Η ηχώ της φράσης «Εγώ δεν πρόκειται να ρίξω την κυβέρνηση» ακούγεται στους άδειους διαδρόμους του κοινοβουλίου από τα μέσα της εβδομάδας που πέρασε, όταν έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης. Γαλάζιοι βουλευτές, οι οποίοι μέχρι πρότινος, εξέφραζαν δυσφορία για διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες, κυρίως του οικονομικού επιτελείου, έσπευδαν κατ’ αυτόν τον τρόπο να ξεκαθαρίσουν ότι η γκρίνια δεν υπάρχει περίπτωση να μετεξελιχθεί σε... αντάρτικο.
Οχι πως δεν υπήρχε ανησυχία, εξαιτίας κυρίως του κλίματος που διαμορφώθηκε από τις συνεχείς φραστικές διαφοροποιήσεις του πρόσφατου «ηρωικού» παρελθόντος: Γι’ αυτό άλλωστε και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., Αθ. Μπούρας, το τελευταίο διάστημα, είχε θέσει εαυτόν σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», ουκ ολίγες φορές για να προλάβει πιθανό «στραβοπάτημα».
Παρ’ όλα αυτά, στην τελική ευθεία, για την αναβάπτιση της εμπιστοσύνης της σημερινής Βουλής προς την κυβέρνηση, η γαλάζια Κ.Ο. φαίνεται να διαθέτει εσωτερική συνοχή, αν και στο παρασκήνιο δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν χωρίς να παραιτούνται των διαφωνιών τους με κεντρικές κυβερνητικές - κομματικές επιλογές. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...
«Μην ακούς τι ενδεχομένως λένε δεξιά και αριστερά: κανείς δεν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση» λέει στην «Κ» παλαιός κοινοβουλευτικός της Ν.Δ. και συνεχίζει: «Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που στενοχωρήθηκαν που βγήκαν από την κυβέρνηση στον ανασχηματισμό. Κάποιοι άλλοι που στενοχωρήθηκαν επειδή δεν υπουργοποιήθηκαν. Αλλά ώς εκεί. Αλλωστε, υπάρχει ενδεχόμενο να ακολουθήσει κι... άλλος. Οι περισσότεροι που συχνά προκαλούν θόρυβο, συνυπογράφοντας ενίοτε μαζικές ερωτήσεις, το κάνουν για να στέλνουν μήνυμα στις περιφέρειές τους, ότι φροντίζουν για τα τοπικά και περιφερειακά αιτήματα. Ασε δε που υπάρχουν και εκείνοι που βλέπουν συναδέλφους τους από την ίδια εκλογική περιφέρεια να το κάνουν, οπότε "αναγκάζονται" να βάλουν κι εκείνοι την υπογραφή τους. Αλλά, ώς εκεί. Ουδείς θέλει να ρίξει την κυβέρνηση».
Οι της Ν.Δ. πάντως λένε ότι «δεν ορκίζονται» πως αποκλείεται να καταγραφούν διαρροές από την πλευρά των πρασίνων. «Εχουν κι αυτοί τα προβλήματά τους, τα εσωτερικά. Αν φύγει κάποιος θα το κάνει όχι τόσο επειδή διαφωνεί με την κυβέρνηση, αλλά διότι δεν συμφωνεί με τον Βενιζέλο» υποστηρίζεται χαρακτηριστικά, «δείχνοντας» προς τους λεγόμενους παπανδρεϊκούς.
Οι ανεξάρτητοι
Με την ίδια επιφυλακτικότητα, αλλά αντίστροφα, ορισμένοι στον χώρο της Ν.Δ. εκφράζουν κρυφή προσδοκία για πιθανή προσέγγιση ανεξαρτήτων. «Μπορεί ορισμένοι να μη φτάσουν σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά ένα “παρών” στην ψηφοφορία, θα σημάνει κόστος για την αντιπολίτευση», τονίζεται.
Ως γνωστόν, η «δεξαμενή» των ανεξαρτήτων φτάνει στον αριθμό 24.
Το βλέμμα των περισσοτέρων, υπό αυτό το πρίσμα, επικεντρώνεται στην ομάδα των τεσσάρων προερχομένων από τη Ν.Δ. Ο κ. Ν. Κακλαμάνης φαίνεται να κινείται ανάμεσα στο «ναι» προς την κυβέρνηση και στο «παρών». Παρόμοιες προσδοκίες εκφράζονται και για τους Β. Πολύδωρα και Γ. Κασαπίδη, ενώ πιο απόμακρος θεωρείται ο Ν. Νικολόπουλος.
Σε δεύτερο πλάνο, οι γαλάζιοι βλέπουν κάποιους εκ των προερχομένων από τους ΑΝΕΛ ανεξαρτήτων (Β. Καπερνάρος, Κ. Γιοβανόπουλος, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Γ. Κουράκος και Μίκα Ιατρίδη). Υπάρχει, βεβαίως, και η Ραχήλ Μακρή, η οποία μετά τις τελευταίες εξελίξεις πιθανολογείται ότι θα απολέσει σύντομα την ιδιότητα του μέλους των ΑΝΕΛ που τυπικά κατείχε ώς προχθές.
Στο μεταξύ, ώς το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, «όχι» στην πρόταση για εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση εμφανίζονται ουσιαστικά να προαναγγέλλουν οι Π. Τατσόπουλος, Β. Οικονόμου και Γ. Νταβρής. Στον κύκλο των «όχι» λέγεται ότι κινείται και η Θεοδώρα Τζάκρη.
Την ίδια στιγμή, όμως, κοντά στο «παρών» εμφανίζονται οι Χρ. Αηδόνης και Σπ.Λυκούδης.
Τούτων δοθέντων, απομένει να φανεί ποια στάση θα κρατήσουν και οι Μ.Ανδρουλάκης, Θ. Παραστατίδης, Μ. Μπόλαρης, Οδ. Βουδούρης, Π. Μουτσινάς, Γρ. Ψαριανός, Αικ. Μάρκου, και οι πρώην χρυσαυγίτες Στ. Μπούκουρας και Χρ.Αλεξόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι πάντα, για όλους όσοι θέλουν να διαφοροποιηθούν, υπάρχει και η επιλογή της αποχής από την ψηφοφορία.
Υπενθυμίζεται επίσης πως το τι θα κάνει η συγκεκριμένη «κατηγορία» ενδιαφέρει άμεσα και τον ΣΥΡΙΖΑ που προσδοκά στάση ευθείας καταψήφισης της κυβέρνησης...
Κατ’ ελάχιστον 120 ψήφοι
Με βάση τα έως σήμερα γνωστά, τα μεσάνυχτα της προσεχούς Παρασκευής αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία επί του αιτήματος για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Το χρονοδιάγραμμα, από τη στιγμή της κατάθεσης του αιτήματος στη Βουλή, έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας, προβλέπεται με σαφήνεια από το άρθρο 84 του Συντάγματος.
Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να μεσολαβήσουν δύο ημέρες έως την έναρξη της συζήτησης από την υποβολή της σχετικής κυβερνητικής πρότασης και η κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες.
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του Συντάγματος, «η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση». Μια «άγνωστη» διαδικαστική πτυχή είναι ότι συνταγματικά παρέχεται η δυνατότητα στην (εκάστοτε) κυβέρνηση να ζητήσει αναβολή της ψηφοφορίας για 48 ώρες. Στην υποθετική περίπτωση που η σημερινή κυβέρνηση αποφάσιζε να κάνει χρήση αυτής της ευχέρειας, η ψηφοφορία θα προγραμματιζόταν για το βράδυ της Κυριακής.
Από τον καταστατικό χάρτη, επίσης, προβλέπεται ότι «πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία, όμως, δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών».
Στη γλώσσα των αριθμών αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται είτε τουλάχιστον 151 είτε -κατ’ ελάχιστον- πλειοψηφία 120 βουλευτών υπέρ της κυβέρνησης.
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 05/10/2014
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire