ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 4 octobre 2014

Κλασική Μουσική - Η μουσική παράδοση του Μόντρεαλ

Μια εντυπωσιακή αίθουσα συναυλιών με απαράμιλλη ακουστική. Αυτά είναι τα «διαπιστευτήρια» του κτιρίου, που φιλοξενεί την συμφωνική του Μόντρεαλ.



Τα τελευταία χρόνια η καναδική πόλη υποδέχεται τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής μας.
Ανάμεσα τους, ξεχωρίζει ο Βρετανός Μπέντζαμιν Γκρόσβενορ, διεθνώς γνωστός για τις ηλεκτρισμένες παραστάσεις του, όπως στο δεύτερο κονσέρτο για πιάνο του Καμίγ Σαιν-Σανς.
«Το πρώτο μέρος είναι πολύ σκοτεινό, μπορώ να πω παθιασμένο. Η μουσική είναι πένθιμη αλλά και φλογερή. Το δεύτερο μέρος είναι ελαφρύ και παιχνιδιάρικο. Αφρώδες μπορώ να πω, αφού έχει ένα δεύτερο θέμα, που για κάποιους λόγους, μου θυμίζει έναν ηλικιωμένο άντρα που κατεβαίνει το δρόμο και παραπατά, αφού έχει πιει πολύ σαμπάνια!» δήλωσε ο βρετανός πιανίστας.
Επικεφαλής και μουσικός διευθυντής της φημισμένης Συμφωνικής Ορχήστρας του Μόντρεαλ, είναι ο Κεντ Ναγκάνο.

Ο διάσημος μαέστρος, υποστηρίζει πως η κλασική μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Ο Ναγκάνο αναρωτιέται ακόμη πως θα είναι η ανθρωπότητα, αν κάποια στιγμή εξαφανιστούν οι τέχνες.
«Σκέφτομαι την σκληρή εκπαίδευση που λάβαμε. Μελετήσαμε συνθέτες όπως ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, όχι μόνο για να εκπαιδευτούμε ως μουσικοί, αλλά για να μάθουμε να σκεφτόμαστε, για να βλέπουμε τον κόσμο με άλλο μάτι. Μάθαμε να μετατρέπουμε την αφηρημένη σκέψη, σε μακροπρόθεσμη προοπτική για το μέλλον. Χωρίς αυτές τις δεξιότητες το ερώτημα είναι «τι μπορούμε να περιμένουμε», αναρωτιέται ο διάσημος μαέστρος.




Τις ανησυχίες του μαέστρου, συμμερίζεται ο Τζακ Ντάιαμοντ, αρχιτέκτονας του μεγάρου της συμφωνικής του Μόντρεαλ. Το σκεπτικό πίσω από το έργο του είναι σαφές.
«Ήθελα να δένει με το δρόμο. Ήμασταν προσεκτικοί με αυτό το κτίριο, γιατί ήθελα να δένει με το αστικό τοπίο.Προσπάθησα να φαίνεται ως συνέχεια του δρόμου, αυτό ήταν για μένα προτεραιότητα. Γιατί να πάει κανείς σε μια παράσταση; Είναι η συμμετοχή σε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάει τη μουσική. Αυτό μεταμορφώνει το κτίριο και δίνει στην αρχιτεκτονική μεγαλύτερη αξία, έναν νέο στόχο αν θέλετε. Βοηθάει να βλέπεις ανθρώπους να συγκεντρώνονται. Όταν κάτι δεν το γνωρίζεις, τότε μοιάζει τρομακτικό. Όταν είναι προφανές ότι οι άνθρωποι εκεί περνούν καλά, τότε ο καθένας μπορεί να σκεφτεί: «Θα μπορούσα να είμαι και εγώ εκεί! Πιστεύω λοιπόν, ότι η διαφάνεια σίγουρα βοηθά στην επιτυχία ενός πολιτιστικού θεσμού. Ζητήσαμε από την κοινότητα και την κυβέρνηση να εξετάσουν την δημιουργία μιας μεγάλης αίθουσας. Ενός σπιτιού αν θέλετε, όχι μόνο για την ορχήστρα, όχι μόνο για την μουσική. Ο χώρος αποτελεί μια ευκαιρία συνάντησης για τους κατοίκους τους Μόντρεαλ. Εδώ, τα μέλη της κοινότητας έρχονται κοντά και ανταλλάσσουν απόψεις για τη μουσική, την τέχνη και την αξία της αισθητικής. Μοιράζονται ακόμα ιδέες και εμπειρίες από ταξίδια. Είναι πραγματικά, ένας τόπος συνάντησης», δήλωσε στην κάμερα του euronews, ο αρχιτέκτονας Τζακ Ντάιαμοντ.
«Μου αρέσει που βρίσκομαι στη σκηνή από πολύ μικρή ηλικία. Λατρεύω την επικοινωνία με το κοινό, το γεγονός ότι μοιράζομαι με τους ανθρώπους την υπέροχη μουσική που αγαπώ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα!» υποστηρίζει ο πιανίστας Μπέντζαμιν Γκρόσβενορ.
Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί το βιβλίο του Κέντ Ναγκάνο, με τον τίτλο «Περίμενε το απρόσμενο».
Σε αυτό το βιβλίο, ο διάσημος μαέστρος μοιράζεται μαζί μας το πάθος του για την κλασσική μουσική. Υποστηρίζει ακόμη πως η κλασσική μουσική κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Η απώλεια της όχι μόνο θα κάνει την κοινωνία μας πιο φτωχή, αλλά θα στερήσει από τους ανθρώπους την έμπνευση και το συναισθηματικό βάθος.



Πηγή: www.gr.euronews.com
Δημοσιεύτηκε στις 02/10/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire