσύνης μεταξύ των εθνών», όπως αναφέρει ο Άλφρεντ Νομπέλ στη διαθήκη του ως ένα από τα κριτήρια για το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης.
Πηγή: www.kathimerini.gr
Δημοσιεύτηκε στις 10/10/2014
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire