ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 17 octobre 2014

Ελληνική Οικονομία - Κρίσιμες οι επόμενες 30 ημέρες για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία

Εξελίξεις υπό το «βλέμμα» των αγορών

Κρίσιμες οι επόμενες 30 ημέρες για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία
 

Θανάσης Κουκάκης

Ιδιαίτερα κρίσιμες για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία κρίνονται οι επόμενες 30 ημέρες, καθώς τόσο σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής όσο και σε επίπεδο τραπεζικής εποπτείας θα υπάρξουν ανακοινώσεις και αποφάσεις που θα επηρεάσουν το ευμετάβλητο κλίμα των αγορών.
 
Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα, στις 23 και 24 Οκτωβρίου θα συγκληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής το οποίο θα εξετάσει τις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, θέματα σχετικά με την ενεργειακή τροφοδοσία, αλλά και ζητήματα  που σχετίζονται με την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ (αναλαμβάνει από την 1η Νοεμβρίου).

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το τρίπτυχο  βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική, εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επενδύσεων.
Το απόγευμα της 24ης Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κοινοποιήσει στις 130 μεγαλύτερες τράπεζες της ΕΕ τα αποτελέσματα των stress test τα οποία και θα δημοσιοποιηθούν στις 26 Οκτωβρίου. Αν τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά εκφράζονται φόβοι πως θα ενταθούν οι πιέσεις στις αγορές της ευρωζώνης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, θετικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να στηρίξουν τις κεφαλαιαγορές της Γηραιάς Ηπείρου.
Στις 4 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης η ΕΚΤ θα αναλάβει μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού την άμεση εποπτεία των 120 μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων της ζώνης του ευρώ, αλλά και την έμμεση εποπτεία περίπου 3.400 μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων.
Στις 6 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη στην οποία θα γίνει μια αποτίμηση της κεφαλαιακής κατάστασης των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ θα εξετασθούν και ζητήματα που άπτονται των προγραμμάτων χορήγησης ρευστότητας της ΕΚΤ.
Την ίδια ημέρα (6 Νοεμβρίου) θα γίνει συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία θα αποτιμηθούν τα stress test των τραπεζών, αλλά και οι προκλήσεις που έχουν αναδειχθεί μετά την πρόσφατη οικονομική αναταραχή. Στη συζήτηση αυτή θα εξετασθούν και οι περιπτώσεις χωρών με «μη συμβατά» προς το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης σχέδια προϋπολογισμών.
Στις 21 Νοεμβρίου θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup όπου θα εξετασθούν τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων της ζώνης του ευρώ και οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με τους οίκους αξιολόγησης να έχουν ήδη προειδοποιήσει χώρες όπως η Γαλλία με πιστοληπτική υποβάθμιση η συγκεκριμένη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών θεωρείται πολύ κρίσιμη.
Όλα ανεξαιρέτως τα προαναφερόμενα γεγονότα επηρεάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ελληνική οικονομία και επιδρούν και στην διαμόρφωση της επόμενης ημέρας τόσο στο σκέλος των αγορών, όσο και στο σκέλος των πολιτικών αποφάσεων.



Πηγή: www.in.gr
Δημοσιεύτηκε στις 17/10/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire